Sex Magick Wizards – Eroto Comatose Lucidity

[Finito Bacalao Records, 2019]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
Μετάφραση: Λ. Σταθάρας, Δ. Καλτσάς

Κάθε παρουσίαση δισκογραφικού ντεμπούτου νορβηγικής μπάντας έχει πλέον αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια οι νέες προσθήκες σε μία ούτως ή άλλως πλούσια rock / jazz σκηνή είναι πολλές αλλά και εξίσου ενδιαφέρουσες, με κοινό στοιχείο τον ουσιώδη πειραματισμό.

Οι Sex Magick Wizards κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας για πολύ περισσότερους λόγους. Ο τίτλος παραπέμπει στην σεξουαλική πρακτική που εφαρμόστηκε από τον αποκρυφιστή Aleister Crowley και βασίζεται στον εξαντλητικό σεξουαλικό ερεθισμό μέχρι την επαφή με μία ανώτερη δύναμη. Με ηγετική μορφή τον κιθαρίστα Viktor Bomstad, το ενεργοβόρο κουαρτέτο κινείται μεταξύ jazz, noise, progressive και ψυχεδέλειας, χωρίς να προδίδεται το μικρό της ηλικίας των μελών.


 

Όταν η Νορβηγία κάνει LSD

Δεν είμαι σίγουρος τι περιέχει το νερό στην Νορβηγία, αλλά ο χείμαρρος εκπληκτικών κυκλοφοριών την τελευταία δεκαετία από εκεί (και την Σκανδιναβία γενικότερα) είναι σχεδόν τρομακτική. Η σκηνή δείχνει μια φανταστική ωριμότητα σαν να οδηγούν τον σκληρό και προοδευτικό ήχο για χρόνια και χρόνια.

Οι Sex Magick Wizards είναι άλλη μια από αυτές τις μπάντες που έρχονται από το Oslo και μόλις κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο Eroto Comatose Lucidity. Τρεις λέξεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιγράφουν πολύ ωραία τους free jazz ήχους του άλμπουμ. Έντονη σεξουαλικότητα μέσω τον φράσεων του σαξοφώνου, έντονες υπνωτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μουσικών και ξεκάθαρο όραμα για τον ήχο της μπάντας. Συνδυάζουν free jazz ήχους με πρώιμες guitar hero (Hendrix, McLaughlin) επιρροές για να δημιουργήσουν έναν δίσκο βγαλμένο από τα σπλάχνα των 60s μιας εποχής όπου η  καλλιτεχνική έκφραση ήταν ο κινητήριος μοχλός της δημιουργίας και όχι οι πωλήσεις, ή αναγνώριση, τα shares και τα likes.

Από το εναρκτήριο Babylon Working τα δυνατά σημεία του γκρουπ είναι προφανή. Εξαιρετικές αλληλεπιδράσεις του rhythm section με το σαξόφωνο και του σαξόφωνου με την κιθάρα. Το τραγούδι τελειώνει με μα επίδειξη του ταλέντου της Sigrid Aftret με ένα σόλο στο σαξόφωνο που οδηγεί άψογα στο επόμενο κομμάτι, Eroto Comatose. Το αεικίνητο rhythm section των Axel Skalstad στα τύμπανα και του Henrik Sandstad στο κοντραμπάσο δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα στην αρχή του τραγουδιού και ωραίο groove προς το τέλος με τον Viktor Bomstad στην κιθάρα να οδηγεί ως άλλος Hendrix ή Robert Fripp. Μπορεί συνθετικά το συγκρότημα να μην φτάνει όσο ψηλά όσο οι επιρροές τους αλλά το συνολικό vibe σίγουρα φέρνει στο μυαλό αυτά τα ονόματα.

Τα δύο επόμενα κομμάτια ανεβάζουν τους ρυθμούς με το Apep Dance να είναι ίσως τα καλύτερα 5 λεπτά στον 40λεπτο δίσκο. Το groove σίγουρα θα κάνει τα κεφάλια να κουνηθούν με την κιθάρα και το σαξόφωνο να δίνουν βίαιες ενέσεις ενέργειας στις συνθέσεις. Και αυτή είναι η μεγάλη νίκη του δίσκου, ενώ είναι τελείως instrumental, τα riffs και το σαξόφωνο φτιάχνουν μελωδίες που μένουν στο μυαλό και τις ψιθυρίζεις ενώ αφήνεις τον ρυθμό να σε συνεπάρει.

Εν τέλει, ο ενθουσιασμός και η μεγάλη ενέργεια που έχει η μπάντα για να δημιουργήσει περίπλοκους ήχους και να δείξει το ταλέντο της, φέρνει ένα ελάττωμα στον δίσκο που είναι ότι δεν υπάρχουν σημεία στο δίσκο για να πάρεις μια ανάσα εκτός από το κομμάτι που κλείνει τον δίσκο Love Is The Law. Ένα υπέροχο κομμάτι με εκφραστικό σαξόφωνο και με μια πιο μαγευτική και ήρεμη διάθεση. Μια διάθεση που είναι αναγκαία στον δίσκο σε διάφορα σημεία όπου η μπάντα θα μπορούσε να πάρει πιο space / psych μονοπάτια έτσι ώστε να προσφέρει στον ακροατή λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσει τι άκουσε.

Σίγουρα όμως είναι ένα πολύ καλό ντεμπούτο με τους Sex Magick Wizards να έχουν προοπτικές να μας κρατήσουν απασχολημένους με τον μυστικισμό τους, τον ενθουσιασμό τους, το ταλέντο τους και την στάση τους απέναντι στην μουσική και την καλλιτεχνική τους έκφραση.

8 / 10

Λευτέρης Σταθάρας

 

2η γνώμη

 

Παρόλο που ο τίτλος του άλμπουμ αναφέρεται σε κάποια σεξουαλική πρακτική του αποκρυφιστή Aleister Crowley, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα (ακόμα) occult σχήμα,μα με μία (ακόμα) jazz μπάντα από τη Νορβηγία.

Το εναρκτήριο Babalon Working είναι ένας οργιώδης jazz αυτοσχεδιασμός που σε αρπάζει κατευθείαν από το λαιμό και φέρει συνειρμικά στη σκέψη τον John Coltrane μα και τον Miles Davis, υπό μία σύγχρονη υφή. Στη συνέχεια οι ταχύτητες πέφτουν και με βάση την jazz, οι συνθέσεις διανθίζονται με στοιχεία rock ψυχεδέλειας. Για παράδειγμα το solo της κιθάρας στο Eroto Comatose θα μπορούσε να είχε προκύψει από κάποιο αυτοσχεδιασμό ενός πρώιμου Jimmy Page και στο Apep Dance συναντάμε μία μικρή αναφορά στο Foxey Lady του Jimi Hendrix. Η τεχνική κατάρτιση των αμιγώς jazz μουσικών είναι εκπληκτική. Η χρήση του σαξοφώνου είναι διαρκής, όπως και τα solos της κιθάρας. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο απολαυστικό σε σημεία drumming.

Η μπάντα δοκιμάζει αντοχές με συνθέσεις που απευθύνονται σε εκπαιδευμένα αυτιά ως προς τέτοια ακούσματα.

7.5 / 10

Πέτρος Παπαδογιάννης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης