Time Collapse – Night to Day

[Self-Released, 2017]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
18 / 08 / 2017

Το crossover prog που εκτινάχτηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αποτέλεσε το ιδανικό πεδίο δημιουργίας για μπάντες με ποικίλες, κυρίως σύγχρονες επιρροές σχετικές με τον εναλλακτικό ήχο και συνήθως απλές -για τα prog δεδομένα- δομές κομματιών, με έμφαση τη σύνθεση και την εκρηκτική απόδοση. Το ντεμπούτο Night to Day των Αθηναίων Time Collapse αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση του ήχου αυτού. Μία μόνο ακρόαση του δίσκου είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι το συγκεκριμένο κουιντέτο έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά.


 

Collapse Right In Two

Οι Time Collapse δημιουργήθηκαν στην Αθήνα στα τέλη του 2014 και κινούνται μουσικά στο χώρο του σύγχρονου alternative / prog ήχου. Η φετινή τους (πρώτη) κυκλοφορία ηχητικά πατάει σταθερά στον 21ο αιώνα, με άμεσες αναφορές στους Tool και τους Porcupine Tree κατά βάση, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν στη σελίδα τους στο bandcamp, αλλά και άλλα συγκροτήματα του σύγχρονου προοδευτικού ήχου, όπως οι Riverside και οι Karnivool. Η εξαιρετικής καθαρότητας ατμοσφαιρική παραγωγή σε συνδυασμό με το παίξιμο της μπάντας και το μοναδικής αισθητικής εξώφυλλο θα μπορούσαν άνετα να την κατατάξουν στα πλαίσια της σύγχρονης αυστραλιανής σκηνής.

To Night to Day χωρίζεται σαφώς σε δύο μέρη, με τα Time Bound, Time Collapse, Reflecting Lies και το ομώνυμο να αποτελούν το πρώτο μέρος και την τριλογία Messiah Complex το δεύτερο. Στα 38 περίπου λεπτά που διαρκεί, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για μια άκρως επαγγελματική δουλειά, όπου οι αναφορές της μπάντας σε Tool και PT βρίσκονται συνεχώς σε πρώτο πλάνο, χωρίς όμως αυτές να ενοχλούν ή να κουράζουν. Οι φωνητικές γραμμές αποδίδονται άψογα στα πλαίσια της σχολής Maynard. Τα layers στις κιθάρες ακούγονται πεντακάθαρα και με τη σωστή δόση παραμόρφωσης, ενώ το rhythm section γκρουβάρει αμείωτα καθόλη τη διάρκεια του δίσκου. Τέλος, η ευφυής και συνάμα κομβική χρήση των πλήκτρων δίνει στο Night to Day ένα χαρακτηριστικό ατμοσφαιρικό touch, ενίοτε μία συμφωνική, ηλεκτρονική, ακόμα και post-rock χροιά και σε συνδυασμό με τις αυξομειώσεις της βαρύτητας του παιξίματος σμιλεύουν το τελικό αποτέλεσμα.

Καθώς οι Time Collapse υπάρχουν εδώ και μόλις τρία χρόνια, το να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο ντεμπούτο αδιάφορο ή ακίνδυνο θα ήταν ατόπημα. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά και το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η μπάντα κινείται με ασφάλεια μέσα στις επιρροές της, χωρίς να έχει αποκρυσταλλώσει ακόμα το δικό της προσωπικό στίγμα. Το Night to Day ακούγεται  αν μη τι άλλο ευχάριστα, ενώ o «κίνδυνος» να πατηθεί το repeat ουκ ολίγες φορές είναι αναμφίβολα υπαρκτός. Οι φίλοι του σύγχρονου προοδευτικού ήχου οφείλουν οπωσδήποτε να του δώσουν την απαραίτητη προσοχή και η μπάντα οφείλει να αξιοποιήσει τη διαφαινόμενη δυναμική που υπάρχει, όπως αυτή παρουσιάζεται στα τελευταία (όχι τυχαία θεωρώ) κομμάτια του κάθε μέρους του δίσκου (Night to Day, Redemption).

7 / 10

Ηλίας Γουμάγιας

 

2η γνώμη

 

Οι Time Collapse με το ντεμπούτο τους προσφέρουν 40 λεπτά δεμένης μουσικής και μας υπενθυμίζουν πως ο προοδευτικός ήχος συνεχίζει να ανθίζει στην Ελλάδα. Το έχουμε ξαναπεί -και δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη πλέον- ότι υπάρχουν πολλές μπάντες που κυκλοφορούν ποιοτικό υλικό στην Ελλάδα. Το Night to Day από την αρχή του θέτει το mood με instrumental ήχους που θυμίζουν κυρίως Tool και Porcupine Tree και σε δεύτερο επίπεδο φαίνονται οι επιρροές τους από King Crimson και Rush. Τα κομμάτια με τη βοήθεια ψυχεδελικών περασμάτων και υπέροχων keyboards δίνουν την αίσθηση συνέχειας στο δίσκο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως διάλειμμα μεταξύ των πιο heavy και γρήγορων σημείων του δίσκου. Highlight του δίσκου είναι το ομότιτλο κομμάτι που έχει αρκετό χώρο για να κάθε όργανο να αναπτυχθεί και είναι εξαιρετικό παράδειγμα των δυνατών στοιχείων της μπάντας. Σε γενικές γραμμές το Night to Day είναι ένα πολύ καλό ντεμπούτο με το μέλλον να μπορεί να γίνει μόνο καλύτερο εάν συνεχίσουν να βάζουν ένα πιο προσωπικό στοιχείο στις ήδη πολύ καλές ιδέες που έχουν.

7.5 / 10

Λευτέρης Σταθάρας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης