The Flower Kings – By Royal Decree

[InsideOut, 2022]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Όταν κοιτάζεις πίσω στη δισκογραφία συγκροτημάτων των οποίων θυμάσαι πολύ καλά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου, συνειδητοποιείς πόσο γρήγορα περνά ει ο χρόνος. Το φετινό By Royal Decree είναι το 15ο album των Flower Kings, 27 ολόκληρα χρόνια μετά το αξέχαστο Back in the World of Adventures, ένα δίσκο που μαζί με μερικούς ακόμα είχε σημάνει την επιστροφή του παραδοσιακού progressive rock ήχου στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Στη φετινή κυκλοφορία τους συμμετέχει μετά από πάνω από 20 χρόνια ο αδελφός του ηγέτη Roine Stolt, Michael (μπάσο, Moog, δεύτερα φωνητικά) και το μοτίβο του διπλού δίσκου καλά κρατεί για το σουηδικό σχήμα. Δύο χρόνια μετά το Islands με συνολική διάρκεια 96 λεπτά, πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ένα album 94 λεπτών στο σύνολό του;


 

Εξαιρετικό το μισό, απλά καλό το υπόλοιπο

Για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, οι Flower Kings έχουν μια συνεχή παρουσία στο σύγχρονο progressive rock. Ο Roine Stolt και η παρέα του εξέφραζαν πάντα την αγάπη τους για το παρελθόν με τους ήχους και το πνεύμα της σύγχρονης εποχής. Οι Σουηδοί prog rock θρύλοι μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους στούντιο album By Royal Decree, ένα δίσκο που όχι μόνο περιλαμβάνει κάποιες συνθέσεις που γράφτηκαν πριν από το πρώτο άλμπουμ, αλλά βρίσκει και πάλι μαζί τον Roine και τον αδελφό του και ιδρυτικό μέλος, Michael Stolt (μπάσο, δεύτερα φωνητικά), σε studio album για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Προσωπικά, είχα εγκαταλείψει κάπως τους Flower Kings μετά από μερικά λίγο-πολύ μέτρια άλμπουμ τα τελευταία χρόνια. Στη νέα κυκλοφορία φαίνεται να έχουν βρει μια ανανεωμένη ενέργεια. Τα 94 λεπτά μουσικής, χωρισμένα σε δύο μέρη, περιλαμβάνουν όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των Flower Kings. Στο By Royal Decree δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις πιο σύντομες συνθέσεις από ό,τι στους περισσότερους άλλους δίσκους του συγκροτήματος, αλλά από στιλιστική άποψη, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Παίζουν περισσότερο σε safe mode εδώ, δεν προσπαθούν πραγματικά να κάνουν κάτι επαναστατικό, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι καλό.

Ο Roine Stolt αποδίδει για άλλη μία φορά πραγματικά όμορφα. Παρά το ότι δεν είναι ένας ιδιαίτερα φανταστικός τραγουδιστής ή κάτι τέτοιο, τραγουδάει με μια πολύ χαρακτηριστική ειλικρίνεια. Το πρώτο μέρος του album προσφέρει μερικά πραγματικά ξεχωριστά τραγούδια όπως το The Great Pretender. Το τραγούδι είναι να βρεις το δρόμο σου στη ζωή. Ο ήχος βγαίνει από το κλασικό Stardust We Are του 1998. Το World Gone Crazy είναι άλλο ένα εξαιρετικό τραγούδι, μου αρέσει η αίσθηση Zappa που έχει αυτό το κομμάτι. Το A Million Stars έχει μια ζεστή μελωδία και περιλαμβάνει ένα από τα χαρακτηριστικά ομαλά και ρέοντα κιθαριστικά σόλο του Stolt. Αν και διαρκεί μόνο έξι λεπτά, το Revolution είναι δομημένο ως ένα progressive epic, με οβερτούρα και μια ενότητα στίχων που εκτυλίσσεται σε μια ποικιλία διαφορετικών τμημάτων και φάσεων. Το τέλος είναι υπέροχο, με τον Roine να συνοδεύεται από τον Hasse στα φωνητικά.

Δυστυχώς, το δεύτερο μέρος του άλμπουμ δεν έχει τόσο δυνατά τραγούδια. Ακούγεται ωραίο και φρέσκο, αλλά με πολύ λίγες αξέχαστες στιγμές. Φαίνεται ότι προσπαθούσαν πολύ σκληρά να βγάλουν ξανά ένα διπλό άλμπουμ και δεν είχαν αρκετό υλικό για αυτό. Αν είχαν γράψει ένα μικρότερο album με 1-2 ακόμα epics και μερικά πιο σύντομα τραγούδια μεταξύ τους, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Το By Royal Decree είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ στο οποίο ο Roine Stolt και η παρέα του δεν έχουν κάνει κάτι πραγματικό νέο, δεν υπάρχει τίποτα εδώ που δεν έχουν ακούσει οι οπαδοί του συγκροτήματος. Ταυτόχρονα όμως, κοίταξαν πίσω στα πρώτα τους χρόνια και φέρνοντάς τα στο παρόν, δημιούργησαν ένα άλμπουμ που είναι μουσικά πιο φρέσκο ​​και πιο ενδιαφέρον από τα τρία προηγούμενα albums τους.

7 / 10

Goran Petrić

 

2η γνώμη

 

Το πόσο σημαντικοί έχουν υπάρξει οι Flower Kings για την αναβίωση του progressive rock στη δεκαετία του ’90 και τα όσα μας έδωσαν κυρίως στα πέντε πρώτα albums τους είναι αρκετά για να τους εξασφαλίσουν μία αξιοζήλευτη υστεροφημία. Ωστόσο, όσο το να στέκεται ένα συγκρότημα σε τέτοιο ύψος σε βάθος χρόνου δεν είναι το ζητούμενο, το να ακούγεται συναφές σε εποχές που αλλάζουν ηχητικά είναι σίγουρα σχεδόν απίθανο. Το σουηδικό σχήμα δεν έχει να αποδείξει τίποτα απολύτως με το By Royal Decree και όντως στα 94 λεπτά του δίσκου δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο, εκτός ίσως από μερικά εμβόλιμα fusion solos στα πλήκτρα. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με αυτό αν το συνθετικό επίπεδο ήταν υψηλό και ακόμα περισσότερο αν οι φωνητικές γραμμές του Roine Stolt ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρουσες. Αυτό που ξεχωρίζει για άλλη μία φορά είναι βέβαια η εξαιρετική κιθαριστική δουλειά του Roine, αλλά περισσότερο σε τεχνικό και αισθητικό επίπεδο, παρά συνθετικά. Υπάρχουν κάποια καλά κομμάτια στο πρώτο cd, κανένα όμως εξαιρετικό και δυστυχώς το δεύτερο cd σε καμία περίπτωση δεν κολακεύει την μπάντα. Ακόμα όμως κι αν αυτό απουσίαζε, ο δίσκος θα ήταν καλοπαιγμένο progressive rock που πόρρω απέχει από την ουσία του προοδευτικού ήχου.

4 / 10

Δημήτρης Καλτσάς