Tryon – Wasted Time [EP]

[Self-released, 2020]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Ο Kellen Mills είναι γνωστός από το μέχρι πρότινος συγκρότημά του, τους Alex’s Hand οι οποίοι διαλύθηκαν πρόσφατα. Το νέο του project ονομάζεται Tryon και σε αυτό συμμετέχουν μουσικοί διαφορετικών εθνοτήτων που ζουν στο Βερολίνο. Αυτοί είναι οι: Kellen Mills (μπάσο, συνθεσάιζερ), Diego Caetano Guerra (ντραμς, κιθάρα), Erik Leuthäuser (φωνητικά), Ruben Bernges (ηλ. κιθάρα), Omri Abramov (συνθεσάιζερ, ewi, τενόρο σαξόφωνο), Scott Flynn (τρομπόνι), Agustin Pardo (φλάουτο), Giba Ferraz (πιάνο, συνθεσάιζερ).

Το Wasted Time είναι ένα EP τριών κομματιών και αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία του νέου σχήματος. Η φιλόδοξη ενορχήστρωση, η εμφανής τελειομανία και οι ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες κατά τις οποίες δημιουργήθηκε που μελοποιούνται στα τρία κομμάτια, κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον μας.


 

Αν ήταν full-length δουλειά, θα θα ήταν μία από τις καλύτερες του 2020

Σε μια εποχή που έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ απομόνωσης και ανάλωσης σε ανούσιες ανθρώπινες σχέσεις, η μουσική είναι το ιδανικό αντίδοτο. Η μελαγχολία της μοναχικότητας αδιαμφισβήτητα μετουσιώνεται σε δύναμη δημιουργίας ως πηγή έμπνευσης, ιδιαίτερα σε σκεπτόμενους ανθρώπους με καλλιτεχνικό αισθητήριο. Ο Kellen Mills το γνωρίζει καλά αυτό και το αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.

Πλαισιωμένος από εξαιρετικούς μουσικούς που αποδίδουν τα μέγιστα σε κομμάτια με την απαιτούμενη συνθετική ευφυΐα, το αποτέλεσμα έχει avant-prog μοντέρνα αισθητική  με πολύπλοκες μελωδίες, δυνατές κιθάρες σε σημεία, φωνητικές αρμονίες που παραπέμπουν σε Gentle Giant και πνευστά που ενισχύουν το γενικά συναίσθημα του έργου. Οι ενορχηστρώσεις είναι πλούσιες και η παραγωγή δίνει έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια. Η αλληλεπίδραση εδώ κρίνεται υποδειγματική, με ωριμότητα, ουσία και σαφείς προσανατολισμούς.

Στο ομώνυμο κομμάτι, ο  Mills καταφέρνει να συμπυκνώσει ιδέες και θέματα σε μόλις τρία λεπτά με εντατικούς ρυθμούς, αντικατοπτρίζοντας το άγχος και την αγωνία του χαμένου χρόνου. Στο μελαγχολικό Saving Till the End το τρομπόνι προσδίδει ένα πιο δραματικό τόνο και ακολουθεί τις φωνητικές γραμμές, ώσπου να οδηγηθεί σε καίριες κιθαριστικές κορυφώσεις και ρυθμικό τελείωμα. Μια σύντομη εισαγωγή στο μπάσο και το Solitude by Numbers λαμβάνει χώρο με την τριπλέτα φωνητικά / κιθάρα / φλάουτο σε μια θαυμάσια αρμονική σύνθεση με 70s καταβολές και εξελίσσεται στην συνέχεια σε κάτι πανέμορφα στοιχειωμένο. Σίγουρα η πιο περιπετειώδης και απαιτητική στιγμή του EP.

Η υψηλού επιπέδου αξία αυτής της κυκλοφορίας μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε πως σαν ολοκληρωμένη δουλειά με περισσότερες συνθέσεις θα ήταν μία από τις καλύτερες της τρέχουσας χρονιάς. Με περισσότερο χώρο και ελευθερία στους μουσικούς να εκφραστούν αυτοσχεδιαστικά και εκτενέστερη ανάπτυξη στα κομμάτια, αυτό φαντάζει μια σοβαρή πιθανότητα. Ευελπιστούμε σε δισκογραφική συνέχεια που θα εδραιώσει την βιωσιμότητα αυτού του project. Προς το παρόν έχουμε να κάνουμε με ένα EP τριών ισάξιων κομματιών που αξίζει την προσοχή μας και καθιστά την κυκλοφορία αυτή μια δυνατή προσθήκη στη δισκοθήκη μας.

8.5 / 10

Γιάννης Ζαβραδινός

 

2η γνώμη

 

Ο Kellen Mills κυκλοφόρησε το ντεμπούτο EP της νέας του μπάντας μόνο λίγο καιρό από την διάλυση των Alex’s Hand. Αν και δεν υπήρξα μεγάλος fan των τελευταίων, είμαι εντούτοις περίεργος για τους Tryon. Το Wasted Time έχει μόλις 11 λεπτά διάρκεια, κάνοντάς το ταυτόχρονα πολύ σύντομο προς τέρψη, αλλά και αρκούντως μεγάλο προς εκτίμηση. Στ’αυτιά μου έχει κοινά με Thinking Plague, Hellebore, Birdsongs of the Mesozoic, Sleepytime Gorilla Museum και τα συναφή, κατατάσσοντάς το έτσι – αν πρέπει – σαν Rock in Opposition. Είναι ίσως περιττό να πω ότι είμαι ήδη μεγάλος fan της δυστοπίας που παρουσιάζει το κατ’ανάγκη DIY EP, το οποίο έγινε πραγματικότητα σε, ομολογουμένως, δύσκολους καιρούς. Περιέχει περίτεχνες αρμονίες, σχετικά ευμνημόνευτες μελωδίες, δεξιοτεχνία, πλούσια ενορχήστρωση, ξαφνικές αλλαγές, τολμηρά grooves, αλλά και καλώς εννοούμενη επαναληψιμότητα σε σημεία. Ανυπομονώ να δω τι κρύβει το μέλλον για τους Tryon.

8 / 10

Βαγγέλης Χριστοδούλου