Shaman Elephant – Wide Awake but Still Asleep

[Karisma Records, 2020]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Οι Shaman Elephant, μία από τις πρόσφατες προσθήκες στην εξαιρετική rock σκηνή του Bergen Νορβηγίας, πρωτοεμφανίστηκαν το 2015 με το EP More και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το full-length ντεμπούτο τους με τίτλο Crystals (οι κριτικές μας εδώ). Ο συνδυασμός του ενεργοβόρου progressive / psychedelic rock με jazz στοιχεία και την ορμή που χαρακτηρίζει τα σύγχρονα νορβηγικά σχήματα εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς διεθνώς και η αναμονή για τη συνέχεια ήταν απόλυτα δικαιολογημένη.

Τέσσερα χρόνια μετά, το Wide Awake but Still Asleep βρίσκει τη σύνθεση του κουαρτέτου απαράλλαχτη και όλα δείχνουν πως άλλο ένα σχήμα της Karisma ήρθε για να μείνει.


 

Μια νέα, ολοκληρωμένη και φρέσκια πρόταση από την προοδευτική παραγωγή της Νορβηγίας

Δεύτερος δίσκος από τους Νορβηγούς Shaman Elephant και οι συνειρμοί που κάνει κάποιος τοποθετώντας όσα κομμάτια του παζλ έχει στη διάθεσή του, δείχνουν μετά βεβαιότητας να οδηγούν στα γνώριμα μονοπάτια που έχουν χαράξει με ψυχεδελικο-προοδευτική μαεστρία και άλλοι σύγχρονοι Σκανδιναβοί μάστορες. Και μπορεί εκ πρώτης όψεως η φάση να είναι Motorpsycho (κυρίως των early 00’s), αλλά οι νεαρότεροι Shaman Elephant προσπαθούν να κτίσουν με προσωπικότητα τις ψυχεδέλειές τους μέσα από το Wide Awake but Still Asleep.

Το προ τετραετίας ντεμπούτο Crystals υπήρξε μια ενδιαφέρουσα σύσταση ενός πρωτοεμφανιζόμενου ονόματος στον χάρτη του νέου retro κύματος συγκροτημάτων που σκαλίζουν το prog με δόσεις space rock αυτοματισμών και μια προσπάθεια σε γενικές γραμμές που έδειχνε να αφήνει φιλόδοξες εικόνες για τους Shaman Elephant. Το Wide Awake but Still Asleep φαίνεται να βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι, το οποίο χαράσσουν εν πολλοίς οι προαναφερθέντες Motorpsycho, οι οποίοι με κάθε τους νέα δουλειά ανακαλύπτουν και άλλες εναλλακτικές διαδρομές που δεν παρεκκλίνουν από την ποιότητα με την οποία έχουν συνηθίσει να εμπλουτίζουν τη δισκογραφία τους. Έτσι λοιπόν και οι νεαρότεροι Νορβηγοί συντοπίτες τους, εκμεταλλεύονται τις διδαχές των παλαιοτέρων και αναλαμβάνουν να σταχυολογήσουν τις επιρροές τους και να προσφέρουν ένα σύνολο συνθέσεων που κατά βάση χαρακτηρίζεται από ήχους που παραπέμπουν εν αρχής στην εποχή των πρώιμων ψυχεδελικών και προοδευτικών τάσεων, με την αυτοσχεδιαστική-πειραματική διάθεση να συναντά το φολκλορικό στοιχείο.

Αυτό που όμως διακρίνει τους Shaman Elephant και τους εξελίσσει σε σχέση με το Crystals είναι ο ισορροπημένος ήχος που υιοθετούν και η σύμπλευση των πειραματισμών με τις πιο ελευθεριάζουσες ηχητικές παραπομπές. Με ολίγη από Caravan στο Steely Dan και το Ease of Mind, αλλά και έντονο το στοιχείο της μελωδίας και του groove, οι Νορβηγοί καταφέρνουν να χωρέσουν και συνθέσεις σαν το εξαιρετικό ομώνυμο και το 11-λεπτο Traveller και να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Η προοδευτική φύση των ίδιων των συνθέσεων, ακολουθεί την πάντα υπάρχουσα Motorpsycho δομική λογική, αλλά υπό το πρίσμα του ενθουσιασμού ενός συγκροτήματος με ορέξεις για δημιουργικές διαδικασίες, και εν τέλει είναι το στοιχείο που κάνει το Awake But Still Asleep ένα ειλικρινές και πολύ ενδιαφέρον άκουσμα.

Οι Shaman Elephant πάνε ένα βήμα παραπέρα, εξελίσσονται, ωριμάζουν και γράφουν μουσική που θα μπορούσε να περιέχει μεταξύ άλλων και ένα γνώριμο εμπειρικό jam-άρισμα επιρροών.

7.5 / 10

Πάνος Παπάζογλου

 

2η γνώμη

 

Αυτοί που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στην Σκανδιναβία στις μέρες μας ξέρουν πολύ καλά πως ο τίτλος του ελπιδοφόρου συγκροτήματος στη σύγχρονη νορβηγική prog σκηνή είναι από μόνος του πολύ βαρύς. Καθόλου τυχαία, στο Wide Awake but Still Asleep οι Shaman Elephant επιβεβαιώνουν όλες τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει στο Crystals. Οι κυριότερες διαφορές με το ντεμπούτο τους εστιάζονται στο ότι εδώ τα jazz στοιχεία είναι σαφώς μειωμένα, ενώ τόσο η ψυχεδέλεια όσο και το prog έχουν μία alternative ηχητική διάσταση, φιλτραρισμένη κυρίως μέσα από την κυρίαρχη επιρροή των σπουδαίων Motorpsycho.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Shaman Elephant στο δεύτερο album τους είναι ότι ακούγονται πιο ώριμοι και πιο επίκαιροι, αλλά κυρίως το ότι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την εξαιρετική χημεία τους αποδίδοντας εκπληκτικά και με σπάνια ζωντάνια. Μέσα από την απολαυστική ροή του δίσκου τα highlights είναι τα Wide Awake but Still Asleep και Traveller. Η εντονότατη επιρροή των Motorpsycho σχεδόν παντού είναι ίσως το μόνο μειονέκτημα του album.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τρίτο album των Shaman Elephant θα αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μόνη πρόκληση πια για αυτούς είναι να αποκρυσταλλώσουν πλήρως τον προσωπικό τους χαρακτήρα.

7.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης