Elder – Innate Passage

[Stickman Records, 2022]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Η εξέλιξη του ήχου των Elder ενώνει δύο φαινομενικά αντίθετους κόσμους. Η μπάντα από τη Μασαχουσέτη ξεκίνησε παίζοντας ψυχεδελικό / doom / stoner rock τόσο στο ομώνυμο ντεμπούτο (2009) όσο και στο Dead Roots Stirring (2011) που ακολούθησε. Η μεγάλη στροφή στον ήχο τους πραγματοποιήθηκε στο Lore (2015), το πρώτο album της μπάντας που κυκλοφόρησε από την Stickman Records, με τον βαρύ ψυχεδελικό ήχο τους να εμποτίζεται με πολλά προοδευτικά στοιχεία. Ο απόλυτος συγκερασμός όλων των στοιχείων τους έγινε στον επόμενο και πιθανότατα δίσκο τους, το Reflections of a Floating World (2017). Το momentum της μπάντας φάνηκε να χάνεται κάπως στο πολύ φιλόδοξο Omens (2020) και το επόμενο βήμα των Elder βρίσκει το συγκρότημα του Nick DiSalvo έτοιμο να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες των οπαδών της μπάντας.


 

Σπρώχνοντας περαιτέρω τα όρια

Αρχικά, πρέπει να παραδεχτώ ότι το προηγούμενο άλμπουμ τους Omens ήταν μια από τις μεγαλύτερες μουσικές μου απογοητεύσεις για το 2020, οπότε περίμενα υπομονετικά το επόμενο βήμα αυτού του κουαρτέτου που σχηματίστηκε στη Μασαχουσέτη και τώρα έχει έδρα το Βερολίνο. Το έκτο άλμπουμ των Elder με τίτλο Innate Passage συνεχίζει την οδύσσεια τους μακριά από τις stoner ρίζες τους, αλλά το σκοτάδι υπάρχει ακόμα κάπου εκεί στο βάθος.

Το Innate Passage είναι αρκετά τολμηρό και περιπετειώδες και είναι πολύ περισσότερο σε prog τροχιά, αλλά εξακολουθούν να βρίσκουν σημεία για να προσθέσουν σκληράδα κατά το ταξίδι στο οποίο μας οδηγεί κάθε κομμάτι. Αυτό το άλμπουμ μας μεταφέρει με επιτυχία στον δικό του κόσμο, ώστε να μπορείς να χαλαρώσεις και να ζήσεις ό,τι ακούς. Οι Elder είχαν πάντα τον δικό τους ήχο και αυτό το άλμπουμ δεν είναι εξαίρεση. Μου πήρε λίγο χρόνο για να αφομοιώσω το Innate Passage σε σύγκριση με παλαιότερα άλμπουμ των Elder, αλλά τελικά τραγούδι προς τραγούδι με κέρδισε. Κατά τον συνηθισμένο τρόπο των Elder, το άλμπουμ έχει πέντε τραγούδια, όλα μεταξύ εννέα και 14 λεπτών. Η δημιουργικότητα του Elder δεν θα είχε θέση στα σύντομα τραγούδια, καθώς υπάρχουν πάντα αρκετές ιδέες για μεγαλεπήβολα κομμάτια και ενώ τα πέντε κομμάτια του άλμπουμ είναι επικά σε μέγεθος και φιλοδοξία, μοιράζονται επίσης την ίδια αμείωτη ενέργεια. Άλλοτε βαθυστόχαστα, άλλοτε ευφορικά, σε όλα τα τραγούδια αρέσκονται να αλλάζουν τη διάθεση πάνω από μία φορά. Πάντα κάτι συμβαίνει. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτήν την περιγραφή είναι το Catastasis, το κομμάτι που ανοίγει το δίσκο που γίνεται όλο και πιο περίπλοκο καθόλη τη διάρκεια των σχεδόν έντεκα λεπτών του, αρχικά με αυξηανόμενη σκληράδα πριν παρασυρθεί ξανά σε σφαιρικά ηχητικά τοπία.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο album είναι στα φωνητικά σε σημείο που δικαιολογείται να θεωρούνται ότι είναι τα καλύτερα σε οποιαδήποτε κυκλοφορία των Elder μέχρι σήμερα. Πιο καθαρή και με λιγότερο echo, η αρμονική, ψιλή φωνή του DiSalvo είναι βασικό στοιχείο της χάρης και της δύναμης του Innate Passage. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αξίες στη μουσική των Elder είναι τα ενδιαφέροντα riffs, τα σόλο και το παιχνίδι με τον ήχο. Ο τόνος της κιθάρας είναι εξαιρετικά σαγηνευτικός σε κάποιες στιγμές και τα riffs είναι καλογραμμένα. Η δουλειά στο μπάσο είναι εξαιρετική και το drumming είναι απολύτως εύστοχο. Τα spacey πλήκτρα είναι υπέροχα και θυμίζουν τους Yes των αρχών της δεκαετίας του ’70.

Το αγαπημένο μου κομμάτι στο δίσκο είναι το Merged in Dreams – Ne Plus Ultra το οποίο αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να ακούγονται όλα ίδια. Με ονειρικά και spacey synths, το τραγούδι παίρνει πρώτα το μονοπάτι προς το krautrock, μέχρι που ένα riff σπάει τη σιωπή και το τραγούδι ξαφνικά οδηγείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι δεν φτάνει στο ίδιο ύψος με το Reflections of a Floating World, το Innate Passage είναι μια μεγάλη επιστροφή. Πρόκειται για μια πραγματικά ολοκληρωμένη ομάδα μουσικών και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα όρια. Προς το παρόν, ελπίζω να υπάρξει άλλο ένα EP στο πνεύμα του Reflections… σε ένα διάλειμμα πριν από το επόμενο ολοκληρωμένο άλμπουμ.

8 / 10

Goran Petrič

 

2η γνώμη

 

Oι Elder εδώ και καιρό έχουν αποφασίσει να απεκδυθούν τις έντονες stoner καταβολές του ξεκινήματος τους. Στον έκτο τους αισίως δίσκο ταξιδεύουν εντός του ψυχεδελικού ωκεανού όπως αυτός χαρτογραφήθηκε τις δεκαετίες των ‘60 και του ‘70. Το όνομα τους γιγαντώθηκε γρήγορα από τα πρώτα τους άλμπουμ, με μια σκληρή σπίθα να πυρπολεί το progressive οικοδόμημα τους και το ίδιο πράττουν και σήμερα. Κινούμενοι κοντά στον ήχο των Mondo Drag και αντίστοιχων συγκροτημάτων ανασύρουν το χρυσό ήχο της ψυχεδέλειας στο παρόν με ένα ήχο πιο σκληρό, που τελικά θυμίζει μόνο Elder. Το Innate Passage αποτελείται από μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις που επιτρέπουν στην μπάντα να πειραματιστεί, να φτιάξει ηχοχρώματα που μετά από λίγες ακροάσεις εντυπώνονται μέσα σου. Τα σκληρά riffs είναι παρόντα και μαζί τους οι μελωδίες της κιθάρας και των πλήκτρων που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ποιότητα. Στα δικά μου αυτιά, μια ανεπαίσθητη αίσθηση επανάληψης του παρελθόντος τους δεν αναιρεί το γεγονός πως εδώ έχουμε μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του τρέχοντος έτους.

8 / 10

Χρήστος Μήνος