Thy Catafalque – Naiv

[Season of Mist, 2020]

Εισαγωγή: Χρήστος Μήνος
Μετάφραση: Λευτέρης Σταθάρας

Naïve είναι η τέχνη που δημιουργείται από όσους δεν έχουν εντρυφήσει στους παραδεδεγμένους κανόνες της και ως εκ τούτου δεν έχουν λάβει τις προσήκουσες γνώσεις που απαιτούνται από επαγγελματίες καλλιτέχνες. Είναι η τέχνη η οποία υποκινείται από πάθος που υπερισχύει των τεχνικών γνώσεων και δίχως αγκυλώσεις σε συμβάσεις δημιουργεί αντίστοιχα έργα.  Ο ένατος δίσκος Thy Catafalque, που επιλέγει να έχει τον ίδιο τίτλο, μπορεί να ιδωθεί σύμφωνα με την προηγούμενη περιγραφή.

H μπάντα αποτελείται από ένα μέλος που συνιστά τον πυρήνα της μέχρι και το φετινό ένατο δίσκος της. Ο Tamás Kátai, αφού πρώτα μυήθηκε στο χώρο του black metal, πάνω στο οποίο επικεντρώθηκαν οι πρώτοι του δίσκοι, σταδιακά ενσωμάτωσε στη μουσική του πολλές και ετεροειδείς επιρροές και μοιραία έθεσε τις metal καταβολές του αρκετά πίσω από το προσκήνιο. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής τους συγκαταλέγεται και η προτίμηση τους στη μητρική ουγγρική γλώσσα για τη συγγραφή των στίχων.


 

Προοδευτική μουσική ακολουθώντας έναν λιγότερο δοκιμασμένο δρόμο

Το περιεχόμενο του Naiv βρίσκει τη μπάντα στο ήχο που έχει αποκρυσταλλώσει από τις προηγούμενες κυκλοφορίες της. Το μη αναμενόμενο αναφορικά με τα εναλλασσόμενα στυλ σε κάθε κομμάτι έχει γίνει πλέον κανόνας, δεν υπάρχει μια κεντρική ηδέα να υποβαστάζει τη φιλοσοφία των Thy Catafalque πέρα τούτου. Και όσο και αν ακουστεί περίεργο, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορώ να τους κατατάξω στους λεγόμενους avant-garde καλλιτέχνες. Η ίδια έννοια avant garde ετυμολογικά δηλώνει την εμπροσθοφυλακή, αυτούς που πορεύονται σε αρχατογράφητα νερά για να τα εξερευνήσουν προσφέροντας τα συμπεράσματα τους στους υπόλοιπους. Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως συμβαίνει το ίδιο με τη μουσική των Thy Catafalque. Θα έλεγα ότι είναι κυρίως μια μορφή προοδευτικής μουσικής, τα γενικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι γνωστά εδώ και καιρό.

To Νaiv ξεκινάει σκληρά αλλά και μελωδικά ταυτόχρονα με A bolyongás ideje, η κιθαριστική εισαγωγή του ακολουθείται από γυναικεία φωνητικά και δίνει βάση κυρίως στα πλήκτρα με ένα μικρό ξέσπασμα στα φωνητικά και στις κιθάρες. Το Tsitsushka είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον. Οι πρώτες του νότες (ειδικά στο μπάσο)αποπνέουν new wave αναμνήσεις από τους Joy Division και μια gothic αισθητική τύπου Fields of Nephilim. Το κομμάτι όσο εξελίσσεται γίνεται όλο πιο εθιστικό και τα πνευστά στο τέλος του δίνουν μια άλλη διάσταση.

Το Embersólyom (το οποίο αποτελεί και το επίσημο βίντεο της κυκλοφορίας), παρουσιάζει την παραδοσιακή μουσική της Ουγγαρίας υπό το πρίσμα της μπάντας. Εδώ κρίνεται η ποιότητα της μπάντας: κατά πόσο μπορούν να προσδώσουν στη μουσική του παρελθόντος μια σύγχρονη σφραγίδα με σεβασμό προς την αρχική του ταυτότητα. Το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει, οι μελωδίες του κομματιού εντυπώνονται εύκολα στον ακροατή και σαφώς ανήκει στα καλύτερα του δίσκου. Το αρκετά μικρό σε διάρκεια Számtalan színek δίνει με τα έγχορδα του συνέχεια στα προηγούμενα μέχρι που το A valóság kazamatái μεταμορφώνει εκ βάθρων τον ήχο σε industrial. Και όμως ούτε εδώ ο folk τόνος χάνεται και δίνει στο δυναμικό κομμάτι ένα απρόσμενο χαρακτήρα.

Το Kék madár χρησιμοποιεί και πάλι την παράδοση ως εισαγωγή για ένα ηλεκτρονικό new age κομμάτι που σε σημεία θυμίζει Jean Michel Jarre και Vangelis. Προσωπικά το θεωρώ το αγαπημένο μου. Το επόμενο Napút είναι ένα αρκετά συμπαθητικό κομμάτι, που ίσως ανήκει στα πιο συμβατικά του δίσκου. Στο Vető έχουμε ένα άλλο κομμάτι που εστιάζει κυρίως στην ηλεκτρονική μουσική με συμπαράσταση όμως σκληρές κιθάρες και τις πανταχού παρούσες παραδοσιακές επιρροές σε γυναικεία φωνητικά. Το Szélvész,το τελευταίο κομμάτι, κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση μέχρι τη στιγμή που μετατρέπεται στο πιο σκληρό κομμάτι του δίσκου, θυμίζει Leprous (εποχής The Congregation) με black φωνητικά.

Το πέρας του δίσκου σου αφήνει την εντύπωση πως oι  Thy Catafalque για μια ακόμα φορά υπήρξαν συνεπείς στις υψηλές απαιτήσεις που έχουν θέσει. Το Naiv είναι η απόδειξη πως σήμερα μπορεί να ακούγεται η προοδευτική μουσική ακολουθώντας ένα λιγότερο δοκιμασμένο δρόμο. Όσοι γνωρίζουν τους Thy Catafalque μπορούν να περιμένουν έναν ακόμα καλό δίσκο.

8 / 10

Χρήστος Μήνος

 

2η γνώμη

 

Ο Tamás Kátai είναι σίγουρα ένας πολύ ενδιαφέρων τύπος και οι Thy Catafalque μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού οχήματος. Το Naiv από το εξώφυλλό του, σε προδιαθέτει για κάτι πολύ ιδιαίτερο. Σίγουρα μια τόσο folk προσέγγιση στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, μοιάζει πρωτόγνωρη. Σαν ένας Σοβιετικός κοσμοναύτης να προσγειώνεται σε ένα χωρίο της Ουγγαρίας. Οι Ουγγρικές folk μελωδίες αποτελούν τον ξεκάθαρο πρωταγωνιστή του δίσκου (μαζί με τη φωνή της Martina Veronika Horváth), δοσμένες μέσω μιας τελείως space εκδοχής του Progressive ή avant-garde metal που μας έχει συνηθίσει αυτά τα χρόνια ο Kátai. Για να το καταφέρει αυτό ελαχιστοποιεί τις black metal καταβολές και βουτάει σε είδη όπως το progressive electronic των 70s και το avant-prog, διαθέτοντας μάλιστα και περίσσιο ταλέντο για να δώσει στο τελικό αποτέλεσμα φοβερή ροή και ομοιογένεια. Παρά τη εκλεκτικότητά τους, τα κομμάτια δεν είναι καθόλου δύστροπα, με τις προαναφερθέντες folk μελωδίες να προσελκύουν με επιτυχία τον ακροατή. Το Naiv αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές Kátai και των Thy Catafalque και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα metal δίσκου που σπάει το όρια του είδους.

8 / 10

Κώστας Μπάρμπας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης