Elds Mark – Elds Mark

[Pancromatic Records, 2020]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Οι Elds Mark συνδυάζουν δύο στοιχεία που κάνουν αυτή την παρουσίαση πολύ ενδιαφέρουσα. Αφενός πρόκειται για την παρθενική τους κυκλοφορία και αφετέρου ελάχιστα είναι γνωστά για το σχήμα και ένα μυστήριο καλύπτει το ντεμπούτο τους. Μετά από έρευνα, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι Νορβηγοί Elds Mark είναι ένα side project του Håkon Oftung (μέλος των Jordsjø και Tusmørke), ο οποίος εδώ εμφανίζεται με το ψευδώνυμο R.E. Turitrøen και παίζει ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, mellotron, clavinet, πιάνο και του Kristian Valbo (μέλος των Obliteration και Black Magic), ο οποίος στους Elds Mark έχει το ψευδώνυμο C.E. Berg και παίζει ντραμς, κρουστά, mellotron και κιθάρα. Το artwork αυτής της μυστηριώδους κυκλοφορίας επιμελήθηκε ο E. Gjerdaas, το mastering έκανε ο Jacob Holm Lupo και η μουσική των Elds Mark συνδυάζει folk και prog με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.


 

«Απολαμβάνεται καλύτερα με θέα σε δάση ερυθρελάτης και γλυκό νερό»

Ζούμε και αναπνέουμε για αυτούς τους δίσκους που έρχονται από το πουθενά και επαναφέρουν το ενδιαφέρον μας στην μουσική που θυμίζει άλλες εποχές, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνουν και εναρμονίζονται ηχητικά με την σύγχρονη πραγματικότητα. Το ομώνυμο ντεμπούτο των Elds Mark είναι μια συλλογή, έντεκα instrumental συνθέσεων που συνδυάζουν prog και folk, στα πλαίσια της υψηλής αισθητικής που χαρακτηρίζει τα τελευταία πολλά χρόνια την Νορβηγική σκηνή. Χωρίς να φλυαρούμε, πρόκειται για μία ανέλπιστη, κορυφαία κυκλοφορία του ευρωπαϊκού προοδευτικού rock.

Χωρίς να κάνουμε αναφορά στα μεγαθήρια των 70s που δημιούργησαν όλον αυτόν τον χώρο που κινούνται παρόμοια συγκροτήματα σαν τους Elds Mark, ας τους τοποθετήσουμε ως ισότιμα μέλη μιας σκηνής που μας έχει δώσει τους Tusmørke, τους White Willow, τους Hexvessel, τους Espers, τους Nordagust, τους Agusa και άλλα πολλά συγκροτήματα που συνδυάζουν με τον δικό του τρόπο το καθένα, τους ήχους της παράδοσης της Βόρειας Ευρώπης με την rock κληρονομιά των Camel, των Caravan, των Moody Blues, των επίσης Σκανδιναβών Träd, Gräs & Stenar και Ragnarök. Οι Elds Mark προσθέτουν σε αυτή την μεγάλη οικογένεια, την δική τους εκδοχή. Έχοντας στην σύνθεση τους μέλη από τους Jordsjø και τους Obliteration, θα περίμενε κανείς να διαθέτουν περισσότερο ηλεκτρισμό στην μουσική τους, όμως επιλέγουν να κινηθούν σε σχεδόν απόλυτα ακουστικές συνθέσεις, ανεβάζοντας κατακόρυφα το επίπεδο δυσκολίας στο να διατηρήσουν έναν συνολικά ενδιαφέροντα δίσκο.

Και το επιτυγχάνουν σε απόλυτο βαθμό, γιατί διατηρούν σε ολόκληρη την διάρκεια του album μια ενιαία low tempo ατμόσφαιρα που όμως δεν περιλαμβάνει την ανακύκλωση ιδεών, μελωδιών. Χωρίς να υπάρχουν κρεσέντο (με εξαίρεση το εξάλεπτο Elds Fall), αυτοσχεδιασμοί, πολύπλοκες δομές και οργασμοί τεχνικής, οι Elds Mark καταθέτουν μικρές σε διάρκεια συνθέσεις που εναλλάσσουν (ως κύριους άξονες) το φλάουτο, τις κιθάρες και το πιάνο με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, στηρίζοντας την λογική τους στην αυστηρή διατήρηση του δάσους, ως υποκείμενο φαντασιακό χώρο ακρόασης.

Για παράδειγμα το πανέμορφο Vår Skog, που κυριαρχείται από μια σκοτεινή μελωδία ηλεκτρικής κιθάρας, μέσα στα τέσσερα λεπτά του καταφέρνει και ενσωματώνει άψογα στον επαναλαμβανόμενο ρυθμό του μικρότερες θεματικές μελωδίες από mellotron, φλάουτο ακόμα και percussion. Στα ίδια πλαίσια χτίζονται όλες οι συνθέσεις, με τα όργανα να εναλλάσσονται στρατηγικά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ το rhythm section τοποθετείται ελάχιστα πιο χαμηλά στην μίξη, διατηρώντας σταθερά μια πιο jazz προσέγγιση, προσφέροντας κυρίως βάθος στον ήχο παρά νέες συγκινήσεις. Ίσως να αποτελεί και την μοναδική παρατήρηση επί ενός δίσκου που δεν περιλαμβάνει αδύναμες στιγμές ή αδιάφορα περάσματα. Ίσως εάν είχαμε παραπάνω δυναμισμό στους ρυθμικό section ή μια πιο φιλόδοξη παραγωγή να μιλάγαμε για έναν μνημειώδη δίσκο, εφάμιλλο αξίας σε σχέση με τις ιερείς αγελάδες των 70s. Ακόμα και έτσι, το Elds Mark θα είναι στις λίστες της χρονιάς για το προοδευτικό rock.

8 / 10

Αλέξανδρος Τοπιντζής

 

2η γνώμη

 

Ακόμα μία νέα μπάντα από την πλέον αγαπημένη μας Νορβηγία, της οποίας η σκηνή σε αναλογία ποιότητας / ποσότητας στέκεται πιθανότατα στην κορυφή τα τελευταία χρόνια. Οι Elds Mark από το Østfold αποτελούνται από τους  R.E. Turitrøen και C. E. Berg οι οποίοι καλύπτουν χωρίς τη βοήθεια κάποιου guest μουσικού όλη την γκάμα εγχόρδων και κρουστών που εμπλουτίζουν τον ομώνυμο δίσκο τους. Χαζεύοντας το πανέμορφο εξώφυλλο, μπορεί να καταλάβει κανείς προς ποια μουσική κατεύθυνση κινείται το νορβηγικό ντουέτο. Οι nordic folk μελωδίες αποδίδονται με μια περιπετειώδη διάθεση και πλούσιες ενορχηστρώσεις, σφιχταγκαλιάζοντας έτσι το progressive folk παρακλάδι. Ο κύριος άξονας και στις 11 instrumental συνθέσεις του δίσκου είναι ο συνδυασμός της ακουστικής κιθάρας και του φλάουτου με τα mellotron χαλιά, καθώς και με τις electric guitar ιδέες που φλερτάρουν έντονα με το σκανδιναβικό jazz / fusion. Φυσικά, το στοιχείο της βόρειας μελαγχολίας είναι πανταχού παρόν, φέρνοντάς μας στο νου κυρίως το εντυπωσιακό ντεμπούτο των Σουηδών Ragnarök, αλλά και μπάντες όπως οι Kebnekajse, Landberk και οι Ciccada. Ως μοναδικό αρνητικό στοιχείο θα εντόπιζα την έλλειψη συνθετικής ποικιλίας, καθώς όλος ο δίσκος κινείται σε ένα παρόμοιο μοτίβο. Ωστόσο, συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα ποιοτικότατο ντεμπούτο που θα παίξει πολύ στις προσωπικές μας playlists.

7.5 / 10

Πάρης Γραβουνιώτης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης