Atlanter – Jewels of Crime

 [Jansen Plateproduksjon, 2016]

Atlanter - Jewels Of Crime

Εισαγωγή: Νίκος Φιλιππαίος

Όλοι μας έχουμε ακούσει την έκφραση «ψάχνω για διαμάντια στα σκουπίδια». Δυστυχώς, αυτή ακριβώς την αίσθηση έχει κάποιες φορές ο digger της μουσικής καθώς αναζητά νέα ακούσματα, ειδικά από την τρέχουσα σκηνή. Αναπόφευκτα, μέσα στη τόση προσφορά καλλιτεχνών, συγκροτημάτων, δίσκων και τραγουδιών, λίγες είναι οι περιπτώσεις που θα σε κάνουν να σταθείς. Σίγουρα μία από αυτές είναι οι Νορβηγοί Atlanter. Με το ντεμπούτο τους Vidde το 2013 έθεσαν ψηλά τον πήχη, προσφέροντας  θετικό και μελωδικό indie rock, το οποίο ωστόσο πατούσε γερά στα 60s και στα 70s. Ένας ανορθόδοξος συνδυασμός ανάμεσα στους Black Keys και στους Can θα μπορούσε να περιγράψει το ύφος του συγκροτήματος, μονάχα όμως ως ένα βαθμό.

Το Vidde γοήτευσε ένα μικρό μεν, απαιτητικό δε κοινό, μπαίνοντας σε κάμποσες λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ του 2013. Οπότε, η αναμονή για τη δεύτερη δουλειά των Atlanter ήταν μεγάλη και βέβαια οι απαιτήσεις ψηλές. Φέτος, λοιπόν, η επιστροφή τους είναι γεγονός, με το άλμπουμ ονόματι Jewels of Crime: ένα pop art εξώφυλλο σε εκτυφλωτικά κίτρινα και μπλε χρώματα και την μπάντα να φωτογραφίζεται πότε με ξανθές περούκες και πότε με απαστράπτοντα φουτουριστικά γυαλιά ηλίου… Ποιος ξέρει ποια νέα περίεργη ιδέα παίζει στο νου τον Νορβηγών φίλων μας;

                                         


 

Κοσμήματα στη σκόνη

Στη νέα τους δισκογραφική δουλειά, οι Atlanter ασκούν κριτική στη ματαιότητα του πλούτου και της πολυτέλειας, αναδεικνύοντας την αξία των απλών, πολλές φορές κουρελιασμένων, μα οπωσδήποτε γνήσιων συναισθημάτων. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το άλμπουμ που έχει τίτλο Jewels of Crime τελειώνει με το τραγούδι Wear Τhe Rag. Όπως δήλωσε και ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Jens Carelius: «θέλαμε να παρουσιάσουμε μια τέτοια παλιομοδίτικη άποψη, σαν ένα ροκ συγκρότημα σε ένα κιτς, γυαλιστερό και φανταχτερό σύμπαν».

Αυτή η νοοτροπία αναδεικνύεται ως θεμελιώδης, καθώς η μπάντα από τη Νορβηγία αναζητάει έναν ροκ ήχο ταυτόχρονα σύγχρονο, καλλιτεχνικό και ριζωμένο στα ακούσματα του παρελθόντος.  Απαλλαγμένη από κάθε επιφανειακό εντυπωσιασμό, παρουσιάζει μία πιο «ψαγμένη» άποψη για την τρέχουσα τάση του πιο ρετρό και αναλογικού alternative/ indie rock, κάνοντας μία αναδρομή στο  χθες: αρχικά στη ψυχεδέλεια, το progressive rock και το krautrock των 60s και των 70s κι έπειτα -πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω στο χρόνο-  στα σκονισμένα blues. Άλλωστε, η ίδια ονομάζει το μουσικό της ύφος “viddeblues”, που στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως  «πλατύ blues» ή, πιο σωστά, «διευρυμένο blues».

Στην ουσία, οι Atlanter αναπτύσσουν τον ήχο που παρουσίασαν στο ντεμπούτο τους, προσφέροντας πιασάρικες μελωδίες βουτηγμένες σε ένα νευρώδες, αυτοσχεδιαστικό παίξιμο. Η πλούσια δομή των τραγουδιών αναπτύσσεται προσεκτικά αλλά και εναρμονισμένα με μία σαφώς ποπ φόρμα. Το αποτέλεσμα είναι σφιχτοδεμένα ροκ τραγούδια που μπορείς να τραγουδήσεις χαμογελώντας, κάτω από τα οποία όμως βράζουν ανήσυχα η εγκεφαλικότητα και ο πειραματισμός. Εμφατικά παραδείγματα τα Light, Jewels of Crime και  Jareeze.

Βέβαια, κάποιος θα αναλογιζόταν ότι, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, η μουσική των Atlanter θα άξιζε μιας μεγαλύτερης αναγνώρισης. Ωστόσο, το συγκρότημα παραμένει πεισματικά αντιεμπορικό, καθώς στοχεύει στην ουσία:  τα γνήσια αισθήματα φιλίας και έρωτα σταδιακά αποκτούν ένα -θα λέγαμε- κοινοβιακό, ακόμα και τελετουργικό βάθος.  Έτσι, πλάι στις blues επιρροές συναντάμε και ψήγματα από world music κυρίως από την Αφρική, όπως στο Let It Fade με τον στακάτο afrofunk ρυθμό.

Κουρέλια αντί για κοσμήματα, παρέα αντί για φήμη, καλλιτεχνική ανησυχία αντί για mainstream εφησυχασμός: πάνω σε αυτές τις ιδέες στήνουν οι Atlanter το δεύτερο τους άλμπουμ Jewels of Crime, καταφέρνοντας κάτι περισσότερο από το να εντυπωσιάσουν τον υποψιασμένο ακροατή και να μπουν στα highlights του 2016: κατορθώνουν να εκφράσουν ένα κομμάτι της γενιάς τους, δηλαδή εμάς.

8.5 / 10

Νίκος Φιλιππαίος

 

2η γνώμη 

 

Χωρίς κανένα άγχος σύγκρισης με το αριστουργηματικό ντεμπούτο, το Jewels of Crime ακούγεται σαν το φυσικό επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Προσθέτοντας pop/funk hit φόρμες στην βουτηγμένη στα 60s-70s θετικότητά τους, την ιδιάζουσα indie εναλλακτικότητα και τον ασυμβίβαστο προοδευτικό πειραματισμό τους, οι Atlanter επιβεβαιώνουν γιατί αξίζει να θεωρούνται ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στη μουσική σήμερα: θρονιάζονται με άνεση σε έναν μοναδικό θώκο στα ακούσματα πολλών -πολύ διαφορετικών- αυτιών.

8.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης