Håkon Oftung (Elds Mark): «Στην Νορβηγία με τόσο κόσμο να κυκλοφορεί τόσο καλή μουσική, ο συναγωνισμός για να καταφέρεις να ακουστείς είναι αρκετά δύσκολος»

Το ντεμπούτο των Elds Mark είναι ένα από τα albums που μας έχουν εντυπωσιάσει κατά τη χρονιά που διανύουμε, τόσο για τις υπέροχες μελωδίες, όσο και για την ειλικρίνεια και την υπέροχη ενορχήστρωση των ορχηστρικών συνθέσεων που περιλαμβάνει (οι κριτικές μας εδώ). Ο Håkon Oftung (ο οποίος στους Elds Mark εμφανίζεται με το ψευδώνυμο R.E. Turitrøen), γνωστός από τους Jordsjø και τους Tusmørke, μίλησε με τον Αλέξανδρο Τοπιντζή και αποκάλυψε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από αυτή τη μυστηριώδη κυκλοφορία, αλλά και τη σύγχρονη Νορβηγική prog σκηνή που δεν σταματά να μας δίνει υπέροχες μπάντες και κυκλοφορίες, ενώ αποκάλυψε πως είναι αναγνώστης της αρθρογραφίας του Progrocks.gr!

Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Τοπιντζής


Γεια σου Håkon! Είμαι ο Αλέξανδρος από το Progrocks.gr. Το νέο σου album με τους Elds Mark μας άρεσε πάρα πολύ και έχουμε να σου κάνουμε μερικές ερωτήσεις για το ελληνικό κοινό.

Χαίρομαι που το ακούω, σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον!

Αρχικά θα ήθελα να μας μιλήσεις για το πώς σχηματίστηκαν οι Elds Mark, αφού και εσύ και ο Kristian (Valbo) ήδη συμμετέχετε σε αρκετά σχήματα.

Με τον Kristian παίζαμε μαζί σε μια Νορβηγική μπάντα που λεγόταν Black Magic, η οποία ήταν περισσότερο κοντά στο 70’s rock, σαν τους Uriah Heep και τους Deep Purple. Εκεί έπαιζα πλήκτρα και αυτός έπαιζε τα drums και αρχικά ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε κάποια τραγούδια, τα οποία εξελίχθηκαν σιγά σιγά. Είμαστε απλά καλοί φίλοι και θέλουμε να παίζουμε αυτή την μουσική. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Elds Mark, πριν περίπου δύο χρόνια.

Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να μην προσθέσετε φωνητικά στην μουσική σας;

Δεν το σκεφτήκαμε ιδιαίτερα. Κάνω κάποια φωνητικά στους Jordsjø, όμως θέλαμε μια διαφορετική προσέγγιση, ώστε να έχει την δυνατότητα ο ακροατής να φαντασιωθεί τις δικές του εικόνες ακούγοντας το album.

To album έχει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα που θέλει να δημιουργήσει. Η φύση και το δάσος νομίζω είναι αυτό που θέλατε να περάσετε στον ακροατή.

Αυτό ακριβώς θέλαμε να κάνουμε. Εάν έχεις στα χέρια σου την πρώτη βινυλιακή έκδοση του album, θα βρεις μέσα ένα μικρό booklet που περιλαμβάνει κάποια ποιήματα στα Νορβηγικά, τα οποία ίσως μεταφράσουμε στο μέλλον.

Θεωρώ ότι η νορβηγική σκηνή τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια πολύ σημαντική σκηνή για την ευρωπαϊκή μουσική. Συνεχώς ξεπετάγονται νέες, πολύ αξιόλογες μπάντες που είτε ασχολούνται με την jazz, το prog rock, την ηλεκτρονική μουσική. Για ποιους λόγους θεωρείς ότι συμβαίνει αυτό;

Διαμένω στο Oslo, όπου παίζω μαζί με τον Martin στους Tusmørke, ο οποίος παίζει και στους Wobbler. Καταλαβαίνεις ότι γύρω από όλες αυτές τις μπάντες και μέσα σε αυτές υπάρχει κόσμος που γνωρίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Για τη μουσική που εμείς παίζουμε, μπορείς να πεις ότι η κυκλοφορία του From Silence to Somewhere το 2017 ήταν ένα peak, τόσο στο επίπεδο των συνθέσεων όσο και στην παραγωγή. Το label, η Karisma Records, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στο να υπογράφει τέτοια συγκροτήματα. Δεν ξέρω. Ίσως ο καθένας μας παίρνει έμπνευση από τις δημιουργίες του διπλανού του και προσπαθεί να κάνει κάτι ακόμα καλύτερο κάθε φορά. Δεν είμαι σίγουρος. Όλοι μας, είμαστε καλοί φίλοι, κάνουμε παρέα και θεωρώ ότι όλο αυτό ίσως μας προσφέρει έμπνευση. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλων των συγκροτημάτων, αλλά θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει.

Θυμάμαι όταν είχα επισκεφτεί πριν 10 χρόνια την χώρα σας, τα δισκοπωλεία βοηθούσαν πολύ στο promotion των μουσικών της χώρας. Στις βιτρίνες και τις κεντρικές προθήκες είχαν σχεδόν αποκλειστικά νορβηγικά album. Εσείς έχετε κάποια αντίστοιχη εμπειρία;

Για το album των Elds Mark θα πρέπει να κάνουμε σχεδόν όλο το promotion μόνοι μας. Στο Oslo έχουμε ένα πολύ γνωστό δισκοπωλείο που λέγεται Big Dipper, πιθανότατα να το είχες επισκεφτεί…

Βεβαίως και το θυμάμαι. Δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα τόσος θησαυρός που υπήρχε εκεί μέσα…

Αυτό το δισκοπωλείο κάνει τόσα πολλά για τις μπάντες… Οργανώνει μικρά live στον χώρο του και γενικά βοηθάει πολύ στο promo σε τοπικό επίπεδο. Κάτι αντίστοιχο κάνει και το Apollon Records στο Bergen. Οπότε, καταλαβαίνεις ότι στην Νορβηγία με τόσο κόσμο που κυκλοφορεί τόσο καλή μουσική, ο συναγωνισμός του να καταφέρεις να ακουστείς είναι αρκετά δύσκολος. Όμως, πιστεύω ότι με τους Jordsjø και τους Tusmørke έχουμε βρει το κοινό μας και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση. Φαντάσου ότι εκτυπώσαμε 500 δίσκους και εξαφανίστηκαν. Παρότι δεν είναι εμπορική η μουσική μας, είμαι ικανοποιημένος αν 300-400 άτομα να επιλέξουν το album μας.

Κρίνοντας από τις επιρροές σας που βρίσκουμε στον δίσκο σας, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου δίσκοι από τα 70s αλλά και γενικότερα.

Τον τελευταίο καιρό ακούω πολύ Gentle Giant… ξανά (γέλια)! Υπάρχουν επίσης κάποιες σουηδικές μπάντες που λατρεύω, όπως οι Ragnarök. Όμως υπάρχουν και πιο νέες μπάντες που επίσης ακούω πολύ, όπως οι Landberk  και το album Riktigt Äkta, η περσινή κυκλοφορία των Träden που είναι συνέχεια των Träd, Gräs och Stenar, καθώς και οι Νορβηγοί Needlepoint και τα albums τους The Diary of Robert Reverie και Aimless Mary.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις προτάσεις σου, οι αναγνώστες του progrocks.gr θα τις εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Υπάρχει κάποιο πλάνο για να πραγματοποιήσουν οι Elds Mark κάποιο live;

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε προγραμματίσει ένα live στο Oslo για τον Μάιο αλλά λόγω της πανδημίας ακυρώθηκε. Θέλουμε οπωσδήποτε να παίξουμε την μουσική μας live και πιστεύω ότι έχουμε βρει και τα κατάλληλα άτομα για να μας βοηθήσουν, πέρα από εμάς τους δύο. Δεν είναι 100% σίγουρο, όμως πιθανότατα κάποια μέλη από τους Jordsjø και τους Wobbler και κάποιοι άλλοι φίλοι μας θα συνδράμουν. Λόγω της κατάστασης, είναι δύσκολο να προγραμματίσεις το οτιδήποτε αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα παίξουμε ζωντανά το ντεμπούτο μας.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Håkon. Ξέρεις, στο Progrocks.gr μας αρέσει πολύ η μουσική που δημιουργείς και με τους Jordsjø (κλικ 1, κλικ 2).

Το ξέρω! Με την ευκαιρία, λατρεύω τη σειρά άρθρων σας “one-album prog wonders”!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης