Motorpsycho – Ancient Astronauts

[Rune Grammofon / Stickman Records, 2022]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Το ότι οι Motorpsycho κυκλοφόρησαν νέο δίσκο ένα χρόνο μετά το Kingdom of Oblivion δεν είναι καμία έκπληξη. Εξάλλου, πρόκειται για το δέκατο album της μπάντας από την κυκλοφορία του αξέχαστου Heavy Metal Fruit (2010). Ένα από τα παραγωγικότερα συγκροτήματα των τελευταίων πολλών ετών και ίσως το κορυφαίο εξ αυτών σε τόσο υψηλό επίπεδο μουσικής ποιότητας και εκφραστικής ποικιλότητας επέστρεψε για άλλη μία φορά και όλα όσα προηγήθηκαν είναι αρκετά για να μας κεντρίσουν για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον. Οι ακούραστοι διόσκουροι Bent Sæther (μπάσο, φωνητικά) και Hans Magnus Ryan (κιθάρα) και ο Tomas Järmyr (ντραμς) στο πέμπτο κατά σειρά studio album με την μπάντα συνεχίζουν να μας εντυπωσιάζουν παρατείνοντας την κορυφαία ίσως περίοδο στην ιστορία των θρυλικών Motorpsycho.


 

– Δηλαδή όλα τα άλμπουμ των Motorpsycho που κυκλοφορούν κάθε τόσο είναι καλά;
– Ναι.

Ασταμάτητοι οι Motorpsycho, με διάθεση για μια συνεχιζόμενη και δημιουργική πορεία, ακόμα και μετά από καμιά 35αριά χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, είναι ένα συγκρότημα που αρνείται να συμβιβαστεί και παράγει μουσική με αξιοπρέπεια και ποιότητα. Σπάνια περίπτωση μπάντας, οι Νορβηγοί φαίνεται να αναζητούν με πάθος την τέλεια ισορροπία στον ήχο τους και συνεχίζουν να ανακαλύπτουν  νέα μονοπάτια, να περιφέρονται σε παλιά και να συναντώνται διαρκώς με καινούριες προκλήσεις που προσεγγίζουν τις φιλοδοξίες τους.

Και αν οι φιλοδοξίες τους έχουν φτάσει να αγγίξουν μεταξύ των ακροατών τους ένα καθ’ όλα σεβαστό status μεταξύ των κορυφαίων και πιο επιδραστικών συγκροτημάτων της 20ετίας στο χώρο τους, οι ίδιοι συνεχίζουν να προσφέρουν νέες αφορμές με τις διαρκείς τους προοδευτικές τους εξορμήσεις στο χρονοντούλαπο ενός εξαιρετικά πλούσιου ήχου. Και εκτός αυτού, οι ίδιοι εξακολουθούν να παράγουν ένα ασύλληπτο σερί διαδοχής ποιοτικών δίσκων, χωρίς εκπτώσεις στο όραμά τους για το μέλλον, με την ίδια διασκεδαστική πυγμή ενός, ας πούμε, Heavy Metal Fruit από τα σχετικά πρόσφατα άλμπουμ τους. Και αυτό συμβαίνει, είτε προσεγγίζουν θεματολογικά άλμπουμ με 90λεπτες σχεδόν διάρκειες, είτε σε περίπου 40 λεπτά, όπως κάνουν στο Ancient Astronauts.

Οι Motorpsycho λοιπόν, καταφέρνουν και στο νέο τους άλμπουμ, με τέσσερις συνθέσεις να προσεγγίσουν διάφορες πτυχές του ήχου τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο πια, να αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα vintage πλήκτρα, mellotron κ.τ.λ., αλλά και τα πάντα fuzzy σημεία που αφήνονται να δώσουν ένα άλλο άρωμα. Και για παράδειγμα στο Mona Liza / Azrael εκεί η μπάντα ξεδιπλώνει όλο το ταλέντο της, σε μια σύνθεση που ακροβατεί μεταξύ «παραδοσιακού» 70’s προοδευτικού ήχου και της πανταχού παρούσας ψυχεδέλειας, με λίγες πινελιές που φέρνουν σε αυτοσχεδιασμούς πρώιμων Mars Volta. Με μια σταδιακή ανάπτυξη της συνθετικής του ορμής, παρασέρνει με τις κιθάρες και τα τύμπανα τους Motorpsycho σε μια κλασικότροπη στιγμή τους. Μουσική φτιαγμένη να αποδίδεται επί σκηνής, με μια έντονη King Crimson-ική αύρα.  Εν συνεχεία, με το κομμάτι που κλείνει το άλμπουμ και, καλύπτει σχεδόν τη μισή του διάρκεια, οι Motorpsycho δημιουργούν μαεστρικά τις ατμοσφαιρικές εκείνες επωδούς για να ξεκινήσουν να κτίζουν ξανά, ακόμα μια σύνθεση με μια ψυχεδελική ποικιλομορφία που συνεχώς εναλλάσσεται με τα ορχηστρικά περάσματα να συνοδεύουν διακριτικά αυτό το κτίσιμο που επιχειρείται. Σχεδόν εξολοκλήρου ορχηστρική σύνθεση, με κάποιες φωνητικές αρμονίες προς το κλείσιμό της, δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για να επαναφέρει τους απίθανους Νορβηγούς σε μια σφαίρα επιρροής που μόνο εκείνοι είναι ικανοί να παράξουν. Κιθάρες, rhythm section και έντονη διάθεση live πειραματισμού και μια γεύση από kraut οδηγούν το Chariot Of The Sun – To Phaeton on the Occasion of Sunrise (Theme From An Imagined Movie) σε ταξίδια με σκοπό τη συνεχή ηχητική εξερεύνηση αυτής της τεράστιας μπάντας.

Επομένως, σαν κατακλείδα τι μένει; Το Ancient Astronauts είναι ακόμα μια δυναμική δήλωση των Νορβηγών μαέστρων, ένα άλμπουμ που αξίζει να βρίσκεται στον αναπτυσσόμενο κατάλογο μιας δισκογραφίας που εμπλουτίζεται ασταμάτητα και διαψεύδει κάθε επιφύλαξη για την παραγωγική ορμή που οι κύριοι αυτοί δείχνουν ικανοί να συνεχίσουν να παραδίδουν. Σαφής και μετρημένη δήλωση, χωρίς κόπο, των διαθέσεων των αστείρευτων Motorpsycho να παραμείνουν στο υψηλότερο σημείο της επιρροής τους.

8 / 10

Πάνος Παπάζογλου

 

2η γνώμη

 

Όσο κι αν πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου σχήματα των τελευταίων 30 ετών, ομολογώ ότι εδώ και κάμποσα χρόνια περίμενα η τεράστια παραγωγικότητα των Motorpsycho να τους οδηγήσει σε ένα λάθος, μία μέτρια στιγμή ή έστω ένα μη εξαιρετικό δίσκο. Μετά από όλα έχουν δώσει ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει; Η αλήθεια είναι ότι μετά το Ancient Astronauts η πιθανότητα αυτή μικραίνει εκπληκτικά.

Δομικά, το album ομοιάζει με το καταπληκτικό The Crucible, καθώς ξεκινά με ένα ενεργοβόρο rocker (The Ladder), συνεχίζει με ένα κλασσικότροπο / King Crimson-ικό prog epic με την κιθάρα του Hans Magnus Ryan να πρωταγωνιστεί (Mona Lisa / Azrael) και κλείνει με ένα 20λεπτο epic (Chariot of the Sun – To Phaeton on the Occasion of Sunrise (Theme From An Imagined Movie)). Η διαφορά είναι ότι εδώ η ψυχεδέλεια είναι πιο έντονη αγγίζοντας στο τέλος το krautrock, ενώ το prog στοιχείο παραμένει κυρίαρχο. Ο δίσκος απαιτεί αρκετές ακροάσεις για αποκαλύψει τα μυστικά του και είναι βέβαιο πως στη σκηνή αυτά τα τρία εξαιρετικά κομμάτια θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο.

8.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς