2017: οι επιλογές των συντακτών του ProgRocks.gr

Σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί το 2017 και ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε τα albums που ξεχωρίσαμε ο καθένας από εμάς χωριστά και φυσικά τη συνολική λίστα των 20 κορυφαίων albums του 2017 για το ProgRocks.gr, κάτι που κι εμείς περιμένουμε ανυπόμονα καθώς το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα απρόβλεπτο.

Όπως το 2016, το 2015 και το 2014, το ποσοστό διαφορετικότητας μεταξύ των προτιμήσεών μας ήταν μεγάλο. Για την ακρίβεια, κάθε ένας από εμάς συμπεριέλαβε κατά μέσο όρο σχεδόν 4.6 μοναδικά albums, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά την πολυμορφία των ακουσμάτων μας. Η αξία της συνολικής και των προσωπικών λιστών κάθε συντελεστή μας φυσικά δεν περιορίζεται σε μια αξιολογική ιεράρχηση. Η όποια διαχρονική αξία τους βρίσκεται όχι τόσο στην αυστηρότητα της κατάταξης, αλλά στο ότι εδώ μπορεί κανείς να βρει 124 αξιόλογες προτάσεις για ακρόαση, που εκτείνονται και αρκετά εκτός prog βεβαίως και έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τον underground χώρο. 

Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το φετινό αποτέλεσμα από αυτό των προηγούμενων ετών είναι ότι το κορυφαίο album ξεχώρισε αρκετά από το δεύτερο και εκείνο από το τρίτο, ενώ από εκεί και κάτω οι διαφορές ήταν πολύ μικρές.

Ας αρχίσει λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση…


 

20. Lunatic Soul – Fractured

“Ο πειραματισμός σε αυτό τον δίσκο έρχεται κυρίως στο concept του και εν δεύτερο λόγο στη μουσική. Το Fractured είναι αρκετά προσωπικό άλμπουμ για τον Duda, ο οποίος καταφέρνει και διοχετεύσει όλη του την διάθεση και την ενέργεια προσπαθώντας να περάσει μια αίσθηση κάθαρσης. Ενός ανθρώπου που πέρασε διάφορα προβλήματα, αλλά κατάφερε να ωριμάσει μέσα από αυτά και να έχει την κάθαρση που του χρειάζεται για να πορευτεί στο μέλλον.”
– Λευτέρης Σταθάρας (8.5 / 10)

“…ο δίσκος είναι στην ουσία ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων -από τη μία θλίψη, μελαγχολία, οργή και αισιοδοξία – διάχυτα και αισθητά σε όλες τις εναλλαγές των κομματιών. Κάθε καλλιτέχνης προσθέτει ένα κομμάτι της ψυχής του στις δημιουργίες του, λένε. Στο Fractured θεωρώ ότι o Mariusz ξεδιπλώνει τα συναισθήματα του, προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό και την κάθαρση του δημιουργώντας ένα απόλυτα προσωπικό και σίγουρα αξιόλογο δίσκο.”
– Ελένη Παναγιώτου (8 / 10)

19. Tony Allen – The Source

“…ο Tony Allen εφαρμόζει τις πανταχού παρούσες πολυρυθμικές ευαισθησίες του πάνω από οστινάτο μπασογραμμές και σέξυ θέματα στα πνευστά, που θα σε στείλουν κατευθείαν στην πίστα για χορό. Οι 11 καινούριες και όμορφες συνθέσεις στο δίσκο – από τις οποίες οι περισσότερες γράφτηκαν από τον κ. Allen θα το καταστήσουν σίγουρο αυτό. Αν πρέπει να ξέρεις τι παίζει εδώ, φαντάσου τις ψυχεδελικές αφροφάνκ μπάντες του Fela Kuti να αποδέχονται την πρόσκληση των Miles Davis και Dizzy Gillespie για ένα φρενήρες live στο Λάγος. Και για να σιγουρευτούμε ότι η οργανικότητα του live θα αποτυπωθεί, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε ζωντανά, μιξαρίστηκε και μαστερίστηκε σε αναλογική ταινία. Δεν γίνεται καλύτερο από αυτό.”
– Βαγγέλης Χριστοδούλου

18. Heat Exchange – Reminiscence

“Εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε μέτοχοι μίας αδιάλειπτης αναβίωσης του παρελθόντος, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Μπάντες όπως οι Heat Exchange υπογραμμίζουν το σκοπό αυτής της αναβίωσης που δεν είναι το εφήμερο και ο οποιοσδήποτε trendy ευτελισμός, αλλά η ανάγκη για να επικαιροποιείται το παρελθόν μέσω του παρόντος. Το Reminiscenceαποτελεί μία σοβαρή υπόμνηση αυτής της αναβίωσης. Σπεύστε άφοβα και αφουγκραστείτε.”
– Θωμάς Σαρακίντσης (8 / 10)

“…το συγκεκριμένο album αποτελεί ένα χαμένο διαμάντι το οποίο αν είχε κυκλοφορήσει στα early 70s σίγουρα θα είχε τουλάχιστον την ίδια αίγλη άλλων εξαιρετικών καναδικών δίσκων της εποχής όπως τα Amish, Ellison και A Foot In Coldwater. Με άξονα τα επιθετικά κιθαριστικά riffs, το απόλυτα ακριβές rhythm section και τα παθιασμένα φωνητικά, οι Heat Exchange μας προσφέρουν 10 σφιχτοδεμένα και πολυποίκιλα κομμάτια…”
– Πάρης Γραβουνιώτης (8.5 / 10)

17. Grails – Chalice Hymnal

“Οι Grails με το Chalice Hymnal αποδεικνύουν ότι η πρωτοτυπία δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο στη μουσική. Προσθέτοντας κάποια καινούργια στοιχεία σε σχέση με το ύφος του προηγούμενου δίσκου τους και χρησιμοποιώντας το παρελθόν τους ως πυξίδα, κατάφεραν να μας δώσουν τον πιο ώριμο δίσκο της μέχρι τώρα πορείας τους, δίνοντας βάση στην σύνθεση και την ενορχήστρωση και παρουσιάζοντας ένα μουσικό έργο που πιθανότατα θα πάρει τον τίτλο του Black Album της δισκογραφίας τους.”
– Κώστας Μπάρμπας (8.5 / 10)

“…το Chalice Hymnal, τους βρίσκει σε μία συνεχή πορεία δημιουργικότητας η οποία, τουλάχιστον στην περίπτωση της νέας κυκλοφορίας, θα πάρει τα χαρακτηριστικά μίας ενδοσκοπικής αναζήτησης συνοδευόμενη με ουκ ολίγες «εκρήξεις»… οι Grails αποκαλύπτουν έναν λανθάνοντα πλουραλισμό ο οποίος ομολογουμένως δυσκολεύεται να χωρέσει στην ταμπέλα post-rock. Οι φίλοι του είδους, καθώς και οι ακόλουθοι του γκρουπ, σίγουρα θα μείνουν ευχαριστημένοι, ενώ οι φίλοι της ευρύτερα «πειραματικής» σκηνής θα βρούνε αρκετές εισόδους μέσα στον δίσκο…”
– Δημήτρης Καστρίτης (7.5 / 10)

16. Skog Under Jord – Skog Under Jord

“Αν ο δίσκος είχε πραγματικά κυκλοφορήσει στην εποχή εκείνη από μία γνωστή μπάντα θα μνημονευόταν έως και σήμερα, ενώ αν είχε κυκλοφορήσει από μία παραγνωρισμένη, το βινύλιο θα πωλούταν σε εξωφρενικές τιμές και θα κοσμούσε κάθε δισκοθήκη των ακόλουθων του obscure prog ήχου. Επιβεβλημένο άκουσμα, ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες τουλάχιστον αυτής της χρονιάς.”
– Πέτρος Παπαδογιάννης (9 / 10)

“TΤο prog / psych των Σουηδών βασίζεται σε jamming χαρακτήρα, με συγκλονιστική ροή και ανάπτυξη και εκρηξιγενείς αλλαγές. Η τυπική σκοτεινή μελωδικότητα του σκανδιναβικού prog των 70s βασιλεύει και στα δύο epics που συναποτελούν αυτό το εκπληκτικό album. Προσπαθώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που όλα ήταν τόσο άψογα σε δύο one-side songs στο ίδιο album. Ειλικρινά δε θυμάμαι.” 
– Δημήτρης Καλτσάς (9 / 10)

15. Arabs in Aspic – Syndenes Magi

“…οι Arabs in Aspic προσέφεραν ένα vintage heavy prog διαμάντι και δικαίως θα θεωρηθεί ως ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος της καριέρας τους. Παρόλες τις μακρόσυρτες συνθέσεις, τα κομμάτια είναι μεστά με συγκεκριμένο προσανατολισμό και στόχευση. Επενδύουμε στην ποιότητά τους και τους ευγνωμονούμε.”
– Θωμάς Σαρακίντσης (9 / 10)

“Στην πέμπτη studio δουλειά τους παρουσιάζονται καλύτεροι από ποτέ, χαρίζοντας έναν από τους πληρέστερους retro-prog δίσκους που θα ακούσετε φέτος. Οι τρεις μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις που περιέχονται στο album δεν κουράζουν στο ελάχιστο, αφού έχουν την σωστή περιπετειώδη prog εξέλιξη και κυρίως εμπνευσμένα θέματα και μελωδίες.”
– Κώστας Μπάρμπας (7.5 / 10)

14. Hollow Earth – Out of Atlantis

“…οι Hollow Earth συνθέτουν μουσική σαν να κουβαλούν χρόνια εμπειρίας και επαγγελματικής δουλειάς, ενώ έχουν πλήρη επίγνωση πως το vintage prog μπορεί να παιχτεί μόνο αν αποδοθεί με αυτό τον παλαιό, αναλογικό, ζεστό ήχο και μόνο αν φιλτράρεις τους ορίζοντες των επιρροών σου. Μια νεοσύστατη μπάντα η οποία ξεπήδησε στην κυριολεξία από το πουθενά, δεν κερδίζει απλώς τις εντυπώσεις αλλά θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ώστε να ο δίσκος της να αποτελέσει ένα από τα διαμάντια της χρονιάς και να συναγωνιστεί επάξια τις φετινές κορυφές του προοδευτικού ήχου.”
– Θωμάς Σαρακίντσης (8.5 / 10)

“King Crimson, Camel, Deep Purple και αρκετές ακόμα επιρροές από τα θρυλικά 70’s συνυπάρχουν στις υπέροχες συνθέσεις των Σουηδών, δοσμένες με τρόπο που ενώ παραπέμπουν έντονα σε ακόμα μια vintage κυκλοφορία, εντούτοις διαθέτουν εξαιρετικό χαρακτήρα που οφείλεται τόσο στο άρτιο παίξιμο, όσο και στην χημεία. Ειδικά στα σημεία που μπλέκονται τα solos διακρίνεις ότι το σχήμα είναι τρομερά δεμένο, με ιδέες επί των jams και κυρίως με ολοκληρωμένη άποψη επί του κλασικού prog.”
– Αλέξανδρος Τοπιντζής (8 / 10)

13. Elder – Reflections of a Floating World

“Οι Elder εστίασαν περισσότερο στη δομή των συνθέσεων και παρουσίασαν κάτι πιο ολοκληρωμένο, σε σχέση με το προηγούμενο έργο τους. Η αρχική κούραση, που μπορεί στις πρώτες ακροάσεις να είναι μερικώς έκδηλη λόγω των σχοινοτενών συνθέσεων, καταρρίπτεται με τις πρώτες επαναλήψεις. Φρονώ ότι οι Βοστωνέζοι φιλοτέχνησαν το πιο ενδιαφέρον έργο τους, κοσμώντας μία ολόκληρη σκηνή. Αμφιβάλλω αν αυτός ο χώρος έχει να επιδείξει κάτι ποιοτικότερο φέτος!”
– Θωμάς Σαρακίντσης (8 / 10)

“Το Reflections of a Floating World φαντάζει ως η αρτιότερη στιγμή τους με τους επικούς του ήχους να μεταφέρουν τον ακροατή στην τροχιά ενός συναρπαστικού ταξιδιού. Οι αναφορές προς τα 70s είναι η μόνιμη πηγή έμπνευσης της μπάντας που πλέον εμπλουτίζεται από την αύρα των late 60s, το post-rock και αναμφίβολα από τους Mastodon. Οι ανεπιτήδευτα μεγάλες συνθέσεις του δίσκου είναι το πεδίο όπου κολοσσιαία riffs στήνουν αδιανόητους δρόμους προς μακρινούς γαλαξίες κάνοντας έφοδο προς ανεξερεύνητους κόσμους.”
– Χρήστος Μήνος (9.5 / 10)

12. Threshold –  Legends of the Shires

 “…οι Threshold εξακολουθούν να κάνουν κάτι μόνο αν προσφέρει στο τραγούδι και όχι απλώς για να το βάλουν (είτε είναι θέμα, είτε σόλο ή οτιδήποτε), τα μεγαλύτερα σε διάρκεια τραγούδια που συνθέτουν ποτέ δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι πως ακούς κάτι μακροσκελές, γράφουν «μεγάλα» ρεφραίν και πιασάρικες μελωδίες και διατηρούν αυτή την ικανότητα να επικοινωνούν με ανθρώπους που δεν είναι μουσικοί παρά την εξαιρετική τεχνική τους κατάρτιση.”
– Αλέξανδρος Μαντάς (7.5 / 10)

“Οι σταθερές που αγαπάνε οι φίλοι του συγκροτήματος είναι εδώ: εξαιρετική lead και ρυθμική κιθάρα από τον Karl Groom, άρτια πλήκτρα από τον πάντα ουσιώδη Richard West, δεμένο rhythm section, πιασάρικα refrain και κολλητικά riffs.”
– Τάσος Ποιμενίδης (7.5 / 10)

11. Alfa Mist – Antiphon

“Με το project Antiphon, o Βρετανός μουσικός και παραγωγός Alfa Mist προσθέτει τη δική του “φωνή”, δηλαδή άποψη, σε αυτό το πρόσφατο φρεσκάρισμα της jazz μουσικής, που πραγματοποιείται από καλλιτέχνες όπως ο Kamasi Washington και οι Yussef Kamaal. Στο άλμπουμ συνδυάζεται το mellow jazzy hip-hop σχολής Nujabes με τον ελεύθερο bebop αυτοσχεδιασμό. Με την εναρκτήρια δεκάλεπτη σύνθεση Keep On αποκαλύπτεται ένα πλήρες καλλιτεχνικό σύμπαν αστικής μελαγχολίας, ζεστών μελωδιών και ήπιου πειραματισμού. Η απλή δομή του hip-hop βρίσκεται στο παρασκήνιο, ενώ πρώτο ρόλο έχουν το τεχνικό και ευφάνταστο παίξιμο των πνευστών, της κιθάρας, των πλήκτρων και των κρουστών. Φυσικά, κυρίαρχο είναι ένα κλίμα εσωστρέφειας, η οποία όμως δεν αποκλείει τις κλιμακώσεις, όπως στο κομμάτι Errors.
– Νίκος Φιλιππαίος

10. Pain Of Salvation – In The Passing Light of Day

“Στο In the Passing Light of Day συμβαίνει το εξής: όπως η απώλεια σκεπάζει το τελευταίο άλμπουμ του Nick Cave, όπως ο επερχόμενος θάνατος αγγίζει τον Bowie στο κύκνειο άσμα του, έτσι και το In the Passing Light of Day φορτίζεται συναισθηματικά από τις δικές του καταστάσεις και συναισθήματα. Πόνος, οργή, δημιουργία αλλά η διαφορά με τα προαναφερθέντα αριστουργήματα είναι ότι στο τέλος μέσα από έναν μαραθώνιο 71:46 λεπτών λεπτών επικρατεί η ειλικρινής ελπίδα. Αυτό από μόνο του πόσο υπέροχο είναι, ε;”
– Πέτρος Παπαδογιάννης (8.5 / 10)

“Το In The Passing Light of Day ενώ είναι άμεσο, είναι αρκετά πιο progressive από τα Road Salt και αρκετά heavy. Τα φωνητικά του Daniel είναι εξαιρετικά ως συνήθως όπως και αρκετά από τα riffs τα οποία στα πιο heavy κομμάτια φτάνουν μέχρι και το djent… μπορεί να μην είναι από τα καλύτερα άλμπουμ των Σουηδών, αλλά είναι μια πολύ καλή επιστροφή στη δισκογραφία που θα αφήσει ικανοποιημένους τους περισσότερους φίλους της μπάντας.”
– Λευτέρης Σταθάρας (8.5 / 10)

09. Yolk – Solar

“…οι Yolk που συνεχίζουν με κεκτημένη ταχύτητα πιάνοντας από εκεί που μας άφησαν με το περσινό You Decide. Κατάφεραν να ανακεφαλαιώσουν έναν κύκλο που άργησαν να κλείσουν, επανακτώντας την διάθεση και το μεράκι τους. Το ταλέντο τους ούτως ή άλλως είναι αδιαμφισβήτητο. Έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που βρίσκεται από καταβολής της εν κινήσει τουλάχιστον στον τομέα των ζωντανών εμφανίσεων, πάντα ανήσυχη και σε ετοιμότητα να εντάσσει νέες μορφές έκφρασης μέσα στα πλαίσια του προοδευτικού rock.”
– Γιάννης Ζαβραδινός (8.5 / 10)

“Οι μελωδίες και τα θέματα διαδέχονται το ένα το άλλο με αξιοζήλευτη ροή που συμπαρασύρει τον ακροατή σε ένα avant-prog πανηγύρι με RIO βάση, έντονο πομπώδες zeuhl πνεύμα και το ιδιότυπο ψυχεδελικό στοιχείο των Yolk που κάνει το μείγμα μοναδικό. Ο ρυθμός είναι ο κύριος οδηγός και ο καταλύτης, αλλά όχι τόσο με τη συνηθισμένη αυστηρότητά του εντός RIO, όσο μέσω ενός ακατανίκητου groove που αξίζει να βιώσουν όλοι.”
– Δημήτρης Καλτσάς (8.5 / 10)

08. Soft Power – In A Brown Study

“Οι ψυχεδελικές ημέρες του Σαν Φρανσίσκο των ’60s παρουσιάζονται σε απόλυτη συμπόρευση με την εξωτική, σχεδόν απόκοσμη γραφή του Bo Hansson. Η ονειρική jazz-folk των Ragnarök του πρώτου εκείνου αριστουργηματικού LP τους πίσω στο 1976, συσχετίζεται ευφορικά με την προοδευτικότητα της jazz μαεστρίας των Wigwam του Pekka Pohjola και της παρέας του. Σκέψεις, ιδέες και επιδιώξεις που καταλήγουν να ηχούν τις περισσότερες φορές υπό την αβίαστη και πηγαία εμφάνιση εκπλήξεων.”
– Παναγιώτης Σταθόπουλος (8.5 / 10)

“Ό,τι ωραίο μπορείτε να σκεφτείτε από τον Βορρά τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι εδώ μέσα. Από τους Wigwam, Parson Sound και μπόλικη Can επιρροή, μέχρι τους Dungen. Βασικά δεν είναι δύσκολο να πούμε ότι η βάση είναι ο συνδυασμός της jazz με την  ψυχεδελική σκηνή στα τέλη ‘60s με αρχές ‘70s. Πολύ ευχάριστη έκπληξη το In A Brown Study, για ακροατές με εμπειρία και επιθυμία στις acid διαδρομές θα είναι μια απόλαυση.”
– Κώστας Ρόκας (8.5 / 10)

07. Enslaved – E

“Οι Enslaved τιμούν τις ρίζες τους αλλά παράλληλα νιώθεις ότι αποσυνδέοονται μερικώς από την μαυρίλα του παρελθόντος και το κάνουν με πολλή χάρη και στυλ που κάποιες μπάντες θα ζήλευαν. Και τελικά είναι η μπάντα που συνδυάζει το progressive με τον ακραίο ήχο ίσως καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους. Οχι δεν υπάρχει κακό ή μέτριο κομμάτι στον δίσκο, δεν υπάρχει filler και θα μπορούσε για αρκετούς να μπει στα κορυφαία albums της χρονιάς. Ένα είναι σίγουρο: είναι η καλύτερη κυκλοφορία τους από το Axioma με το ενδιαφέρον, την όρεξη και την μουσικότητά τους να παραμένουν στα ύψη.
– Ντίνα Δέδε (9 / 10)

“Οι φετινοί  Εnslaved πλέουν με το ανακαινισμένο τους drakkar σε βαθιά νερά με την απαράμιλλη τόλμη των προγόνων τους για να μεταφέρουν με ασφάλεια ένα δίσκο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιο προοδευτικός της καριέρας και η κορύφωση του στυλ που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. Το Ε κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο metal και το προοδευτικό ροκ με τις  folk μελωδίες και τα jazz σημεία να αναδύονται σαν λουλούδια σπάνιας ομορφιάς πάνω σε αυτό τον ογκόλιθο.”
– Χρήστος Μήνος (9 / 10)

06. Leprous – Malina

“Το Malina είναι ένας δίσκος με ποικιλία αλλά μεγάλη συνεκτικότητα, που ακούγεται ενιαία και αναπόσπαστα λες και κάθε τραγούδι είναι και ένα διαφορετικό κεφάλαιο ενός βιβλίου. Μια κυκλοφορία που παρότι σε αρκετά σημεία είναι γεγονός ότι δεν πήγε πολλά βήματα παραπέρα συνθετικά πήγε σίγουρα μπροστά ηχητικά, ενώ σε άλλα έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο του σχήματος που δεν περιμέναμε να το δούμε, διατηρώντας τα στοιχεία τους και τον προσωπικό τους ήχο.”
– Τάσος Ποιμενίδης (8.5 / 10)

“Eξαιρετική επιστροφή από τους Νορβηγούς, οι οποίοι, αφού στις προηγούμενες δύο δουλειές τους πειραματίστηκαν με μεγάλες αλλαγές στον αρχικό τους ήχο, εδώ φαίνεται να βρίσκουν την σχεδόν τέλεια ισορροπία. Muse, Radiohead και Mastodon χωράνε όλοι σε αυτή τη δυναμική δουλειά με περίσσιο χαρακτήρα. Αν αυτή είναι η light πλευρά τους, θέλουμε κι άλλο.”
– Θάνος Πάτσος (8 / 10)

05. Caligula’s Horse – In Contact

“Αισθητές αδυναμίες στο Ιn Contact δεν υπάρχουν, οι όποιες αναφορές στην υπάρχουσα δισκογραφία της μπάντας. πί συνόλω, το In Contactαποτελεί μια ώριμη δήλωση του σχήματος πως πρέπει να θεωρούνται ως μια από τις λίγες αιχμές των δοράτων του προοδευτικού μεταλλικού χώρου. Μέχρι το σύνολο των ακροατών μπορέσει να εμπεδώσει τη βαρύτητα του παρόντος πονήματος, εκείνο θα φιγουράρει άνετα στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων μου.”
– Μελέτης Δουλγκέρογλου (9 / 10)

“Κλασικές prog metal, djent και alternative επιρροές αναμειγνύονται ομοιογενώς. Τεχνική κατάρτιση και τραγουδοποιία ισορροπούν τέλεια εδώ, πράγμα που είναι ζητούμενο για μια prog metal μπάντα, αλλά όπως ξέρουμε και το  πιο δύσκολο πράγμα να επιτευχθεί. Ένα από τα καλύτερα albums προοδευτικής metal μουσικής των τελευταίων ετών, αυτόφωτο και γεμάτο προσωπικότητα.”
– Τάσος Ποιμενίδης (9 / 10)

04. Mastodon – Emperor of Sand

“Το Emperor of Sand συνεχίζει το απίστευτο σερί καλών δίσκων που μας έχουν δώσει οι Mastodon και τους εγκαθιδρύει ως ένα application παραγωγής καλών κομματιών. Δεν πρόκειται να φέρει καινούργιους φίλους στη μπάντα, αλλά δεν θα απογοητεύσει σίγουρα κανέναν παλιό και σε βάθος χρόνου θα μπαίνει στη συζήτηση για το ποια είναι η καλύτερή τους κυκλοφορία.”
– Κώστας Μπάρμπας (9 / 10)

“…τα τραγούδια του δίσκου έχουν μια rock n’ roll διάθεση, που στα αυτιά μου τον κάνουν τον πιο διασκεδαστικό της καριέρας τους. Στην έβδομη κυκλοφορία τους οι Mastodon μας παρουσιάζουν έντεκα τραγούδια σε έναν ομοιογενή και καταπληκτικό δίσκο, ο οποίος βάζει πλώρη για μια θέση στις λίστες με τους κορυφαίους της χρονιάς.”
– Γιάννης Βούλγαρης (8.5 / 10)

03. Nova Collective – The Further Side

“…ένα άνευ προηγουμένου μουσικό αποτύπωμα που βρίσκεται ακριβώς στο σημείο τομής των συναρτήσεων του prog και του fusion, χαρίζοντάς μας έξι ισάξιες μεταξύ τους συνθέσεις με αναμφίβολα σύγχρονη αισθητική και χωρίς κανένα στοιχείο αναχρονισμού. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο σχήμα νέων ταλαντούχων μουσικών το οποίο φαίνεται ικανό μέσα από δισκογραφία ανάλογης ποιότητας και αισθητικής να δημιουργήσει το δικό του μουσικό status και να αποκτήσει ξεχωριστή θέση στη συνείδηση ακροατών υψηλών απαιτήσεων.”
– Ηλίας Γουμάγιας (9 / 10)

“…έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο υψηλότατου συνθετικού επιπέδου, όπου το progressive metal συναντά την jazz και τον αυτοσχεδιασμό, και όπου όλα τα κομμάτια είναι δουλεμένα και δε μοιάζουν με ιδέες που έχουν ξεμείνει από τις βασικές μπάντες των μελών.”
– Γιάννης Βούλγαρης (9 / 10)
 

02. Wobbler – From Silence to Somewhere

“Οι  Wobbler μας παρέδωσαν όχι απλά τον κορυφαίο τους δίσκο, αλλά και μία από τις prog κορυφές της δεκαετίας που διανύουμε. Από ότι φαίνεται η διεκδίκηση της φετινής πρωτιάς είναι καθαρά νορβηγική υπόθεση και δίκαια.”
– Πάρης Γραβουνιώτης (9.5 / 10)

“Ο ενθουσιασμός δε λείπει σε κανένα από τα 48 λεπτά του άλμπουμ, που απαρτίζεται από μεγαλειώδεις συνθέσεις και ρεσιτάλ συμφωνικού prog. Οι Wobbler βρίσκουν ισορροπία μεταξύ μελωδίας και δεξιοτεχνίας, χωρίς να πέφτουν στην παγίδα των περιττών αυτοσχεδιασμών, πραγματικά ένα άλμπουμ με αρχή και τέλος, από την ησυχία στην μουσική ολοκλήρωση και από εκεί στο τοπ-10 της φετινής prog: παλιγγενεσία μετά από Yes, Genesis και Änglagård. Ξεχωριστή στιγμή: Fermented Hours…”
– Θάνος Πάτσος (8.5 / 10)

01. Motorpsycho – The Tower

“Με το The Tower δημιούργησαν το αντίθετο ενός μουσικού πύργου της Βαβέλ. Στον πύργο των Motorpsycho όλες οι φυλές και τα είδη συνεννοούνται στην εντέλεια, παραδίδοντας ένα μουσικό μωσαϊκό που ο κάθε σοβαρός rock ακροατής οφείλει να ακούσει. Αποτελεί το καλύτερο τους πόνημα μετά το The Death Defying Unicorn κατά την άποψή μου. Η ωρίμανσή του στα αυτιά μας, πιθανότατα θα του δώσει τη θέση στην κορυφή της δισκογραφίας τους. 26 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους ε…
– Κώστας Μπάρμπας (9.5 / 10)

“Σε στιγμές τα riffs είναι βαρύτερα από ποτέ, ενώ οι εναλλαγές ρυθμών και διάθεσης κατά τη διάρκεια των τραγουδιών είναι συνεχείς, αποτέλεσμα των εντυπωσιακών αυτοσχεδιασμών. Στον περιπετειώδη κόσμο του The Tower,  o ήχος του φλάουτου και του mellotron μπορεί να ακολουθεί ή να έπεται ενός heavy riff, δημιουργώντας ήχους εξαιρετικής ομορφιάς. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες μπάντες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί έξω σε ένα άλμπουμ που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της μακρόχρονης ιστορίας τους. Ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς.”
– Πέτρος Παπαδογιάννης (9 / 10)


 

Δημήτρης
Αναστασιάδης
01. Otis Taylor – Fantasizing About Being Black
02. Robert Plant – Carry Fire
03. Motorpsycho – The Tower
04. Grails – Chalice Hymnal
05. North Mississippi Allstars – Prayer for Peace
06. The Heliocentrics – A World of Masks
07. Kinky Wizzards – Quirky Musings
08. Southern Avenue – Southern Avenue
09. Flyjack – New Day
10. Mastodon – Emperor of Sand
Γιάννης
Βούλγαρης
01. Motorpsycho – The Tower
02. Nova Collective – The Further Side
03. Caligula’s Horse – In Contact
04. Mastodon – Emperor of Sand
05. Wobbler – From Silence to Somewhere
06. Enslaved – E
07. Mother of Millions – Sigma
08. Leprous – Malina
09. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
10. Do Make Say Think – Stubborn Persistent Illusions
Ηλίας
Γουμάγιας
01. Mastodon – Emperor of Sand
02. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
03. Alfa Mist – Antiphon
04. Motorpsycho – The Tower
05. Tony Allen – The Source
06. Träd, Gräs Och Stenar – Tack För Kaffet (So Long)
07. Arcadea – Arcadea
08. Deaf Radio – Alarm
09. Babel Trio – Roots Electrified
10. Nova Collective – The Further Side
Πάρης
Γραβουνιώτης
01. Motorpsycho – The Tower
02. Wobbler – From Silence to Somewhere
03. Soft Power -In A Brown Study
04. Nova Collective – The Further Side
05. Yolk – Solar
06. Heat Exchange – Reminiscence
07. Thinking Plague – Hoping Against Hope
08. Circle – Terminal
09. Mike Oldfield – Return To Ommadawn
10. Magic Bus – Phillip the Egg
Ντίνα
Δέδε
01. Motorpsycho – The Tower
02. Enslaved – E
03. Mastodon – Emperor of Sand
04. Obituary – Obituary
05. The Ruins of Beverast – Exuvia
06. Spectral Voice – Eroded Corridors of Unbeing
07. Body Count – Bloodlust
08. Samsara Blues Experiment – One With The Universe
09. Heat Exchange – Reminiscence
10. Grails – Chalice Hymnal
Μελέτης
Δουλγκέρογλου
01. Caligula’s Horse – In Contact
02. Nova Collective – The Further Side
03. Voyager – Ghost Mile
04. Persefone – Aathma
05. Enslaved – E
06. Lunatic Soul – Fractured
07. Mike Oldfield – Return to Ommadawn
08. Threshold – Legends of the Shires
09. Adagio – Life
10. Ex Deo – The Immortal Wars
Γιάννης
Ζαβραδινός
01. Squintaloo – Uber Bord!
02. Deluge Grander – Oceanarium
03. Artchipel Orchestra – To Lindsay
04. Αranis – Smells Like Aranis
05. Enslaved – E
06. Jordsjø – Jord
07. Trojka – I Speilvendthet
08. Fleet Foxes – Crack-Up
09. Shardik – Shardik
10. Miriodor – Signal 9
Γιώργος
Ζούκας
01. Yazz Ahmed – La Saboteuse
02. Tony Allen – The Source
03. Misha Panfilov Sound Combo – En Route
04. Cosmic Analog Ensemble – Les Sourdes Oreilles
05. Web Web – Oracle
06. Bola – D.E.G.
07. The Heliocentrics – The Wolrd of Masks
08. Serge Gaisbourgh & Jean-Claude Vannier – Les Chemins de Katmandou
09. mind.in.a.box – Broken Legacies
10. Hampshire and Foat – Galaxies Like Grains Of Sand
Δημήτρης
Καλτσάς
01. Motorpsycho – The Tower
02. Yolk – Solar
03. Nova Collective – The Further Side
04. Mastodon – Emperor of Sand
05. Heat Exchange – Reminiscence
06. Skog Under Jord – Skog Under Jord
07. Wobbler – From Silence to Somewhere
08. Magic Bus – Phillip the Egg
09. Soft Power – In a Brown Study
10. Grails – Chalice Hymnal
Σπύρος
Κονιτόπουλος
01. Nova Collective – The Further Side
02. Discipline. – Captives of the Wine Dark Sea
03. Moropsycho – The Tower
04. Leprous – Malina
05. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
06. Need – Hegaiamas: A Song for Freedom
07. Diablo Swing Orchestra – Pacifisticuffs
08. Steven Wilson – To the Bone
09. Caligula’s Horse – In Contact
10. Procol Harum – Novum
Βασίλης
Κορολής
01. Wolves In The Throne Room – Thrice Woven
02. Enslaved – E
03. Myrkur – Mareridt
04. Fleurety – The White Death
05. Cradle Of Filth – Cryptoriana – The Seductiveness of Decay
06. Igorrr – Savage Sinusoid
07. Ulver – The Assassination Οf Julius Caesar
08. Need – Hegaiamas: A Song For Freedom
09. Leprous – Malina
10. Locust Leaves – A Subtler Kind Of Light
Μίλτος
Κωστούλας
01. Leprous – Malina
02. Caligula’s Horse – In Contact
03. Motorpsycho – The Tower
04. Sky Architect – Nomad
05. Lunatic Soul – Fractured
06. Threshold – Legends of the Shires
07. Thinking Plague – Hoping Against Hope
08. Wobbler – From Silence to Somewhere
09. Voyager – Ghost Mile
10. Odd Logic – Effigy

Αλέξανδρος
Μαντάς

01. Mostly Autumn – Sight of Day
02. Lifesigns – Cardington
03. Threshold – Legends of the Shires
04. Jordsjø – Jord
05. Apolis – The Sun Has Fallen
06. Arabs in Aspic – Syndenes Magi
07. Time Collapse – Night to Day
08. Circle – Terminal
09. Trojka – I Speilvendthet
10. Hadal Sherpa – Hadal Sherpa
Χρήστος
Μήνος
01. Elder – Reflections of a Floating World
02. Motorpsycho – The Tower
03. Caligula’s horse – In Contact
04. Arduini/Balich – Dawn of Ages
05. Enslaved – E
06. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
07. Wobbler – From Silence to Somewhere
08. Spirit Adrift – Curse of Conception
09. Dodecahedron – Kwintessens
10. Mastodon – Emperor of Sand
Κώστας Μπάρμπας 01. Motorpsycho – The Tower
02. Alfa Mist – Antiphon
03. Mastodon – Emperor of Sand
04. The Heliocentrics – A World of Masks
05. Träd, Gräs Och Stenar – Tack För Kaffet (So Long)
06. Wobbler – From Silence to Somewhere
07. Circle – Terminal
08. Robert Plant – Carry Fire
09. Tony Allen – The Source
10. King Gizzard & The Lizard Wizard – Polygondwanaland
Ελένη
Παναγιώτου
01. Wobbler – From Silence to Somewhere
02. Hollow Earth – Out of Atlantis
03. Agusa – Agusa
04. Ayreon – The Source
05. Lunatic Soul – Fractured
06. Vespero – Shum-Shir
07. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
08. Mother of Millions – Sigma
09. Von Hertzen Brothers – War is Over
10. Steven Wilson – To The Bone
Πέτρος
Παπαδογιάννης
01. Motorpsycho – The Tower
02. Kari Rueslåtten – Silence is the Only Sound
03. Wobbler – From Silence To Somewhere
04. Trojka – I Speilvendhet
05. Skog Under Jord – Skog Under Jord
06. Fleurety – The White Death
07. Leprous – Malina
08. Robert Plant – Carry Fire
09. Mastodon – Emperor of Sand
10. Weserbergland – Sehr Kosmisch, Ganz Progisch
Θάνος
Πάτσος
01. Wobbler – From Silence to Somewhere
02. Barock Project – Detachment
03. Mike Oldfield – Return To Ommadawn
04. Leprous – Malina
05. Charlie Cawood – The Divine Abstract
06. Dean Watson – Sum of Parts
07. Ulver – The Assassination Οf Julius Caesar
08. Anubis – The Second Hand
09. Arabs in Aspic – Syndenes Magi
10. Weserbergland – Sehr Kosmisch, Ganz Progisch

Τάσος
Ποιμενίδης

01. Wobbler – From Silence to Somewhere
02. Persefone – Aathma
03. Caligula’s Horse – In Contact
04. Motorpsycho – The Tower
05. Elder – Reflections of a Floating World
06. Arduini/Balich – Dawn of Ages
07. Enslaved – E
08. Need – Hegaiamas: A song for Freedom
09. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
10. Horisont -About Time
Κώστας
Ρόκας
01. Nova Collective – The Further Side
02. Motorpsycho – The Tower
03. Hollow Earth – Out of Atlantis
04. King Gizzard & The Lizard Wizard – Flying Microtonal Banana
05. Soft Power – In A Brown Study
06. Samsara Blues Experiment – One With the Universe
07. Arabs in Aspic – Syndenes Magi
08. Yolk – Solar
09. Circle – Terminal
10. John Garcia – The Coyote Who Spoke in Tongues
Θωμάς
Σαρακίντσης
 01. Hällas – Excerpts From A Future Past 
02. Wobbler – From Silence to Somewhere
03. Horisont -About Time
04. Arabs in Aspic – Syndenes Magi
05. Hollow Earth – Out of Atlantis
06. Akercocke – Renaissance in Extremis
07. Heat Exchange – Reminiscence
08. King Gizzard & The Lizard Wizard with Mild High Club – Sketches of Brunswick East
09. Jordsjø – Jord
10. Magic Bus – Philip the Egg
Λευτέρης
Σταθάρας
01. Motorpsycho – The Tower
02. Bent Knee – Land Animal
03. Leprous – Malina
04. Nova Collective – The Further Side
05. Mastodon – Emperor of Sand
06. Skog Under Jord – Skog Under Jord
07. Mother of Millions – Sigma
08. Wobbler – From Silence to Somewhere
09. Arcadea – Arcadea
10. Robert Plant – Carry Fire
Παναγιώτης
Σταθόπουλος
01. Soft Power – In A Brown Study
02. Wobbler – From Silence to Somewhere
03. Grails – Chalice Hymnal
04. Portico Quartet – Art in the Age of Automation
05. Baby Guru – IV
06. Pixie Ninja – Ultrasound
07. King Gizzard & The Lizard Wizard – Flying Microtonal Banana
08. Trojka – I Speilvendthet
09. Skog Under Jord – Skog Under Jord
10. James Holden and the Animal Spirits – Animal Spirits
Αλέξανδορς
Τοπιντζής
01. Motorpsycho – The Tower
02. Leprous – Malina
03. Code Orange – Forever
04. Mastodon – Emperor of Sand
05. Bent Knee – Land Animal
06. Amenra – Mass VI
07. Wolves in the Throne Room – Thrice Wooven
08. Yolk – Solar
09. Pixie Ninja – Ultrasound
10. Wobbler – From Silence to Somewhere
Νίκος
Φιλιππαίος
01. Daniel Saylor – Spring Rain
02. Alfa Mist – Antiphon
03. Aton.ality – I
04. LCD Soundsystem – American Dream
05. Magoofana Chaingang – Raw Assault
06. Soft Power – In A Brown Study
07. Mythologen – Mythologen
08. Fujiya & Miyagi – Different Blades From The Same Pair of Scissors
09. Farbror Resande Mac – Farbror Resande Mac
10. The Puretone Orchestra – Infinite Sunshine
Βαγγέλης
Χριστοδούλου
01. Motorpsycho – The Tower
02. Yolk – Solar
03. Logan Strosahl Team – Book I of Arthur
04. Thinking Plague – Hoping Against Hope
05. Perfume Genius – No Shape
06. The Dorf (feat. N) – LUX
07. Craig Taborn – Daylight Ghosts
08. Five-Storey Ensemble – Night en Face
09. Vilhelm Bromanders Initiativ – Allt åt alla
10. Miriodor – Signal 9
Goran
Petrić
01. Wobbler – From Silence to Somewhere
02. Caligula’s Horse – In Contact
03. Threshold – Legends of the Shires
04. Elder – Reflections of a Floating World
05. Pallbearer – Heartless
06. Horisont -About Time
07. Odd Logic – Effigy
08. Hällas – Excerpts From A Future Past
09. Nova Collective – The Further Side
10. Mastodon – Emperor of Sand

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης