Motorpsycho – The All Is One

[Stickman Records / Rune Grammofon, 2020]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Οι θρυλικοί Motorpsycho έχουν χτίσει μία αξιοζήλευτη δισκογραφία από το 1990, χωρίς να κάνουν ούτε ένα διάλειμμα και αλλάζοντας αρκετές φορές το ύφος της μουσικής τους. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχουν επενδύσει κυρίως στο progressive rock και τα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά που δικαιολογημένα προκαλούν έκπληξη ακόμα και στους πιστούς ακροατές τους.

Το φετινό διπλό The All Is One αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας “Gullvåg Trilogy”, στο οποίο το trio των Bent Sæther, Hans Magnus Ryan και Tomas Järmyr είχε τη σημαντική βοήθεια τριών εξαιρετικών μουσικών. Αυτοί είναι οι: Reine Fiske (Dungen, The Amazing, Träd, Gräs och Stenar), Lars Horntveth (Jaga Jazzist, Amgala Temple) και Ola Kvernberg (Grand General, Ola Kvernberg Trio, Trondheim Jazz Orchestra). Μετά από δύο αριστουργήματα, το The Tower (2017) και το The Crucible (2019), οι Νορβηγοί πρωτοπόροι επανέρχονται με ένα album 85 λεπτών (όπως και το The Tower), ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ ο πήχης είναι ήδη τοποθετημένος πολύ πολύ ψηλά από τους ίδιους…

 


 

Αξιοπιστία, ποιότητα και διαχρονική συνέπεια

Σταθεροί στο ραντεβού τους με την περιοδική τους δισκογραφική παρουσία, οι Νορβηγοί μαέστροι Motorpsycho επανέρχονται ξανά εντυπωσιάζοντας με τη μόνιμή τους επιτυχημένη συνταγή. Χωρίς καμία διάθεση επανάπαυσης, η πορεία τους σαφέστατα τους έχει ήδη αποτυπώσει ως ένα συγκρότημα μοναδικής ποιότητας με άκρως πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη προοδευτική κίνηση. Πρεσβευτές μιας παράδοσης, της οποίας οι ίδιοι αποτελούν εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων.

Έτσι λοιπόν, οι Νορβηγοί, οι οποίοι διανύουν μια περίοδο παρατεταμένης φόρμας, με το The All Is One συνεχίζουν στα μονοπάτια που ξεκίνησαν να χαράσσουν με το φανταστικό The Tower και το The Crucible, κλείνοντας την εκπληκτική τριλογία δίσκων με τίτλο “Gullvåg Trilogy”. Τα εξώφυλλα που φιλοτέχνησε ο Håkon Gullvåg αποτέλεσαν μεταξύ άλλων πηγή έμπνευσης στο ξετύλιγμα των συνθέσεων. Όσοι έχουν ήδη ασχοληθεί με το φαινόμενο που αποτελούν αυτοί οι τύποι, μια τριακονταετία σχεδόν, αλλά και ιδίως με την παραγωγή τους την τελευταία δεκαετία, γνωρίζουν τη σημαντικότητα και την προσφορά τους στη σύγχρονη προοδευτική μουσική. Με κυκλοφορίες που αγγίζουν το αριστούργημα, περιστρέφονται γύρω από τον άξονα της ασταμάτητης δημιουργικότητας που τους παρασύρει σε νέες επωδούς και τελικά παραμένουν στην κορυφή, εμπλουτίζοντας με το έργο τους τα μουσικά δρώμενα και του 21ου αιώνα. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι Motorpsycho είναι το σημαντικότερο συγκρότημα στον ευρύ χώρο του progressive ήχου, αρκεί να κοιτάξει κάποιος τι έχει προηγηθεί του The All Is One.

Αν το The Tower και το The Crucible είναι δύο άλμπουμ που συμπληρώνουν το ένα το άλλο και αποτελούν δύο αναντίρρητα εκπληκτικά πονήματα, το τρίτο μέρος έρχεται να συνεχίσει, αλλά και να προσπαθήσει να αναπτύξει τις συνθετικές και εκτελεστικές αναζητήσεις των Motorpsycho. Με τη συνδρομή του Reine Fiske, αλλά και εγχόρδων και κρουστών, οι Motorpsycho δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που ακροβατεί μεταξύ garage pop-rock δομής στις μικρότερες συνθέσεις, αλλά και «παραδοσιακής» prog-meets-jazz-meets-folk μίξης, κυρίως όσον αφορά το 42λεπτο έπος που βρίσκεται στο μέσον του άλμπουμ, με τίτλο N.O.X. . Ενδεχομένως να είναι μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μοναδικούς τους Motorpsycho, να προσφέρουν μια φιλόδοξη σύνθεση που προσπαθεί να ισορροπήσει την ακαταμάχητη ικανότητά τους να αναζητούν και να ανακαλύπτουν νέα ηχοτοπία. Επομένως, με μια τέτοια σύνθεση να πρωταγωνιστεί εν μέσω του άλμπουμ, οι Motorpsycho προσφέρουν δύο άλμπουμ σε ένα επί της ουσίας.

Έτσι λοιπόν, από την επικολυρική διάθεση που αφήνει το 42λεπτο N.O.X. ∞, η επαναφορά σε απλούστερες φόρμες, μικρότερες διάρκειες και μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα, καλείται να  προσφέρει την ισορροπία που ένα 85λεπτο σχεδόν άλμπουμ επιζητά, ίσως με μια κάποια άνιση κατανομή στη δυναμική των συνθέσεων, αλλά με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει. Από τις πρώιμες Beatles αναφορές στις πιο ήρεμες στιγμές, στους ποικιλόμορφους αυτοσχεδιασμούς, τον ήχο του mellotron, τις groovy κιθάρες και τις «κλασικές» Motorpsycho στιγμές σαν το The Same Old Rock.

Φυσικά αποτελεί ένα άλμπουμ που θα εμπλουτίσει κάθε δισκοθήκη, είτε του οπαδού των Motorpsycho, μύστη της σημαντικότητάς τους, είτε εκείνη του ακροατή που θέλει μια πρώτη άποψη των πεπραγμένων τους. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι το άλμπουμ προσφέρει ένα πλήρες πακέτο που μετουσιώνει τη τριακονταετή ύπαρξη των Νορβηγών σε 85 λεπτά, αλλά και δείχνει νέους δρόμους στην αεικίνητη δημιουργική τους πορεία. Πιο παραδοσιακές φόρμες σε οκτώ συνθέσεις, αλλά και πειραματισμός και jazz περάσματα, κινηματογραφική και ατμοσφαιρική κατεύθυνση με μια άκρως Νορβηγική prog τεχνογνωσία στο N.O.X. ∞. Οι Motorpsycho συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν, να εξελίσσονται, αλλά και να προσφέρουν ολοκληρωμένα μουσικά έργα που τους αναδεικνύουν σε ένα συγκρότημα που εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της δημιουργικότητάς του. Αρκεί κανείς να στραφεί στο The Tower και το The Crucible που προηγήθηκαν για να αντιληφθεί το μέγεθος της επιρροής τους. Ένα πραγματικά τεράστιο γκρουπ.

8.5 / 10

Πάνος Παπάζογλου

 

2η γνώμη

 

O πανέμορφος πίνακας του Håkon Gullvåg στο εξώφυλλο του The All Is One μας θυμίζει τη σύνδεση του νέου δίσκου των Motorpsycho με τα δύο προηγούμενα albums τους, αν και τουλάχιστον δομικά υπάρχουν σαφείς διαφορές. Η κυριότερη είναι βέβαια το σχεδόν 43λεπτο N.O.X. ∞, το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο κομμάτι στη μακρόχρονη πορεία της μπάντας μέχρι σήμερα.

Η ενορχήστρωση, η παραγωγή και η απόδοση των μουσικών είναι τέλεια από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι εμφανές ότι όλα τα κομμάτια είναι δουλεμένα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, ενώ τα φωνητικά του Sæther είναι ίσως καλύτερα από ποτέ. Στο album υπάρχουν μερικές καταπληκτικές συνθέσεις, όπως ταThe Same Old Rock (One Must Imagine Sisyphus Happy), The Magpie, Like Chrome, καθώς και αρκετά σημεία του N.O.X. ∞, το οποίο νομίζω πως θα μπορούσε να είναι κατά τι ή αρκετά μικρότερο, αν και είναι φανερό πως η μπάντα επένδυσε στην αξεπέραστη ενέργεια και το groove που αποπνέει όταν τζαμάρει σε πιο χαλαρό πλαίσιο. Δεν υπάρχουν μέτριες στιγμές ούτε σε αυτό τον δίσκο των Motorpsycho. Ακόμα κι αν τα The Tower και The Crucible το ξεπερνούν στη σύγκριση, το The All Is One είναι ένα album που δεν χορταίνεις να ακούς ξανά και ξανά για να ανακαλύψεις τα καλά κρυμμένα μυστικά του.

8.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς