Jordsjø – Nattfiolen

[Karisma Records, 2019]

Εισαγωγή: Θωμάς Σαρακίντσης
Μετάφραση: Βαγγέλης Χριστοδούλου
02 / 08 / 2019

Το Nattfiolen αποτελεί την τέταρτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία των Νορβηγών, αυτή τη φορά υπό τη σκέπη της Karisma Records (το album για όποιον ενδιαφέρεται διατίθεται και σε βινύλιο από την Pancromatic). Τα δύο πρώτα albums Jordsjø και Jordsjø ΙΙ έχουν περιληφθεί εδώ και καιρό στο bandcamp της μπάντας και πλέον διατίθενται και σε φυσική μορφή. Το απερίσπαστο δίδυμο λοιπόν αποτελούμενο από τον Håkon Oftung (γνωστός από την παρουσία του και τη συνθετική του συνεισφορά στο Bydyra των medieval / pagan / prog folk rockers Tusmørke αλλά και σε μια σειρά από άλλες μπάντες που δεν ωφελεί σε τίποτα να τις παραθέσουμε) και τον drummer / percussionist Kristian Frøland, αφού έθελξε με τις επιδόσεις του με το Jord του 2017, (οι κριτικές μας εδώ) επανακάμπτει σε εύθετο χρόνο με το νέο τους δημιούργημα.


 

Η μαγευτική αύρα της φύσης

Η φύση στη μουσική των Jordsjø ενσαρκώνει ένα σκηνικό δράσης. Δεν είναι τυχαίο που ο Oftung αποκαλεί το είδος τους ως forest prog. Στο Nattfiolen η δρώσα σχέση φύσης – μουσικής είναι πρωτίστως αποκαλυπτική και μυστικιστική. Σε κάποιο βαθμό αυτό ίσχυε και στο Jord τον προκάτοχο του Nattfiolen.

Η χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας είναι αρκετά πιο διακριτική σε σχέση με το εγγύτατο παρελθόν και τα ακουστικά μέρη έχουν αυξηθεί αρκετά εντούτοις λελογισμένα. Το ύφος είναι ακόμη περισσότερο προσανατολισμένο στη folk σε αγαστή σύμπνοια με τη symphonic πλευρά τους. Οι στίχοι, όπως συμβαίνει σε πολλά σκανδιναβικά σχημάτα, έχουν αποδοθεί στη μητρική τους γεγονός που αποτιμάται θετικά. Εξάλλου οι παροικούντες στην progressive Ιερουσαλήμ είναι εξοικειωμένοι μ’αυτό.

Για μια πιο περιγραφική καταγραφή του ύφους του Nattfiolen αναλογικά με τις επιρροές του, ο ακροατής ας φανταστεί μία μείξη από Genesis του Trespass, Änglagård, White Willow των τριών πρώτων δίσκων, Wobbler, Jethro Tull της folk τριλογίας του ’77-’79, Sinkadus, prog rock ιταλικής σχολής, σκανδιναβική και βρετανική folk έως και Camel.

Οι συνθέσεις δεν ποικίλουν ιδιαίτερα μεταξύ τους. Λίγο πολύ το ύφος είναι συγκεκριμένο δίχως διακυμάνσεις ως προς αυτό. Στο Ouverture πιάνο και φλάουτο εναλλάσσονται αρμονικά εικονοποιώντας εύφορα καταπράσινα μονοπάτια. Σα να θέλουν να πιστοποιήσουν ότι το πινέλο του ζοφερού δεν πιάνει ποτέ στο πράσινο. Ιδανική έναρξη. Τα Stifinner και Solens Sirkulære Sang είναι δηλωτικά του στυλ και του είδους που υπηρετούν οι Jordsjø: prog folk και symphonic prog συνευρίσκονται και συνδιαλέγονται γόνιμα εντός των συνθέσεων. Το Septemberbål είναι ένα ιντερλούδιο νορβηγικής αλλά και βρετανικής folk σχολής. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί για το Mine Templer II είναι πως αποτελεί την λιγότερο σπουδαία στιγμή και πως η πρώτη εκδοχή του, που βρίσκεται στο Jordsjø II, είναι καλύτερη. Το Til Våren είναι ένα εθιστικό άσμα, το μεγαλύτερο σε διάρκεια: σε περίπτωση μελλοντικής ανθολόγησης του υλικού των Νορβηγών αυτό μαζί με τα Stifinner και Solens Sirkulære Sang θα λάβουν περίοπτη θέση. Ο δίσκος κλείνει με το Ulvenatt, ορχηστρική σύνθεση με την ηλεκτρική κιθάρα να πρωταγωνιστεί. Η σύνθεση προσομοιάζει με το υλικό των Malady. Εύλογος οπότε ο συνειρμός με τον Andrew Latimer.

Η αναβίωση του σκανδιναβικού prog συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς προσφέροντας δίσκους υψηλής ποιότητας. Είναι βέβαιο πως το Nattfiolen θα απασχολήσει την prog κοινότητα, μόνο που σε μία έλλογη κοινωνία με ενσυνείδητους και σκεπτόμενους ακροατές θα έπρεπε να είναι must για τους απανταχού μουσικόφιλους. Οι Jordsjø προσφέρουν ένα 40λεπτό soundtrack εξόδου από τη φθίση του σύγχρονου πολιτισμού και επαναφέρει τη θέση της φύσης στην τέχνη. Δίσκος με καλλιτεχνικό και αισθητικό εκτόπισμα.

8.5 / 10

Θωμάς Σαρακίντσης

 

2η γνώμη

 

Οι Νορβηγοί prog rockers Jordsjø επιστρέφουν με το Nattfiolen, τον καινούριο τους δίσκο, ο οποίος εξαρχής αναδίδει έναν συναρπαστικό και αναζωογονητικό ήχο. Πολλές είναι οι ομοιότητες με την προηγούμενή τους δουλειά, αλλά εδώ έχουμε καλύτερες και ωριμότερες συνθέσεις. Η μπάντα προσανατολίζεται περισσότερο προς τη συναισθηματική πλευρά του ήχου της, κάτι που είναι εμφανές σε κάθε κομμάτι, ενώ οι vintage επιρροές συνεχίζουν και είναι πολύ εμφανείς. Τα τραγούδια παρουσιάζουν μια φυσική ροή χωρίς υπερβολές, κάτι που καταδεικνύει εντυπωσιακή μουσικότητα. Διαρκώς υπάρχει ωραίος συνδυασμός πλήκτρων, φλάουτου και μελαγχολικών ηλεκτρικών κιθάρων, χωρίς να λείπουν τα δυνατά riffs και οι εναλλαγές. Οι στίχοι είναι στα νορβηγικά, το οποίο πιστεύω πως είναι κάτι θετικό, αφού προσδίδει μία αίσθηση μυστηρίου στο γενικότερο ήχο της μπάντας. Τα Stifinner και Til Våren είναι τα διαμάντια του άλμπουμ τα οποία θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό οπαδό του prog rock. Το Nattfiolen είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για αυτήν την ταλαντούχα μπάντα και ελπίζω πως θα προσφέρουν και άλλους σπουδαίους δίσκους στο μέλλον.

8 / 10

Goran Petrić

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης