Πέθανε στα 72 του χρόνια ο Keith Tippett

Ο Βρετανός jazz πιανίστας και συνθέτης, Keith Tippett, πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Η καριέρα του εκτείνονταν σε jazz-rock, progressive rock, αυτοσχεδιαστική και σύγχρονη μουσική, καθώς και μοντέρνα τζαζ για περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο Tippett γεννήθηκε στο Southmead του Bristol. Μετακόμισε στο Λονδίνο το 1967, για να ακολουθήσει μουσική καριέρα και ενώ έκανε διάφορες, έγινε γνωστός στα jazz clubs. Παρακολούθησε ένα θερινό σχολείο για jazz μουσικούς στο Barry. Εκεί γνώρισε τους Marc Charig, Elton Dean και Nick Evans, με τους οποίους δημιούργησε το Keith Tippett Sextet, μαζί με διάφορους μπασίστες και ντράμερ. Το συγκρότημα έπαιξε 100 Club κι έτσι κέρδισε ένα συμβόλαιο με την Vertigo Records, με την οποία κυκλοφόρησαν τα You Are There … I Am Here (1970) και Dedicated To You, But You Not Listening (1971), ενώ συνεργάστηκαν με τους King Crimson. Με τους Charig και Evans, ο Tippett εμφανίστηκε παίζοντας ηλεκτρικό πιάνο στο τρίτο άλμπουμ των King Crimson, Lizard. Ο Tippett έπαιξε και στο single Cat Food και εμφανίστηκε με τους KIng Crimson στο Top of the Pops.

Ο Tippett απέρριψε την πρόταση να ενταχθεί στους King Crimson για να συνεχίσει να ηγείται του δικού του συγκροτήματος, ωστόσο τόσο αυτός όσο και ο Charig έπαιξαν στο άλμπουμ της μπάντας με τίτλο Islands. Αφού έφυγε από την Vertigo, ο Tippett δημιούργησε τους Centipede, ένα συγκρότημα 50 μελών που περιελάμβανε επίσης την σύζυγό του Julie Driscoll και συγκέντρωσε μεγάλο μέρος μιας γενιάς νέων Βρετανών jazz και rock μουσικών. Ηχογράφησαν ένα διπλό άλμπουμ, το Septober Energy, μια σύνθεση του Tippett που κυκλοφόρησε από την RCA το 1971. Παρά την προώθηση, το άλμπουμ απέτυχε να πουλήσει αρκετά, ώστε να δικαιολογήσει το κόστος δημιουργίας.

Για το επόμενο άλμπουμ του, Blue Print (1972), χρησιμοποίησε ένα μικρότερο συγκρότημα που περιελάμβανε τον ίδιο και την Julie Tippetts με τον μπασίστα Roy Babbington και τον ντράμερ Frank Perry. Στη συνέχεια, το συγκρότημα επεκτάθηκε ελαφρώς και ονομάστηκε Ovary Lodge, οι οποίοι ηχογράφησαν δύο άλμπουμ, ένα για την RCA (σε παραγωγή του Robert Fripp των King Crimson) και ένα δεύτερο για την Ogun. Ο Tippett και η μπάντα του ηχογράφησαν επίσης κατά τη δεκαετία του 1970 για την εταιρεία του Giorgio Gomelsky, Utopia, κυκλοφορώντας το άλμπουμ Sunset Glow. Ο Tippett συνέχισε να παίζει με διάφορους μουσικούς παίζοντας αυτοσχεδιαστική jazz και jazz-rock με μουσικούς όπως οι Stan Tracey, Dudu Pukwana, Harry Miller, Elton Dean, Hugh Hopper και Louis Moholo.

Ο Tippett δεν σταμάτησε ποτέ να ηχογραφεί τη μουσική του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’80, ’90, ’00 και ’10 και συνολικά 37 άλμπουμ με μουσική του έχουν κυκλοφορήσει από το 1980.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης