Euro News!

 

Από τον Κώστα Ρόκα

 

Έχοντας διανύσει ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους, καιρός είναι να κάνουμε μια πρώτη βόλτα στην ήπειρό μας με οδηγό τη μουσική. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή επικρατεί θα έλεγα ένας οργασμός από ανταλλαγή μουσικών ιδεών και ρευμάτων, που πραγματικά κεντρίζει το ενδιαφέρον μας. Η διεθνής ροκ σκηνή παραδίδει πραγματικά μαθήματα ύφους, ήθους και επικοινωνίας. Αξίζει λοιπόν να ανοίξουν τα αυτιά και τα μάτια τους παραπάνω κάποιοι…λέμε τώρα..!

black space dreiΤο ταξίδι μας ξεκινά από το  Munster της Γερμανίας και τους Black Space Riders που τον πρώτο μήνα του έτους κυκλοφόρησαν την τρίτη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο “D:REI” (BSRLP0003). Διπλό LP με πιο κατασταλαγμένο ήχο σε σχέση με τον προκάτοχο του, το επίσης διπλό “Light Is The New Black” του 2012. Το αναφέρω, γιατί η τωρινή κυκλοφορία  είναι μια προοδευτική εξέλιξη στον ήχο τους. Οι Black Space Riders είναι μια πενταμελής μπάντα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παντρέματος stoner, heavy και space ψυχεδελικών στοιχείων. Το LP χωρίζεται σε τέσσερα θέματα, ένα για κάθε πλευρά. Ξεκινώντας την ακρόαση συναντάμε σκληρά και πανέξυπνα μεταλλικά τραγούδια, δυνατά γκάζια, ντυμένα με φευγάτα κιθαριστικά ριφάκια. Ξεσηκωτική διάθεση και πιο groovy κατάσταση και να πώς το stoner μπορεί με μπόλικη ψυχεδελική αύρα να προσφέρει «ταξιδιωτικές» εμπειρίες. Συνεχίζοντας, τα πράγματα δείχνουν να αποκτούν άγρια ομορφιά, αφού γυρίζοντας μεριά αρχίζουν να περνάνε από τα αυτιά μας πιο space στοιχεία και τα πράγματα γίνονται πιο φευγάτα, πάντα με βάση τον σκληρό και καλοδουλεμένο ήχο του γκρουπ. Προχωρώντας στην επόμενη  πλευρά, τα οργανικά περάσματα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη συχνότητα και η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουμε και τα πρώτα prog δείγματα, ενώ στην τελευταία πλευρά μας έρχονται και τα πρώτα kraut / post στοιχεία.

Black Space Riders official 2014Οι Black Space Riders παίζουν stoner  rock μέσα σε μια βαριά ατμόσφαιρα, φορτώνουν τον ήχο τους και ανεβοκατεβάζουν ταχύτητες με χαρακτηριστική  ευελιξία στα μεγάλης διαρκείας τραγούδια τους. Έχουν την ικανότητα όμως να παντρεύουν space και ψυχεδελικά στοιχεία στη μουσική τους δουλεύοντας τα πάνω σε μια πιο προσεγμένη παραγωγή βάζοντας σε πρώτη θέση όλα τα όργανα. Αυτό δεν απαιτεί μόνο εκτελεστική ικανότητα, αλλά και εξυπνάδα, κάτι που δείχνουν να διαθέτουν. Για αυτούς που θέλουν πιο σκληρό και τραχύ ήχο, προτείνεται και η προηγούμενη κυκλοφορία τους που αναφέραμε παραπάνω. Ίσως εδώ να έχουμε την αρχή ενός γκρουπ που μπορεί να κάνει πολλά και η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς από τους Black Space Riders μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα. Δεν ξέρω τι θα ακούσουμε στη συνέχεια της χρονιάς, αλλά  αυτή η κυκλοφορία μας κάνει αισιόδοξους για τη συνέχεια.

 

Από τη Γερμανία περνάμε στη γειτονική Oλλανδία, στη χώρα της τουλίπας και των coffee shops και την ομώνυμη, πρώτη μεγάλη κυκλοφορία των Monomyth (BW0032). Και εδώ έχουμε διπλό LP. Η κυκλοφορία έγινε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, αλλά ήρθε στα χέρια μας τώρα. monomythΠενταμελής instrumental μπάντα με κύριo χαρακτηριστικό την κοσμική, trippy διάθεση, oι Monomyth (μέλη των 35007, Gomer Pyle, Incense, The Polar Exploration Ship, Lucid, The Incredible Stacks, Alkanoid) είναι προσανατολισμένοι στο διάστημα και ενσωματώνουν τους Floyd και το krautrock με έναν trance προσανατολισμό. Με βάση το σταθερό μπάσο και τα ντραμς, προσθέτουν πλήκτρα και space κιθάρες που κάνουν την ακρόασή τους κάτι σαν πτήση στο κενό. Τα τραγούδια τους ξεκινούν με μια οργανική αργή απαλότητα. Το μπάσο και τα κρουστά έχουν  μια σταθερή τροχιά και ξαφνικά εμφανίζονται τα κιθαριστικά ξεσπάσματα για να δώσουν μια δυνατή ώθηση στην πτήση τους. Οι Monomyth δε διεκδικούν -για την ώρα- κάποιες δάφνες πρωτοτυπίας ή κάποιας ιδιαίτερης  μουσικής εκτέλεσης, σίγουρα όμως έχουν τις ιδέες και τις ικανότητες να εξελίξουν τον ήχο τους. Το LP αποτελείται από έξι τραγούδια, δύο απ’ αυτά είναι ολόκληρες πλευρές στο δεύτερο δίσκο. Εκεί διακρίνονται και οι  κοσμικές τους διαθέσεις, καθώς έχουν την ελευθερία χρόνου να δείξουν τις προθέσεις τους. Σε μια πρόσφατη παρουσίαση μέσω του site είχαμε αναφερθεί στους συμπατριώτες τους Radar Men From The Moon (κλικ). Βάλτε λοιπόν και τους Monomyth κάπου δίπλα, γιατί η ολλανδική σκηνή φαίνεται να βρίσκεται σε απογείωση. Υπόσχεση για το μέλλον!

 

Για το τέλος αφήσαμε το νότο και συγκεκριμένα την Ισπανία και τη νέα ευχάριστη ανακάλυψη, τους Ethiva με το πρώτο ομώνυμο LP τους από τη ζωηρή τον τελευταίο καιρό Clostridium Records. Μια ενδιαφέρουσα progressive και κυρίως ψυχεδελική τριμελής μπάντα με κύριο χαρακτηριστικό τον βαρύ jam ήχο τους. Η σύνθεσή τους και μόνο τους δίνει τη δυνατότητα του ευέλικτου σφιχτοδεμένου ήχου, καθώς το psych rock κυλάει στις φλέβες τους.

ethiva

Αυτή είναι η βάση τους και σε συνδυασμό με τις δυνατές κιθαριστικές διαδρομές, καταλήγουν να συνδυάζουν την ψυχεδελική αισθητική με ήχους βγαλμένους από τα μέσα των 70s. Στα πεντάλεπτα με οκτάλεπτα τραγούδια τους σολάρουν, φαζάρουν, φρικάρουν, ταξιδεύουν. ‘Εχουν ικανότητες και διάθεση να δουλέψουν τον ήχο τους και για ντεμπούτο LP …τα έχουν πάει πολύ καλά. Στα αξιοπρόσεκτα  και τα φωνητικά τους: αγγλικά με ισπανική χροιά! Χαρούμενο μήνυμα από την χώρα που τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει πολύ καλά ακούσματα, έχοντας πάντα μια πιο ανεξάρτητη παρουσία στα δισκογραφικά δρώμενα.

Καλή ακρόαση! 

1 Comment

Leave a Reply