Sylvan – One to Zero

[Gentle Art Of Music, 2021]

Εισαγωγή: Λευτέρης Σταθάρας

Οι Sylvan κυκλοφορούν σταθερά καλά (μερικές φορές υπέροχα) άλμπουμ αλλά δεν είναι ποτέ στο προσκήνιο των neo-prog κυκλοφοριών. Οι Sylvan πέρασαν την πρώτη δεκαετία της καριέρας τους κυκλοφορώντας δίσκους με την συχνότητα που θα χαρακτήριζε μια νέα μπάντα. Έφτασαν στο καλλιτεχνικό απόγειο με το Posthumous Silence του 2006 αλλά οι κυκλοφορίες τους ήταν πάντα ποιοτικές. Η δεύτερη δεκαετία της καριέρας τους έχει λιγότερες κυκλοφορίες  και το One to Zero είναι το πρώτο άλμπουμ μετά από 6 χρόνια. Οι Γερμανοί αρέσκονται στην δημιουργία concepts για να δημιουργούν συνοχή στον ήχο και την ιστορία των δίσκων. Ο δέκατος δίσκος δεν αποτελεί εξαίρεση και το μόνο που μένει να δούμε είναι εάν τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους Sylvan ξεχωριστούς υπάρχουν στον νέο δίσκο.


 

Περισσότερο και λιγότερο ταυτόχρονα

Τι νιώθει μια τεχνητή νοημοσύνη; Ποιες είναι οι εμπειρίες της (του;). Αυτή η σειρά μηδενικών και μονάδων έχει διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας από εμάς; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που απασχολούν τους Sylvan στον δέκατο δίσκο τους. Η θεματική δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη (το Bladerunner ήταν αρχή ίσως;) αλλά είναι εύπορο έδαφος για μια ελκυστική ιστορία.

Οι Sylvan δεν αντικατέστησαν τον κιθαρίστα Jan Petersen μετά την φυγή του το 2012 που σημαίνει ότι είναι ο δεύτερος δίσκος μετά το Home χωρίς κιθαρίστα στην βασική τους σύνθεση. Ο Jonathan Beck κάνει guest όπως και στον προηγούμενο δίσκο με την διαφορά ότι  στο One to Zero έχει περισσότερο χώρο. Που είναι μια ωραία αλλαγή μιας και ο ήχος της κιθάρας ήταν χαρακτηριστικός στους Sylvan. Ο δίσκος ξεκινάει φουτουριστικά. Το Bit by Bit ξεκινάει με keyboards τα οποία εν συνεχεία λειτουργούν υποστηρικτικά για την κιθάρα και την άψογη φωνή του Marco Glühmann.

Τα επόμενα κομμάτια είναι διαφορετικά σε ύφος, αλλά είναι χτισμένα γύρω από την φωνή του Marco. Το Encoded at Heart είναι ένα όμορφο κομμάτι που ξεκινάει σαν ήρεμη μπαλάντα και σιγά σιγά χτίζεται με πιο μελωδικές κιθάρες και χορωδία στο τέλος του κομματιού. Το Start of your life δείχνει την πιο «άγρια» πλευρά των Sylvan με heavy riffs και ταυτόχρονα pop αισθητική.

Τα περισσότερα κομμάτια έχουν «εύκολη» διάρκεια μεταξύ 3 και 6 λεπτών αλλά ρέουν αβίαστα μεταξύ τους που είναι ευχή και κατάρα. Οι Sylvan είναι δάσκαλοι στην δημιουργία μιας περιεκτικής θεματολογίας που κάνει το immersion στον δίσκο πιο εύκολο. Ωστόσο, λείπει μια σπιρτάδα και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία στα μελωδικά και ατμοσφαιρικά μέρη των κομματιών. Έτσι είναι δύσκολο να καταλάβεις αν βρίσκεσαι στην αρχή την μέση ή το τέλους του δίσκου. Εξαίρεση στα παραπάνω είναι το Part of Me που διαρκεί 9 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα. Για τα πρώτα 3 λεπτά έχουμε μια μελαγχολική μπαλάντα με πιάνο, αλλά αμέσως μετά όμορφα ηχοτοπία χτίζονται με επαναλαμβανόμενα μοτίβα που θυμίζουν τα παλιά ωραία κομμάτια των Arena ή των Porcupine Tree. Μπορώ να φανταστώ τι ωραία εμπειρία θα είναι να ακούς αυτό το κομμάτι live (ίσως βέβαια να φταίει το ότι δεν έχω πάει σε live εδώ και 2 χρόνια).

Το World Apart προσπαθεί μάταια να συνεχίσει τα ατμοσφαιρικά vibes του Part of Me. Το Go Viral είναι το επίσημο single του δίσκου. Μπορεί να μην έχει όλα τα στοιχεία του δίσκου, αλλά είναι εξαιρετική επιλογή που δείχνει την ενέργεια που δημιουργούν οι Sylvan. Τα keyboards δημιουργούν έναν ενδιαφέρον ήχο, ενώ το solo σε κάνει να ελπίζεις ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια στο δίσκο.

Το Not a Goodbye κλείνει τον δίσκο με μια ωραία μίξη όλων των στοιχείων του δίσκου. Οι ηλεκτρονικοί ήχοι που ξεκινούν τον δίσκο εμφανίζονται ξανά εδώ στο τέλος για να σημάνουν την αρχή ενός ακόμα κύκλου.

Το One to Zero είναι μία ωραία υπενθύμιση για το ταλέντο των Γερμανών. Είναι ένας πολύ καλός δίσκος, απλά υπάρχουν παραπανίσια μέρη εδώ και εκεί που κρατάνε το τελικό αποτέλεσμα πίσω.

8 / 10

Λευτέρης Σταθάρας

 

2η γνώμη

 

Ο δίσκος νο. 10 για τους Γερμανούς proggers 23 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Deliverance είναι γεγονός. Έξι χρόνια μετά το Home, το One to Zero επιβεβαιώνει πως το κουαρτέτο από το Αμβούργο συνεχίζει ακάθεκτο. Το νέο τους album ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή των Sylvan με άρτιες ενορχηστρώσεις, καλογραμμένες φωνητικές μελωδίες από τον Marco Gluhmann που ξεχωρίζει για άλλη μία φορά και συνθέσεις που είναι αδύνατο να αφήσουν ασυγκίνητους τους φίλους του παραδοσιακού prog. Το ιδιαίτερο στοιχείο εδώ είναι οι εμφανείς επιρροές από τις signature μελωδίες του Steven Wilson (στους Porcupine Tree και στη solo καριέρα του) εκτός της πάντα κυρίαρχης αγάπης της μπάντας για τον neo-prog βρετανικό ήχο, σε μία πιο «στιβαρή» γερμανική εκδοχή. Κομμάτια όπως το μπαλαντοειδές Encoded at Heart, το πιασάρικο Start of Your Life, το λυρικό On My Odyssee και το epic Part of Me ξεχωρίζουν σε ένα ίσως υπερβολικά ομοιογενές σύνολο που όμως υστερούν ξεκάθαρα συγκριτικά με το Posthumous Silence και το Sceneries. Ίσως φταίει το ότι το coolness του αναγεννημένου neo-prog ήχου στα 00s έχει τουλάχιστον ξεθωριάσει. Το One to Zero είναι καλό, σε σημείο πολύ καλό, αλλά δύσκολα θα βρουν οι Sylvan νέους ακροατές με αυτό.

6.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς