Prysma – Closer to Utopia

[Self released, 2019]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
Μετάφραση: Βαγγέλης Χριστοδούλου
06 / 08 / 2019

Οι Prysma έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και το Closer to Utopia είναι το πρώτο τους album. Μπορεί η πρωτεύουσα της Μακεδονίας να μας έχει δώσει πολλές και αξιολογότατες progressive metal μπάντες, αλλά αυτό που συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση απέχει από τα συνηθισμένα. Κι αυτό, γιατί το σχήμα των Ορέστη Γραμμένο, Σπύρου Δεληδημητρίου, Κωσταντίνου Διακάκη και Γιάννη Κουτσού δεν παίζει prοg metal, αντιθέτως η μουσική των Prysma πηγάζει εμφανώς από τα 70s και, ακολουθώντας την παράδοση πολλών συναφών κυκλοφοριών, το Closer to Utopia είναι concept δίσκος.


 

Νέο αίμα με όχι και τόσο σύγχρονο ύφος

Πρώτος δίσκος για τους πιτσιρικάδες Θεσσαλονικείς Prysma, οι οποίοι παρόλο που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 μόλις φέτος κυκλοφόρησαν την πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά. Το γεγονός ότι το Closer to Utopia είναι concept δίσκος καθώς και ότι ηχογραφήθηκε ζωντανά στο studio μέσα σε ένα τριήμερο session, αποδεικνύει ότι οι Prysma θέλησαν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στη δεκαετία του ’70 όχι μόνο υφολογικά και αισθητικά αλλά και στον τρόπο με τον οποίο συνθέτουν και ηχογραφούν το υλικό τους.

Μέσα από έξι σχετικά μακροσκελείς συνθέσεις, οι νεαροί prog rockers κάνουν αρκετά σαφή τον μουσικό τους προσανατολισμό καθώς και τις βασικές επιρροές τους: οι Pink Floyd αποτελούν τη βάση του ήχου τους, οι Porcupine Tree βρίσκονται πίσω από την πιο μοντέρνα προσέγγισή τους ενώ τα Jim Morrison φωνητικά προσδίδουν έναν πιο ψυχεδελικό αέρα. Τα εναρκτήρια Bad Time to Dream? (Prt I-II) και A Lapse in Space and Time (Part III) είναι αρκετά παρόμοια σε δομή, με το τρίπτυχο μελωδικά guitar leads, ατμοσφαιρικά keyboards και υπνωτικά φωνητικά να καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Lost in the Sky, με τις ταχύτητες σχετικά να ανεβαίνουν και τα riffs να σκληραίνουν αισθητά.

Το Mundo Muerto που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι του δίσκου πιθανότατα αποτελεί και την πιο ενδιαφέρουσα και καλοδουλεμένη σύνθεση του δίσκου με αρκετές εναλλαγές σε ατμόσφαιρα και διάθεση όπως επίσης και ορισμένες αρκετά εμπνευσμένες μελωδίες. Το Hypnotised που ακολουθεί είναι η πιο χαρακτηριστική στιγμή που ξεφεύγει από το ύφος του υπόλοιπου δίσκου με τις ανατολίτικες κλίμακες και τα heavy riffs που εναλλάσσονται αρμονικά με πιο μελωδικά περάσματα.

Το ήπιο Closer to Utopia ρίχνει την αυλαία σε έναν δίσκο που παίρνει συνολικά θετικό πρόσημο αλλά έχει και τα μειονεκτήματά του. Η μετριότατη προφορά της αγγλικής υποσκάπτει τη δουλειά που έχει γίνει στα φωνητικά, ενώ το ατμοσφαιρικό prog rock τους κινείται σε αρκετά safe μονοπάτια, αποτελώντας τροχοπέδη στη μουσική τους να έχει περισσότερες «γωνίες» και έναν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα. Μεράκι και ταλέντο φαίνεται ότι έχουν σαν μπάντα, και αν διορθώσουν μερικά στοιχεία τα οποία επισημάνθηκαν παραπάνω, ο διάδοχος της άκρως ελπιδοφόρας συστατικής επιστολής τους θα είναι ακόμη καλύτερος.

7 / 10

Πάρης Γραβουνιώτης

 

2η γνώμη

 

Οι Θεσσαλονικείς Prysma δίνουν το πρώτο τους παρών με ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Καλοδουλεμένες συνθέσεις, φαντασία στην ανάπτυξη, θελκτικές μελωδίες που παραπέμπουν σε αγαπημένες στιγμές παλαιότερων δεκαετιών, ταλέντο στην ενορχήστρωση και τεχνική, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί κάποιος αβίαστα να επισημάνει. Όντας ατμοσφαιρικοί, συνδυάζουν κατά βάση την γλυκιά μελαγχολία των Pink Floyd με δυνατά κιθαριστικά περάσματα και ένα ευέλικτο rhythm section να δίνει φρεσκάδα και μοντέρνα χροιά. Τα φωνητικά καθοδηγούνται από τα θέματα προσθέτοντας έναν εύθραυστο λυρισμό, ενώ συνολικά οι αλλαγές είναι έξυπνες και κατανοητές στον μέσο prog φίλο που θα βιώσει όμορφα συναισθήματα που θα εναλλάσσονται σε κάθε ακρόαση. Κάπου εδώ πρέπει να τονίσουμε την εντυπωσιακή βελτίωση των ελληνικών παραγωγών με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον ήχο και την πιστότητα αποτύπωσης της απόδοσης και οι Prysma έχουν το προνόμιο στα πρώτα τους βήματα να απολαμβάνουν μια εξαιρετική μεταχείριση σ’ αυτόν τον τομέα. Αγαπημένες στιγμές το Hypnotized και το ομώνυμο κομμάτι. Καλοτάξιδο λοιπόν το Close to Utopia και ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερη συνέχεια που βάσει των δυνατοτήτων τους  είναι εφικτή.

8 / 10

Γιάννης Ζαβραδινός

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης