Gösta Berlings Saga – Konkret Musik

[InsideOut, 2020]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Το γεγονός ότι το ορχηστρικό progressive rock κερδίζει ολοένα περισσότερους φίλους δεν είναι μία σύγχρονη μόδα ή τάση. Απλώς οι εξαιρετικές prog μπάντες που δεν έχουν φωνητικά σήμερα τυχαίνει (ή μήπως όχι;) να είναι πολλές, ίσως περισσότερες από ποτέ. Αναμφισβήτητα, μία από τις σημαντικότερες εξ αυτών είναι οι Σουηδοί Gösta Berlings Saga, οι οποίοι από το ντεμπούτο τους Tid Är Ljud (2009) μας έχουν καταπλήξει σε κάθε τους βήμα, είτε με τα πιο jazzy / avant-garde παλαιότερα κατορθώματά τους, είτε με τα πιο ηλεκτρονικά στοιχεία στις πρόσφατες κυκλοφορίες τους, που πλαισιώνουν το πάντα progressive rock πλαίσιο της μουσικής τους.

Η σύνθεσή της μπάντας παραμένει η ίδια με το προηγούμενο album τους, το εξαιρετικό Et Ex (2018), με τους Rasmus Booberg (κιθάρα) και Rasmus Booberg (μπάσο) να πλαισιώνουν τα ιδρυτικά μέλη David Lundberg (πλήκτρα) και Alexander Skepp (ντραμς), αλλά η μουσική των Gösta Berlings Saga αλλάζει ξανά. Όποιος γνωρίζει την μπάντα μάλλον το περίμενε αυτό…


 

Απολαυστικό ρετρομοντέρνο, κινηματογραφικό, synthwave, cyberpunk prog rock

Με μια πορεία εικοσαετή και πέντε δισκογραφικές δουλειές στην πλάτη, οι Σουηδοί Gösta Berlings Saga με αργά, αλλά σταθερά βήματα έχουν γίνει ένα συγκρότημα αν μη τι άλλο αναγνωρίσιμο. Εκμεταλλευόμενοι και τη δημοφιλία του προοδευτικού ιδιώματος στις Σκανδιναβικές (και όχι μόνο) χώρες την τελευταία αυτή εικοσαετία, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο ελευθερίας που τους αφήνει χώρο για πειραματισμούς που περιστρέφονται γύρω από ένα ηλεκτρονικό prog υβρίδιο, το οποίο εξελίσσεται σταδιακά στις κυκλοφορίες τους.

Πέντε δίσκοι λοιπόν, οι οποίοι προσδίδουν στους Σουηδούς την ταυτότητά τους, πάντα με αρωγό την instrumental κατεύθυνσή τους, η οποία ανέκαθεν δημιουργούσε εκείνα τα ηχοτοπία, στα οποία ο ακροατής επιλέγει να περιπλανηθεί, μέσα από μονοπάτια που χτίζονται μαεστρικά και με εμπειρία. Και αν το προηγηθέν Et Ex του 2018 τους έβαλε πολύ δυναμικά στη σύγχρονη προοδευτική rock εξίσωση με την υποστήριξη και πολλών μέσων στο διαδίκτυο, το έκτο τους άλμπουμ, Konkret Musik, συνεχίζει ακριβώς από εκείνο το σημείο. Με παρούσα τη διάθεση για πειραματισμό, αλλά και με έντονη την παρουσία των synthesizers, οι συνθέσεις αναπτύσσονται με μια κινηματογραφική αντίληψη και προσφέρουν ένα σύνολο που στα 43 λεπτά που διαρκεί, ταξιδεύει μέσα από τον ηθελημένο εκλεκτικισμό του σε 80’s art-pop περιστάσεις. Περιστάσεις που φέρνουν λιγάκι και προς τα soundtracks των παιχνιδιών της εποχής εκείνης. Αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο ρετρό προσέγγισης που αρκεί για να κερδίσει τον ακροατή που ψάχνει κάτι διαφορετικό από τις παραδοσιακές prog rock φόρμες, αλλά η επιτήδευση που ακολουθείται προς τη synthwave αναβίωση της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα προσφέρει ήδη μια ολόκληρη κατηγορία γύρω από τέτοια πράγματα.

Στο Basement Traps ή το Vista Guldklocka, οι συνειρμοί με «παλιομοδίτικες» 80’s συνταγές λειτουργούν υπέρ των συνθέσεων. Συνηγορεί σε αυτό και το κτίσιμο γύρω από τα synths, αλλά και το γκρουβάρισμα του μπάσου, σε συνδυασμό με τις ταξιδιάρικες κιθάρες. Cyberpunk, synthwave, post-rock, ψυχεδέλεια. Όλες αυτές περιγραφές εντάσσονται αρμονικά υπό την σκέπη του Konkret Musik και αναδεικνύουν την ποικιλία των ήχων που οι Gösta Berlings Saga είναι ικανοί να προσδώσουν σε ένα άλμπουμ το οποίο αναζητά την πειραματική δίοδο, μέσα όμως από μια σχετικά εύκολη και ασφαλή πορεία, την οποία έχουν επαναχαράξει και λίγο πριν οι ίδιοι. Η παράμετρος αυτή όμως δεν αποτελεί σοβαρό λόγο να μην ασχοληθεί κάποιος με μια τέτοια φιλόδοξη προσπάθεια και ένα συγκρότημα το οποίο επιδεικνύει μια φρέσκια μουσική σύμβαση, η οποία έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με τις υποσχέσεις που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει.

Ένα άλμπουμ διασκεδαστικό, ρετρό με μοντέρνα οπτική, αλλά και ενδιαφέρον με την κινηματογραφική μουσική προσέγγιση που ισορροπεί τις πειραματικές με τις πιο kraut-meets-jazz ορέξεις των Σουηδών. Το Konkret Musik είναι ένα άλμπουμ που προσπερνά τις οριοθετήσεις των ταμπελών και κάνει άνοιγμα άνευ περιορισμών, όπως εξάλλου και οι προηγούμενοι δίσκοι τους.

7.5 / 10

Πάνος Παπάζογλου

 

2η γνώμη

 

Δύο χρόνια μετά τη κυκλοφορία του πολύ καλού Et Ex, οι Gösta Berlings Saga επιστρέφουν πιο μινιμαλιστές από ποτέ, χωρίς να απεμπολούν την ουσία της μουσικής τους. Οι krautrock αναφορές πολλαπλασιάζονται και προσκολλούνται στον έτσι και αλλιώς υπάρχοντα – καθόλη την πορεία της μπάντας – King Crimson ήχο. Αυτό που έχουν πετύχει πάντως οι Σουηδοί είμαι πως, πάρα τις επιρροές τους και τον instrumental χαρακτήρα τους, έχουν δημιουργήσει ένα τελείως δικό τους ύφος. Η τάση προς τον μινιμαλισμό επηρέασε αυτή τη φορά και τη διάρκεια των συνθέσεων. Τα δώδεκα κομμάτια, που δεν ξεπερνούν τα 5 με 6 λεπτά, χωρίζονται στα «ρυθμικά» και στα «ατμοσφαιρικά», με τα πρώτα να βγάζουν μια έντονη χορευτική αίσθηση, για τα δεδομένα του progressive rock τουλάχιστον. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία παρουσιάζονται επίσης πολλαπλασιασμένα, είτε μέσω της ενορχήστρωσης, είτε της παραγωγής και η κιθάρα έχει πιο δευτερεύοντα ρόλο. Αυτό που πετυχαίνουν Gösta Berlings Saga με το Konkret Musik είναι να παρουσιάσουν μια πιο προσβάσιμη εκδοχή του εαυτού τους, πάντα στα μέτρα του δυνατού, προσφέροντας μερικά υπέροχα κομμάτια, όπως το ομώνυμο και το To Never Return για παράδειγμα. Το μόνο αρνητικό είναι πως δεν καταφέρνουν να το κάνουν με την ίδια συνέπεια και στις 12 συνθέσεις του δίσκου.

7.5 / 10

Κώστας Μπάρμπας