Aranis – Smells Like Aranis

[homerecords.be, 2017]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
Μετάφραση: Νίκη Νικολακάκη

13 / 02 / 2017

Οι Aranis συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αξιόλογων εκπροσώπων του RIO / avant-prog στις μέρες μας και αυτό το έχουν καταφέρει βήμα-βήμα, μέχρι το αριστουργηματικό Made in Belgium II που αποτέλεσε το επιστέγασμα των μακροχρόνιων πειραματισμών του συνόλου από το Βέλγιο (οι κριτικές μας εδώ).

Φέτος οι Aranis επέστρεψαν με κάτι μη συνηθισμένο, δηλαδή ακριβώς ό,τι θα περίμενε κανείς από αυτούς. Ο τίτλος του νέου τους album είναι Smells Like Aranis και είναι αυτό ακριβώς που νομίζετε.     


 

Heart shaped Aranis

Ανέκαθεν η απόδοση κιθαριστικών ή και ηλεκτρονικών μουσικών ιδιομάτων με ακουστικά όργανα (κυρίως έγχορδα και πνευστά) αποτελούσε πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη και ακροατή.Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του εν λόγω εγχειρήματος ουσιαστικά δείχνουν πως στην μουσική δεν υπάρχουν όρια ουτε στις τάσεις αλλά ούτε και στις ενορχηστρώσεις. Περιπτώσεις όπως των Apocalyptica (με Metallica), Ζapp4 (με Radiohead), το κουαρτέτο του Alexander Balanescu (με Kraftwerk) είναι πλέον κλασσικές με τον υπερβατικό τους χαρακτήρα.

Όταν όμως οι Aranis πρόκειται να διασκευάσουν Nirvana, αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση.Έχοντας ακόμα νωπό στην μνήμη μας το αριστουργηματικό Made in Belgium II που κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν, δεν μας προϊδέαζε πως κάτι τέτοιο θα ήταν η  επόμενη κίνησή τους. Το ταλαντούχο σχήμα από το Antwerp μας είχε συνηθίσει σε μια λογική εξελικτική πορεία από δίσκο σε δίσκο και τώρα μας ξαφνιάζει ευχάριστα με το Smells Like Aranis. Η (σε θεωρητική βάση) μουσική ασυμβατότητα μεταξύ των Βέλγων και της γνωστής grunge μπάντας καταργείται εδώ πανηγυρικά.

Όσοι έτυχε να μεγαλώσουν στην δεκαετία του ‘90 ακούγοντας Nirvana έχοντας ταυτιστεί συναισθηματικά μαζί τους, ας μην περιμένουν πιστή (νότα προς νότα) μεταφορά σε πλαίσια κλασσικής μουσικής, αλλά μια σαφώς ποιοτικότερη προσέγγιση. Η μοντέρνα RIO/avant-prog φυσιογνωμία τους εμπλουτισμένη με στοιχεία folk, chamber music και  την πληθωρικότητα του rock τους δίνει την δυνατότητα να αναδομήσουν γνωστές επιτυχίες όπως τα Smells Like Teen Spirit, About a Girl, Heart Shaped Box και να τα φέρουν στα μέτρα τους.

Η δυναμική των πρωτότυπων κομματιών διατηρείται και ενισχύεται με αυτοσχεδιασμούς, εισαγωγές και παραλλαγές θεμάτων μέσα σε μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένης μεστότητας και αλάνθαστης εκτελεστικής παρουσίασης, καθιστώντας τα με εμφατικό τρόπο κτήμα τους. Η «ανάγλυφη» για σεμινάρια παραγωγή με ήχο ζωντανό και γεμάτο ενέργεια, εγκλωβίζει τον ακροατή από την αρχή ως το τέλος. Έγχορδα, φλάουτο, ακορντεόν μέσα σε ένα ξέφρενο γαϊτανάκι οργανωμένης και «παρανοϊκής» ιδιοφυΐας μεταμορφώνουν απλές rock φόρμες σε κομψοτεχνήματα σε σημεία που δυσκολεύεται το απαίδευτο αυτί να τις αναγνωρίσει. Χαρακηριστικά παραδείγματα οι διασκευές των Polly, Lithium, About a Girl με την χαριτωμένη ανάπτυξή τους, μέχρι τα πιο βαρύθυμα Been a Son και Something in the Way. Από αυτό το ενδιαφέρον αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει  o διπλός φόρος τιμής σε Kobain και Bowie με το The Man Who Sold the World. Ενδιάμεσα σε καίρια σημεία τα Smells Like Aranis 1,3,4,5 αποκαλύπτουν σαγηνευτικά μια γλυκιά μελαγχολία και συγκινησιακό λυρισμό, όπως ακριβώς μας έχουν συνηθίσει. Η απουσία τυμπάνων και κρουστών είναι απολύτως διακαιολογημένη, απλώς δείχνει τον απόλυτο έλεγχο και την αυτονομία της μελωδίας σε ρυθμικό και αρμονικό επίπεδο. Για ακόμα μια φορά ακέραιοι και συγκροτημένη στο μουσικό τους όραμα και κατεύθυνση.

Πέρα από κάθε ανάλυση, οι Αranis εδώ ως μουσικοί που σέβονται τον εαυτό και το κοινό τους εκδηλώνουν την εκτίμηση τους ακομπλεξάριστοι και δίνουν ηχηρή απάντηση στον μουσικό ελιτισμό.Προκαλούν και προσκαλούν ακόμα κι τους οπαδούς του prog που ενδεχομένως να σνομπάρουν τους Nirvana να αγκαλιάσουν το Smells Like Aranis όπως όλες τις προηγούμενες δουλειές τους. Έχουν το ταλέντο που σαν μαγικό ραβδί ό,τι αγγίζει παίρνει το σχήμα, την αισθητική ακόμα και το άρωμα τους. Ένα άρωμα που ελπίζουμε να φτάσει κάποια στιγμή μεχρι και την χώρα μας.

9 / 10

Γιάννης Ζαβραδινός

 

2η γνώμη 

 

Όπως οι ίδιοι οι Βέλγοι δηλώνουν για την νέα τους κυκλοφορία, ο ακροατής δεν θα πρέπει να αναμένει μία ακόμα σειρά «διασκευών» αλλά ούτε και ένα αποστειρωμένο αποτέλεσμα κλασσικών ενορχηστρώσεων. Ο λόγος για τον νέο δίσκο των Aranis, Smells Like Aranis, ο οποίος αποτελείται από διασκευές τραγουδιών των Nirvana. Δίχως αμφιβολία, πρόκειται περί ενός θαρραλέου πειράματος, με δεδομένο τον avant/RIO χαρακτήρα των Aranis. Το αποτέλεσμα είναι πέρα ως πέρα επιτυχημένο μιας και παρουσιάζεται μία τελείως διαφορετική εικόνα των Nirvana, δίχως κόμπλεξ και επιτήδευση. Αν και οι Βέλγοι «παίζουν» με τους Nirvana σε μια συνεχή διαδικασία αφαιρέσεων από το αυθεντικό υλικό, ως ενδεικτικές στιγμές του δίσκου θα πρότεινα τα Lithium και The Man Who Sold the World. Όπως και να έχει, μία από τις ενδιαφέρουσες διασκευές που θα ακούσει κανείς, η οποία ταυτόχρονα αναδεικνύει και τον ίδιο τον εκτελεστή, εν προκειμένω τους Aranis. Τέλος, συστήνεται ανεπιφύλακτα (εάν όχι αναγκαστικά) σε κάθε φίλο της σύγχρονης, «μοντέρνας» μουσικής.

8 / 10

Δημήτρης Καστρίτης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης