Elder – The Gold & Silver Sessions [EP]

[Blues Funeral Recordings, 2019]

Εισαγωγή: Θωμάς Σαρακίντσης, Κώστας Ρόκας
Μετάφραση: Αλέξανδρος Μαντάς
25 / 08 / 2019

Το τελευταίο album των Αμερικανών έχει ήδη θέσει ένα καίριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν πλείστα όσα συγκροτήματα: πώς θα μπορέσουν να υπερβούν το ζενίθ της δισκογραφίας τους, εν προκειμένω το Reflections of a Floating World (οι κριτικές μας εδώ). Και υπερβαίνω σημαίνει να ξεπεράσω τα χαρίσματα της προηγούμενης δουλειάς μου δίχως απαραίτητα να ακυρώσω τα χαρακτηριστικά του.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων κυκλοφοριών λοιπόν, οι αγαπητοί Elder επανέρχονται με την κυκλοφορία ενός EP. Το The Gold & Silver Sessions συνέπεσε και με μια εκρηκτική  ζωντανή εμφάνισή τους στα μέρη μας.


 

Νέα αρχή ή ψυχεδελικό διάλειμμα;

Εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό από το συγκρότημα με τρία μεγάλης διάρκειας κομμάτια. Με χαλαρή διάθεση και με όρεξη για μια νέα μουσική εξερεύνηση η μπάντα μας παρουσιάζει μια πιο καινούρια απόπειρα αλλαγής του ήχου της. Εδώ  δεν υπάρχουν οι πολλές stoner / metal εκρήξεις ούτε οι ταχύτητες που γνωρίζουμε. Έχουμε να κάνουμε με πιο post / psych γραμμές και με μια απόπειρα προσέγγισης του σύγχρονου ψυχεδελικού σκληρού ήχου. H εντύπωση που μας αφήνει είναι η δημιουργία ενός πειραματικού άλμπουμ που είναι στηριγμένο πάνω σε πιο ψυχεδελικούς ήχους και γίνεται αμέσως κατανοητό ότι εκφράζει τις ανησυχίες για νέες ηχητικές αναζητήσεις των μελών της μπάντας.

Το κύριο χαρακτηριστικό που απορρέει από το άκουσμα της κυκλοφορίας αυτής είναι οι χαλαροί, επαναλαμβανόμενοι αργοί ρυθμοί  που παίρνουν σάρκα και οστά στα δύο πρώτα τραγούδια, το δεκάλεπτο Illusory Motion και το σχεδόν εφτάλεπτο Im Morgengrauen. Η heavy ατμόσφαιρα υπάρχει αλλά βγαίνει προς τα έξω κάπως πιο ψυχρά από ένα τρεμοπαίξαμο της κιθάρας, ενώ μπάσο και ντραμς διατηρούν αργούς και σχεδόν υπνοτιστικούς ρυθμούς. Στο τρίτο και μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτι, το σχεδόν εικοσάλεπτο Weißensee μας φέρνει στο νου και το εξώφυλλο του δίσκου καθώς το μείγμα  δημιουργείται επιτυχώς με τις κιθάρες των Risberg και Disalvo να ξεκινούν τα ψυχεδελικά παιχνίδια τους ενώ οι υπόλοιποι να μπαίνουν σιγά-σιγα φτάνοντας σε μια βαριά και καθαρή stoner έκρηξη,  θυμίζοντάς μας τον ήχο του γκρουπ που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Σίγουρα πρόκειται για την καλύτερη στιγμή της παρούσας κυκλοφορίας, ενώ ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την διάρκεια της ακρόασης είναι η έλλειψη φωνητικών.

Σαν συμπέρασμα θα λέγαμε ότι οι Elder με αυτήν την κυκλοφορία μας δίνουν ένα πραγματικό session ίσως για να δούμε τι γίνεται στο studio όταν έχουν όρεξη και διάθεση για κάτι διαφορετικό. Μήπως πρόκειται για σκηνές από το τι θα ακολουθήσει; Θα το δούμε και θα το ακούσουμε στο μέλλον. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η στροφή, η αρχή σίγουρα έχει ενδιαφέρον.

7.5 / 10

Κώστας Ρόκας

 

2η γνώμη

 

Το υπό αξιολόγηση EP φαίνεται να έχει ως δρομοδείχτη ένα κομμάτι που διέφερε ριζικά από το υπόλοιπο υλικό του τελευταίου full-length τους, το Sonntag, κομμάτι το οποίο εδείκνυε υποδορίως αγάπη για το krautrock. H τριάδα συνθέσεων που απαρτίζει το The Gold & Silver Sessions πατά και με τα δύο πόδια σε δύο γεωγραφικές οντότητες και αισθητικές: τη Γερμανία των late ‘60s και early ‘70s και την desert αμερικανική παράδοση έτσι όπως καθιερώθηκε από τα μέσα των ‘90s και δώθε. Συγκεκριμένα, από τα τρία ορχηστρικά κομμάτια ρέει τζαμαριστό / experimental / krautrock / stoner rock άλλοτε άνευ distortion άλλοτε ενθυμίζοντας τον εξ ανέκαθεν heavy riff χαρακτήρα τους. Κοντολογίς, το EP ανοίγει μία παρένθεση για το εκ Μασαχουσέτης σχήμα και μένει να δούμε αν θα συγκεράσουν επιτυχώς τις δύο αυτές ανόμοιες κατευθύνσεις στο εγγύς μέλλον.

7 / 10

Θωμάς Σαρακίντσης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης