Νέο video από τους Enslaved για το ‘Jettegryta’ από το επερχόμενο album τους ‘Utgard’

Οι Enslaved κυκλοφόρησαν video για το νέο single τους με τίτλο Jettegryta. Είναι το δεύτερο κομμάτι από το επερχόμενο studio album της μπάντας με τίτλο Utgard που θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου από την Nuclear Blast. Οι Enslaved κυκλοφόρησαν το πρώτο single από το album, Homebound,τον Μάιο.

To video για το Jettegryta κινηματογραφήθηκε στην Ισλανδία τον Ιανουάριο του 2020 σε σκηνοθεσία του Gaui H, παραγωγή της Marita Joensen, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Ziva Ivadottir και Kolbeinn Þór Þorgeirsson Heiðdal. Η μπάντα σχολιάζει: “Το να γυρίζουμε video εδώ είναι εύκολο, γιατί οι Enslaved και η Ισλανδία ταιριάζουν απόλυτα!”

Ο τραγουδιστής και μπασίστας Grutle Kjellson αναφέρει: “Η Ισλανδία ήταν το ιδανικό μέρος για να τραβήξουμε το βίντεο για το Jettegryta. Η λέξη Jettegryta μεταφράζεται σε «το καζάνι του γίγαντα» και αναφέρεται σε ένα φαινόμενο στη φύση, όπου ποτάμια / τρεχούμενο νερό – για μεγάλο χρονικό διάστημα – δημιουργούν μια συχνά κυλινδρική τρύπα σε συμπαγή βράχο. Στην αρχαία σκανδιναβική λαογραφία, οι Jette / Jotun – γίγαντες – έκαναν αυτά τα καζάνια για να μαγειρεύουν. Αν και αυτά τα συγκεκριμένα φυσικά φαινόμενα δεν υπάρχουν στο ηφαιστειακό νησί της Ισλανδίας, υπάρχουν πολλά άλλα μέρη σε αυτό το μαγικό νησί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατοικία των γιγάντων! Όταν οι σκανδιναβικοί έποικοι ήρθαν στην Ισλανδία τον 8ο και 9ο αιώνα, οι αναθυμιάσεις και η ομίχλη από τα καυτά ρεύματα και τα ηφαίστεια τους έδειξαν σαφώς ότι αυτό το νησί κατοικήθηκε από ξωτικά, νάνους και γίγαντες! Αυτό τους θύμισε τις ιστορίες του Utgard. Για αυτούς, η Ισλανδία βρισκόταν στο κατώφλι της Utgard, τα εξωτερικά σύνορα του κόσμου των ανθρώπων – μια πύλη. Οι στίχοι του τραγουδιού ασχολούνται με την είσοδο σε ένα τέτοιο μυθολογικό και εσωτερικό μέρος – βαθιά μέσα στο μυαλό και τη φαντασία σας, μια πύλη στα όνειρα, το ασυνείδητο και τη σφαίρα του χάους. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτές τις λέξεις σε αυτό το κλιπ,και ίσως μπορείτε να νιώσετε μια γεύση από αυτό που ένιωθαν αυτοί οι πρώτοι Ισλανδοί όταν μπήκαν για πρώτη φορά σε αυτό το βασίλειο.”

Utgard tracklist:

1. Fires In The Dark
2. Jettegryta
3. Sequence
4. Homebound
5. Utgardr
6. Urjotun
7. Flight Of Thought And Memory
8. Storms Of Utgard
9. Distant Seasons