Utopianisti – The Third Frontier

[Zen Master Records, 2016]

utopianisti-the-third-frontier

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
06 / 12 / 2016

Οι Utopianisti είναι το μουσικό όχημα του Φινλανδού πολυοργανίστα Markus Pajakkala που πήρε ζωή το 2010. Ο Pajakkala είναι ο αποκλειστικός συνθέτης, παίζει ντραμς, πνευστά και μερικά πλήκτρα και αναλαμβάνει την ηχοληψία και την ενορχήστρωση, με τη σύνθεση των μελών να είναι διαφορετική από κομμάτι σε κομμάτι, τουλάχιστον στα δύο πρώτα albums, “Utopianisti” (2011) και “Utopianisti II” (2013). Εύλογα πλέον αντιλαμβάνεται κανείς πως τo μουσικό ύφος έχει την ίδια «σταθερότητα» κινούμενο από το jazz-rock στο 70s progressive rock, από την Balkan gypsy στο tango ή το latin και από το avant-rade στο οπερατικό metal. Αυτά μέχρι το φετινό “The Third Frontier”, όπου οι Utopianisti εμφανίζονται με μία σύνθεση, πιο στοχευμένες συνθέσεις και δικαιολογημένα υψηλές προσδοκίες.


 

Ένα μοναδικό avant-fusion χαρμάνι

Η συγκροτημένη σύνθεση των Utopianisti στο  “The Third Frontier” θα έλεγε κανείς ότι από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις αποτυπώνεται και στο μουσικό αποτέλεσμα του δίσκου. Αρκετά πιο συγκεκριμένοι υφολογικά και συνθετικά, οι Utopianisti επιχειρούν μια γενναία μίξη διαφορετικών αλλά συνάμα συγγενικών prog υποειδών. Το avant-prog του Frank Zappa και των Samla Mammas Manna ενώνεται με το χαρακτηριστικό σκανδιναβικό fusion, με μερικές πινελιές από την σκηνή του Canterbury και του γερμανικού jazz / krautrock να χρωματίζουν το μουσικό τους ψηφιδωτό. Το τρομακτικά υψηλό τεχνικό τους επίπεδο προσδίδει ευελιξία και άνεση στο να πειραματίζονται και να αλλάζουν διαθέσεις και ατμόσφαιρες όποτε εκείνοι το κρίνουν αναγκαίο.

Όλο το φάσμα των επιρροών τους απλώνεται μοναδικά στις εννέα εξαιρετικές συνθέσεις του “The Third Frontier”. Το εντελώς rock-in-opposition “Voodoo Mammoths From Neptune” που ανοίγει τον δίσκο σε εισάγει κατευθείαν στο σύμπαν των Utopianisti, με τα περιπετειώδη “Spanking Season” και “13 Demons In The Disco Dimension” να ακολουθούν σε παρόμοια κατεύθυνση. Στα εξαιρετικά “Universe For Dummies” και “Life As We Thought We Knew It” ερχόμαστε σε επαφή με τον πιο μελωδικό και fusion χαρακτήρα της μπάντας, ενώ τα αρκετά πιο groovy “Dr. Gravity’s Evil Plan” και “A Hundred Rabbits” αποτυπώνουν επακριβώς την άνεσή τους στο να πειραματίζονται και να προσθέτουν και άλλα στοιχεία στην μουσική τους, όπως για παράδειγμα μερικές funk και psych πινελιές. Για το τέλος άφησα επίτηδες (όπως πιθανότατα και εκείνοι) το αψεγάδιαστο “The Last Reflection”, μία σύνθεση με καταπληκτική εισαγωγή, μία τρομερή φωνητική ερμηνεία από την Suvi Väyrynen, κλιμακούμενη κορύφωση και τρομερή μελωδικότητα. Με άνεση στα κορυφαία κομμάτια του 2016.

Με την παραγωγή από τον ίδιο τον Markus Pajakkala να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο να αναδειχθεί όλο το μουσικό οπλοστάσιο των Utopianisti, οι Φινλανδοί κατάφεραν να μας προσφέρουν έναν από τους ποιοτικότερους δίσκους της τρέχουσας χρονιάς. Ίσως το χιούμορ που έχουν υιοθετήσει από τον Frank Zappa να είναι ο λόγος που φαίνεται να μην παίρνουν τον εαυτό τους και τόσο στα σοβαρά. Αν επενδύσουν περισσότερο στον χαρακτήρα κανονικής μπάντας θα δούμε ακόμη σπουδαιότερα πράγματα στο μέλλον από αυτούς.

8.5 / 10

Πάρης Γραβουνιώτης

 

2η γνώμη 

 

Αν έλεγε κανείς πως από τον Markus Pajakkala και την παρέα του μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, αυτό θα ήταν εκνευριστικά προφανές και αυτονόητο, σωστά; Μάλλον όχι, γιατί αυτό που ακούμε στο “The Third Frontier” δεν το επριμέναμε, ας είμαστε ειλικρινείς. Η σταθερή πια σύνθεση των Utopianisti αποδίδει αριστουργηματικά jazz / fusion prog με αποκρυσταλλωμένο το avant-prog / RIO στοιχείο, χωρίς περιττές αποκλίσεις, ευθυγραμμισμένα με το πνεύμα του Frank Zappa και του Pekka Pohjola, με απρόβλεπτες μεταπτώσεις ρυθμών και ύφους, εκπληκτικό funky groove, 70s κινηματογραφικό λυρισμό, tongue-in-cheek χιούμορ, υψηλότατο επίπεδο τεχνικής και κομμάτια που κολλάνε ύπουλα στο μυαλό. Δεν χωρά αμφιβολία για το αν πρόκειται για το κορυφαίο δίσκο των Utopianisti. To ερώτημα πλέον είναι πόσα φετινά albums είναι καλύτερα από το “The Third Frontier”. Πιθανότατα όχι πολλά.

8.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης