Von Hertzen Brothers – Red Alert in the Blue Forest

[Doingbeing Music, 2022]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Η ιστορία των Von Hertzen Brothers και η πορεία τους στη δισκογραφία φέτος 21 χρόνια. Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, η ποιοτική αξιοπιστία και η πίστη του συγκροτήματος των αδελφών Kie, Mikko και Jonne στο αρχικό όραμα είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστη.

Με εξαίρεση το αδύναμο ντεμπούτο τους (Experience, 2001) στα υπόλοιπα έξι albums της μπάντας μέχρι το φετινό Red Alert in the Blue Forest καταγράφεται μία πορεία ωρίμανσης, αν και τα Approach (2006), Love Remains the Same (2008) και Stars Aligned (2011) είναι κατά γενική ομολογία ό,τι καλύτερο έχει δώσει η μπάντα μέχρι σήμερα.        

Πέντε χρόνια μετά το War Is Over, το επίπεδο του όγδοου album των Von Hertzen Brothers αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα προς απάντηση.


 

Η απόλαυση της ακρόασης μετράει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο

Το status των Von Hertzen Brothers εντός και εκτός Φινλανδίας διαφέρει απίστευτα. Όσο συνηθισμένο κι αν είναι φινλανδικές rock μπάντες να απολαμβάνουν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα τους, αυτό συνήθως αντανακλάται, έστω σε κάποιο ποσοστό, και διεθνώς. Τα παραδείγματα είναι πολλά, κυρίως από το metal και ίσως εδώ βρίσκεται η απάντηση στην συγκριτικά μικρή απήχηση των Von Hertzen Brothers εκτός Φινλανδίας. Η μουσική που παίζουν δεν έχει την υποστήριξη της «βαριάς» μουσικής βιομηχανίας και πιθανώς ούτε το τόσο αφοσιωμένο στο είδος κοινό. Αυτό φυσικά είναι απλά το αποτέλεσμα. Γιατί εκτός αυτού, η ίδια η μπάντα δεν θυσίασε ποτέ ούτε ένα μικρό κομμάτι του καλλιτεχνικού της οράματος με στόχο την εμπορική επιτυχία.

Η μέχρι σήμερα ιστορία των Von Hertzen Brothers συνεχίζεται και στο φετινό Red Alert in the Blue Forest. Ακούγοντάς ολόκληρο το δίσκο ξανά και ξανά (και είναι πολύ εύκολο να συμβεί αυτό…) εύκολα συμπεραίνει κανείς πως τα κομμάτια έχουν ένα κοινό σκοπό, αλλά όχι εμπορικό και όσο κι αν οι μελωδίες είναι πολύ έντονες για άλλη μία φορά, δεν υπάρχει κάποιο «εύκολο» hook σε κανένα σημείο. Στην παλέτα της μπάντας εξακολουθεί να κυριαρχεί η μίξη progressive rock και alternative rock, αλλά η σημαντική προσθήκη στη συνταγή είναι το folk στοιχείο και μάλιστα σε αυξημένη δόση. Οι στίχοι αφορούν κυρίως το φυσικό περιβάλλον με έμφαση στην Φινλανδία, τον θαυμασμό για τη φύση και κυρίως τον προβληματισμό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην εποχή μας, με ένα στοιχείο φανταστικού να προσδίδει μυστήριο που σε σημεία αγγίζει τα όρια της τελετουργικότητας.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει εξαρχής είναι η πλούσια ενορχήστρωση, η οποία αλλάζει με βάση τις ανάγκες κάθε κομματιού. Ναι, υπάρχει μεγάλη ποικιλία κομματιών. Δυναμικά, ηλεκτρικά, ακουστικά, άμεσα, επικά και συνδυασμοί αυτών. Είναι αδύνατον να βαρεθεί κανείς ακούγοντας αυτό το album και ίσως είναι ακόμα κι αν δεν ενθουσιαστεί συνολικά, είναι πολύ πιθανό να συλλάβει τον εαυτό του να σιγοτραγουδάει κάποιες από τις υπέροχες μελωδίες του σε ανύποπτο χρόνο (αληθινή ιστορία).

Σε ένα σύνολο 11 καλοδουλεμένων τραγουδιών ξεχωρίζει το εναρκτήριο Day of Reckoning, ένα τυπικό ενεργοβόρο Von Hertzen Brothers κομμάτι, ενώ το Blue Forest που ακολουθεί έχει μια συναρπαστική alt-prog εξέλιξη που παραπέμπει στους Porcupine Tree και τις πιο περιπετειώδεις στιγμές της solo καριέρας του Steven Wilson. Το υμνικό All of a Sudden, You’re Gone μένει εύκολα στο μυαλό με την υπέροχη φωνητική μελωδία, την υπέροχη ανάπτυξη και την καταπληκτική ερμηνεία του Mikko και αμέσως μετά ξεκινά πιθανότατα το κορυφαίο κομμάτι του δίσκου, το Peace Patrol, ένα απολαυστικό epic με δυναμικό ξεκίνημα, μία απαγγελία στη μέση και ένα θριαμβευτικό solo section στο τέλος.

Οι υπέροχες στιγμές δεν είναι μόνο αυτές που περιγράφονται παραπάνω. Στον δίσκο δεν υπάρχει filler και είμαι σίγουρος πως αρκετοί ίσως ξεχωρίσουν άλλα κομμάτια. Το Red Alert in the Blue Forest σίγουρα δεν είναι ο κορυφαίος δίσκος των Von Hertzen Brothers, αλλά ακούγοντάς τον συμπεραίνεις πως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Κι αυτό, γιατί ακόμα κι αν δεν συγκλονιστεί κανείς από αυτό που θα ακούσει, μυστηριωδώς θέλει να τον ακούει ξανά και ξανά. Αυτό είναι μία μεγάλη νίκη και δεν είναι τυχαίο πως επιτυγχάνεται από μία μπάντα με τόσο εκφραστικό songwriting.

7.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

 

2η γνώμη

 

Οι Von Hertzen Brothers δισκογραφούν για περισσότερο από 20 χρόνια! Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι το μέλλον του prog ή ότι έχουν φέρει επανάσταση στον ήχο, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι έχουν εξελιχθεί από μια μπάντα που είχε μερικά πολύ καλά τραγούδια σε κάθε κυκλοφορία, σε μια μπάντα που θα κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ που θα είναι πολύ απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Για να μην αναφέρουμε τις εξαιρετικές ζωντανές τους εμφανίσεις. Το Red Alert in the Blue Forest είναι άλλο ένα παράδειγμα ενός άλμπουμ που δεν σπάει το καλούπι. Παρόλα αυτά, δείχνει τα αδέρφια σε καλό και δημιουργικό σημείο με περισσότερα όργανα να διαμορφώνουν τα τραγούδια, και για άλλη μια φορά να συνδυάζουν το rock με την folk και την pop. Αρκεί να ακούσει κανείς το 10λεπτο Peace Patrol για να δει πόσο πολύπλευρος είναι ο ήχος τους. Μπορώ μόνο να υποθέσω πόσο ωραίο θα είναι αυτό το τραγούδι όταν θα το παίζουν live. Άλλα highlights έρχονται με την όμορφη, folk μπαλάντα Sörderskär και τα πιο ψυχεδελικά περάσματα στο Blue Forrest που ξεκινάει πολύ ήρεμα και αέρινα, πριν γίνει πιο έντονο για το δεύτερο μισό με περισσότερες μελωδίες να εξελίσσονται και περισσότερα όργανα να φτάνουν στην κορύφωση του κομματιού. Ειλικρινά, το Red Alert in the Blue Forest έχει πολλές ωραίες στιγμές που υποβαθμίζονται μόνο από την ελαφρώς υπερβολικά μεγάλη διάρκεια του δίσκου. Είναι ένα άλμπουμ που κάθε οπαδός της ροκ μουσικής μπορεί να απολαύσει και θα ανακαλύπτει περισσότερα πράγματα στον δίσκο με περισσότερες ακροάσεις.

8 / 10

Λευτέρης Σταθάρας