Takis Barberis Group @ Χυτήριο, 05/01/2014

 

“Ροκ διάθεση => τζαζ απόλαυση​”

 

Από τον Λευτέρη Σταθάρα

Takis Barberis-9Στο πολύπαθο Χυτήριο έγινε η πρώτη συναυλία του τζαζίστα Τάκη Μπαρμπέρη και της μπάντας του για τη νέα χρονιά. Μια μπάντα που αποτελείται από μουσικούς υψηλής τεχνικής κατάρτισης, με μουσική που δεν απευθύνεται απαραίτητα μόνο στους οπαδούς της τζαζ, καθώς είναι γνωστό ότι στις συνθέσεις του ο Μπαρμπέρης συνδυάζει στοιχεία από αρκετά μουσικά είδη.

 

Το 2013 έκλεισε με τον καλύτερι τρόπο για τον Τάκη Μπαρμπέρη, ο οποίος κυκλοφόρησε τον έκτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Jargon”.  Όπως είναι φυσιολογικό, το βράδυ της Κυριακής ακούστηκαν πολλά κομμάτια από τον νέο δίσκο αλλά και κομμάτια το οποία…δεν χωρούσαν σε αυτόν και ετοιμάζονται για τον επόμενο (!). Σε συνδυασμό με την πολύ καλή εμφάνιση, τα παραπάνω δείχνουν την όρεξη και τη δημιουργικότητα που έχει ο κιθαρίστας και συνθέτης.

 

Takis Barberis-14Το live ξεκίνησε στις 23:00 σε έναν πολύ όμορφο και φιλικό χώρο. Τα τραπέζια ήταν σχεδόν γεμάτα και η βραδιά ξεκίνησε με ένα κομμάτι βασισμένο σε ινδική κλίμακα. Αμέσως φάνηκε η ποιότητα και η χημεία μεταξύ των μουσικών πάνω στη σκηνή. Ο ήχος ήταν από την αρχή πολύ καλός με ελάχιστα προβλήματα στις χαμηλές συχνότητες.

 

Το set ήταν χωρισμένο στα δύο, με ένα διάλειμμα περίπου στη μία ώρα. Το πρώτο μισό ήταν βασισμένο σε κομμάτια από το νέο δίσκο, με το “Balkan Wings” να ξεχωρίζει, με την πολύ όμορφη, βαλκανική μελωδία του και με τον Μάνο Σαριδάκη να πλαισιώνει τον Μπαρμπέρη εξαίσια στο πιάνο. Το “Orfa Funk” είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε κάπου στη δεκαετία του ‘80 από τον Τάκη και τώρα συμπεριλήφθηκε στο “Jargon”. Είναι ένα κομμάτι με πολύ ωραίο funk ρυθμό και φανταστικό μπάσο από τον Γιώργο Γεωργιάδη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μπασίστες (και όχι μόνο εντός jazz φυσικά).

 

Takis Barberis-19Μετά από διάλειμμα ακαδημαϊκού τετάρτου, οι τέσσερις μουσικοί επέστρεψαν στη σκηνή με δύο ακυκλοφόρητα κομμάτια, τα “Ευχαριστία” και “From There To There”, τα οποία ήταν βασισμένα κατά κύριο λόγο στους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών. Συγκεκριμένα, και στα δύο κομμάτια ο Γιώργος Πολυχρονάκος ξέδωσε στα ντραμς παίζοντας αρκετά απελευθερωμένα και ζωντανά. Είχε και έναν εκπληκτικό τεχνικό ντραμς…την κορούλα του, που καθόταν δίπλα του και τον εμψύχωνε. Το δεύτερο μισό του live τελείωσε με το “Porto Kayio”, από τον ομότιτλο δίσκο του 2004.

 

Η βραδιά όμως δεν τελείωσε εκεί, αφού ο κόσμος ζήτησε και έλαβε ένα μικρό encore με το “Nterti” από το δίσκο “Episodes” του 1995. Η ώρα είχε περάσει τη μια το βράδυ και ο κόσμος έφευγε έχοντας δει ένα live υψηλής ποιότητας.

 

Η ώρα λήξης της συναυλίας ήταν ίσως και το μόνο άσχημο στην υπέροχη βραδιά που μας χάρισε η μπάντα του Τάκη Μπαρμπέρη. Νομίζω ότι όταν θέλεις να παρουσιάσεις την δουλειά σου (και ιδιαιτέρως όταν έχεις καινούριο δίσκο) καλύτερο θα ήταν να γινόταν σε ώρα που θα μπορούσε να έρθει και περισσότερος νέος κόσμος που κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι δύσκολες οι εποχές και ο κόσμος μαθαίνει να εκτιμάει και να ψάχνει τα πραγματικά ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Και ένα live από το group του Τάκη Μπαρμπέρη είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα καλό καλλιτεχνικό δρώμενο.

 

Σύντομα στο ProgRocks.gr θα υπάρξουν και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την καινούρια κυκλοφορία του Τάκη Μπαρμπέρη “Jargon”.

 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος whentimefreezes.com


 

Be the first to comment

Leave a Reply