The Tronosonic Experience – The Shadow Vol. I

[Apollon Records, 2022]

Εισαγωγή: Πέτρος Παπαδογιάννης

Το άλμπουμ αν και ηχογραφήθηκε στα τέλη του 2019, τη χρονιά δηλαδή που κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους (ΙΙ: The Big Blow), φέτος τελικά κατάφερε να ανέβει στις ψηφιακές πλατφόρμες και παράλληλα να κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή.

Το στρατόπεδο των Tronosonic Experience βίωσε όμως και μία σκληρή απώλεια, αφού τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ο μπασίστας και ιδρυτής της μπάντας Per Harald Ottesen πέθανε έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας είναι ο Øyvind Nypan στην κιθάρα, ο Jan Inge Nilsen στα κρουστά και ο Ole Jørgen Bardal στο σαξόφωνο. Το The Shadow Vol. I κυκλοφορεί από την αγαπημένη μας Νορβηγική εταιρεία Apollon Records. Παράλληλα όμως, κυκλοφορούν και το δεύτερο μέρος (Vol. II) για το οποίο θα τα πούμε πολύ σύντομα…


 

Νορβηγική jazz / prog αξιοπιστία

Οι Tronosonic Experience είναι μία αμιγώς instrumental μπάντα, μία επιλογή που μπορεί να χαντακώσει εύκολα ακόμα και μουσικούς με μεγάλη πείρα και τεχνικές ικανότητες επί των οργάνων τους. Στις δύο πρώτες τους δουλειές τους, κατάφεραν με κάποιο μαγικό τρόπο να με κάνουν να ανατρέχω στη μουσική τους και να απολαμβάνω την όλη ροή των δύο εκείνων δίσκων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και το με το εναρκτήριο εννιάλεπτο Sheik Pt. 1. Πρόκειται για μία οργιώδη prog / jazz σύνθεση με τα συνεχή solo της κιθάρας να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και ευφορίας. Εκπληκτικοί είναι και οι διάλογοι μεταξύ του μπάσου και των ντραμς. Ειλικρινά, φαντάζει σαν ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των μουσικών, όπου δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο μέλος λάμπει περισσότερο.

Στα The Last Stand και Golden Comet η ταχύτητα πέφτει σε όφελος της ψυχεδελικής ατμόσφαιρας και της διάθεσης που γίνεται περισσότερο αυτοσχεδιαστική. Στο ίδιο μοτίβο είναι και το ψυχεδελικό πολύχρωμο εξώφυλλο του άλμπουμ που παραπέμπει σε αντίστοιχο των 13th Floor Elevators, αν και ο συνειρμός σταματά στο εικαστικό κομμάτι.

Οι Tronosonic Experience ανήκουν στην κατηγορία του νορβηγικού κύματος instrumental jazz / prog σχημάτων όπως οι Krokofant και Elephant9, αλλά κάπου διαφοροποιούνται ηχητικά. Είναι περισσότερο εξωστρεφείς, αναδύουν μία αίσθηση χαλαρότητας, σαν να είναι οι cool μουσικοί φίλοι σου που γνωρίζεστε για χρόνια. Ακόμα και το σαξόφωνο συνεισφέρει στο κλίμα αυτό, είναι συχνά allegro και ζωηρό.

Για τελευταίο τραγούδι και σε αυτό το άλμπουμ προτιμούν μία ήπια σύνθεση όπως συνέβη και στα δύο πρώτα τους άλμπουμ με τα Catching The Nile Perch και Lost Highway, ενώ τα Sheik Pt. 2, The Sunwatcher και Undertow που συμπληρώνουν το The Shadow Vol. Ι λειτουργούν ως πρελούδια μικρής διάρκειας. Το Totak είναι ατμοσφαιρικό, ταξιδιάρικο στα οκτώ και πλέον λεπτά που εκτείνεται.

Οι Tronosonic Experience ξέρουν να παίζουν με τη ροή της μουσικής τους και μετά από επίμονες, έντονες prog / jazz συνθέσεις, προσφέρουν την απαραίτητη για τον ακροατή χαλάρωση απ’ όλη την ένταση της ακρόασης. Εδώ είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που η κιθάρα χτίζει στην όλη ατμόσφαιρα και τα χτυπήματα της ακούγονται τόσο εντυπωσιακά και μεγαλειώδη, σχεδόν υπνωτικά. Προσωπικά, αυτή η ηχητική τους προσέγγιση μου αρέσει πολύ.

Οι Tronosonic Experience μοιάζουν με έναν δρομέα που ενώ  δεν είναι φαβορί πριν την έναρξη του αγώνα να τερματίσει στις πρώτες θέσεις, έχει τον τρόπο και καταφέρνει να κάνει πάντα μία αξιόλογη κούρσα και να τερματίσει αρκετά κοντά στις πρώτες θέσεις. Στο τέλος καταφέρνουν να κερδίσουν τον ακροατή με την ουσία και την ποιότητα των άλμπουμ τους γενικότερα.

7.5 / 10

Πέτρος Παπαδογιάννης

 

2η γνώμη

 

Το φετινό διπλό χτύπημα των Tronosonic Experience με τα The Shadow Vol. I και II θα ήταν ένα υπέροχο νέο αν δεν ήταν και οι τελευταίες ηχογραφήσεις του αδικοχαμένου εξαιρετικού μπασίστα, Per Harald Ottesen. Αν και ουσιαστικά τα δύο μέρη αποτελούν εκτενή κομμάτια ενός ενιαίου συνόλου, είναι εξίσου ενδιαφέρον να εξετάζονται ως δύο ανεξάρτητες κυκλοφορίες.

Μία και μόνο ακρόαση είναι αρκετή για να πείσει ότι η μπάντα ακούγεται πιο δεμένη από ποτέ. Με τους Øyvind Nypan (κιθάρα) και Ole Jørgen Bardal (σαξόφωνο) σε ρόλο οδηγού και το rhythm section των Ottesen και Jan Inge Nilsen να καλπάζει, το The Shadow Vol. I αποτελεί το επιστέγασμα των δύο πρώτων albums της μπάντας. Εδώ η ροή είναι άψογη, το τυπικό νορβηγικό jamming prog / jazz-rock (και λίγο post-rock) των Tronosonic Experience είναι πιο δυναμικό και πιο επιδραστικό και το μόνο που περιορίζει κάπως το αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο ακροατήριο. Αν ανήκεις εκεί, θα το ακούσεις πολλές φορές σε επανάληψη.

8 / 10

Δημήτρης Καλτσάς