Obscura – Akróasis

 [Relapse Records, 2016]

Obscura - Akroasis

Εισαγωγή: Χρήστος Μήνος
07 / 04 / 2016

Eμφανίστηκαν ξαφνικά στο μουσικό προσκήνιο το 2006, όταν οι Suffocation τους προσκαλούν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των περιοδειών τους. Την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους Retribution επαληθεύοντας τον ντόρο γύρω από το όνομά τους. Οι Γερμανοί Obscura δεν ήταν μία ακόμα νεοσύστατη μπάντα, τα πάντα έτειναν στη προσδοκία πως κάτι σπουδαίο ήταν έτοιμο να γεννηθεί.

Η είσοδος των επιφανών Hannes Grossmann και Paul Thesseling (πρώην μέλη των Necrophagist και Pestilence αντιστοίχως) καθώς και η υπογραφή συμβολαίου με τον δισκογραφικό κολοσσό Relapse δημιουργούσαν τις ιδεατές προϋποθέσεις για την μπάντα να εκδηλώσει την αξία της. Οι δύο δίσκοι που ακολούθησαν Omnivium και Cosmogenesis ήταν η τελέσφορη κατάληξη των υψηλών προσδοκιών: σπουδαίο προοδευτικό death metal που κουβαλούσε τον αντίλαλο των πατριαρχών του είδος με ένα τρόπο που μόνο μια μπάντα με αδιαφιλονίκητο ταλέντο μπορούσε να διαχειριστεί δημιουργώντας το προσωπικό της έργο.

O φετινός τους δίσκος Akróasis βρίσκει τους Obscura με ανανεωμένη σύνθεση, αλλά και με άκαμπτο το ηθικό πως το μέλλον τους ανήκει.

                                         


 

Δίσκος μετάβασης από το τεχνικό στο progressive death metal

Οι Obscura είναι στα αυτιά ενός απαίδευτου με το είδος ακροατή ένα death metal συγκρότημα από την Γερμανία, όπου πήραν το όνομά τους από τον αντίστοιχο δίσκο των Gorguts (Καναδοί πρωτοπόροι της σκηνής). Όμως στο σύμπαν του ακραίου metal είναι ένα τεχνικό death metal σχήμα με progressive στοιχείο και στιχουργική θεματολογία διαφορετική από τα συνηθισμένα, κυρίως φιλοσοφική και καθόλου gore όπως επιτάσσει το ιδίωμα. Η παραγωγή είναι μοντέρνα, με τα τύμπανα κατά την άποψή μου να είναι λίγο πίσω και τις κιθάρες αρκετά μπροστά, χωρίς αυτό όμως να επηρεάζει αρνητικά το άκουσμα. Το Akróasis είναι ο τέταρτος δίσκος τους, πέντε χρόνια μετά το πολύ καλό Omnivium, πράγμα λογικό και σωστό, διότι στα απαιτητικά είδη μουσικής όταν βιάζεις την παραγωγική διαδικασία βγάζεις μια από τα ίδια.

Στο Akróasis η μπάντα διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά ενός death metal δίσκου, όπως τα ακραία φωνητικά, τα blastbeats στα τύμπανα και βαριά και επιθετικά riffs στην κιθάρα, όμως οι Obscura δε μένουν σε αυτό, αφού έχουν μελωδικά κιθαριστικά solos (στο ύφος των Cynic), άταστο μπάσο που προσδίδει ένα διαφορετικό ήχο στο συγκρότημα και ατμοσφαιρικά σημεία από ακουστικές ή χωρίς παραμόρφωση κιθάρες, με το ομώνυμο και τη 15λεπτη κομματάρα Weltseele να ξεχωρίζουν.

Επίσης έντονος είναι και ο σουηδικός ήχος στον δίσκο με τα Ten Sepiroth, Sermon Of The Seven Suns, Fractal Dimension να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφού κυριαρχούν τα mainstream riffs και το στακάτο παίξιμο από τους μουσικούς, ενώ το progressive στοιχείο εμφανίζεται όταν έχουν εναλλαγές στο ρυθμό και σε ορισμένα djent σημεία. Βέβαια, υπάρχουν τα The Monist και Ode to the Sun που έχουν πιο αμερικάνικο ήχο και θυμίζουν αρκετά Morbid Angel, με το groove τους, τον βαρύ ήχο και τον mid tempo ρυθμό τους, ενώ το The Origin of Primal Expression -θυμίζοντας πολύ το Voice of the Soul των Death- είναι ιδανικό για να κλείσει ο δίσκος.

Ο οπαδός του death metal θα βρει σε αυτή τη μία ώρα έναν υπέροχο δίσκο, από αυτούς που σπανίζουν τα τελευταία χρόνια στο χώρο. Μοντέρνος από πλευράς ήχου, με aggressive riffs που σου μένουν στο μυαλό και προοδευτικός στα πλαίσια της σκηνής. Από την άλλη, ο μέσος metal και μη ακροατής θα βρεθεί προ εκπλήξεως σχετικά με το πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το death metal, αφού αντί για απλώς καταιγιστικά τραγούδια και βαριές κιθάρες, πλέον υπάρχουν πιο ολοκληρωμένες συνθέσεις. Τέλος, ο οπαδός των Obscura θα ακούσει μάλλον τον καλύτερο δίσκο της μπάντας, αυτόν που συνδυάζει ισόποσα την μελωδία με το αμερικάνικο death metal, αυτόν που λογικά θα τους εδραιώσει ως τη νέα μεγάλη μπάντα του χώρου.

8 / 10

Γιάννης Βούλγαρης

 

2η γνώμη 

 

Το Akróasis είναι η απόδειξη πως η μπάντα εισέρχεται στη κατηγορία των μεγάλων της εποχής μας. Οι Γερμανοί είναι πλέον η καλύτερη σύγχρονη μπάντα του προοδευτικού death metal κινήματος. Οι Cynic, οι Pestilence και τόσοι άλλοι βρίσκουν τη συνέχεια της κληρονομιάς τους στο πρόσωπο των Obscura, οι οποίοι ανανεώνουν το είδος με μοναδική έμπνευση και αδάμαστη δημιουργικότητα.

8.5 / 10

Χρήστος Μήνος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης