Defcon Fest (Day 1), 3-10-2014

Aπό τον Δημήτρη Αναστασιάδη

 

Την προηγούμενη Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, ξεκίνησε το 6ο Defcon Festival που διοργάνωσε η Trailblaizer Records και για δεύτερη συνεχή χρονιά ήταν τριήμερο, με συμμετοχή πολλών ποιοτικών ελληνικών συγκροτημάτων από όλο το φάσμα της rock / metal μουσικής. Πριν καν την έναρξη του τριημέρου όλα έδειχναν πως θα πήγαιναν ρολόι. Τα διαδικαστικά (και πολύ σημαντικά) της διοργάνωσης έγιναν αντιληπτά από κοντά την Παρασκευή, αλλά το κλίμα που είχε ήδη δημιουργηθεί διαδικτυακά τις προηγούμενες ημέρες προμήνυε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Η αλληλεγγύη και η στήριξη μεταξύ των ελληνικών σχημάτων σήμερα είναι εμφανής και πάνω απ’ όλα ειλικρινής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτό είναι προς όφελος όλων, συγκροτημάτων και κοινού, ανεξάρτητα μουσικών ειδών, υποειδών, ταμπελών και τρόπου αυτοπροσδιορισμού. Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν…  

GHOST SEASON  Kissadjekian0020 (14)Η ώρα της έναρξης έφτασε λίγο μετά τις 21:00, όταν στη σκηνή βγήκαν οι Ghost Season. Η μικρή προσέλευση κόσμου ως εκείνη την ώρα και ο άνευρος ήχος επηρέασαν την μπάντα, που όμως έβγαλε αρκετή ενέργεια και είχε κάποια όμορφα μελωδικά στοιχεία. Ο ήχος τους κινείται στο alternative rock / metal και πρόκειται για μία μπάντα που δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι. Ελπίζουμε να δούμε ακόμα καλύτερα πράγματα από αυτούς στο μέλλον.

ONCE THEM EDENS  Kissadjekian0062Τους Ghost Season ακολούθησαν οι Once Them Edens, οι οποίοι έλαβαν ζεστές αντιδράσεις από το κοινό και παρουσίασαν και κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους. Το τεχνικό death metal τους είχε έντονες αναφορές στους Death, η σκηνική τους παρουσία ήταν πολύ καλή και συνεκτική (με μαύρο πουκάμισο και γραβάτα εμφανίστηκαν όλα τα μέλη). Ο ήχος ήταν καλός, απλώς κάποιες φορές υπήρχε η αίσθηση ανισορροπίας ανάμεσα στα υπέρμετρα τεχνικά μέρη και τα ακουστικά breaks, αλλά σε κάθε περίπτωση οι Once Them Edens είχαν μια καθόλα θετική παρουσία. Με τα πρώτα δείγματα από το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, το “He Who Spits The Finest Wine” (κλικ) και το πρόσφατο “Banale Noir” (κλικ), έχουμε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση για το τι έρχεται και όλα δείχνουν πως οι Once Them Edens ετοιμάζουν με μεγάλη προσοχή το κάθε τους βήμα.   MADE BY GREY kissadjekian (29)

Στη συνέχεια ήταν η σειρά των Made By Grey να βγουν στην σκηνή, το project του Αντώνη Χατζημιχάλη. Το ατμοσφαιρικό post-rock με την εξαιρετική χρήση του βιολιού και της τρομπέτας γέμισε το An με μελαγχολικά ηχοχρώματα. Ωστόσο, κάποια προβλήματα στον ήχο και οι μεγάλες παύσεις ανάμεσα στα κομμάτια διέκοπταν την ροή και δυστυχώς εμπόδισαν την μπάντα να φανερώσει τον καλύτερό της εαυτό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οι Made By Grey δε φανέρωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία στο παίξιμο τους. Αν μη τι άλλο, αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι αρκετά φιλόδοξο και αφήνει πολλές υποσχέσεις. Είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον με την πολύ ενδιαφέρουσα ορχηστρική πειραματική μουσική τους με κινηματογραφικά στοιχεία.

BLAME THE TREES   Kissadjekian0115 (11)

Μετά από περίπου 20 λεπτά εμφανίστηκαν οι Blame Τhe Trees, οι οποίοι με τον συγκερασμό του alternative / post-rock και trip hop στοιχείων κέρδισαν το χειροκρότημα από το γεμάτο πια An. Η αισθαντική φωνή της Ναταλίας, που έδενε με την ονειρική ατμόσφαιρα που έκτιζε το συγκρότημα, μας ταξίδεψε και τα όποια προβλήματα στον ήχο (καθώς και η σπασμένη χορδή του κιθαρίστα) δεν μπόρεσαν να χαλάσουν την όμορφη εικόνα που χτίστηκε με τη συνολική εμφάνιση των Blame Τhe Trees.

UNIVERSE 217  Kissadjekian0139 (13)

Και κάπου εδώ είχε έρθει η ώρα για την έκπληξη της βραδιάς, καθώς στη σκηνή ανέβηκαν στον ρόλο του guest συγκροτήματος οι Universe217 και το αργόσυρτο ατμοσφαιρικό metal με την κρυστάλλινη φωνή της Τάνιας δημιούργησε μελαγχολικές εικόνες στο An. Τα λόγια περιττεύουν όταν αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη μπάντα την οποία (ευτυχώς βέβαια) απολαμβάνουμε συχνά ζωντανά. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν όταν ανεβαίνουν στη σκηνή, έστω και για πολύ λίγο, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις. Πραγματικά εξαιρετικοί, στα λίγα κομμάτια που έπαιξαν, η εμφάνισή τους συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες στιγμές της βραδιάς και ήταν ό,τι καλύτερο ως προπομπός της εμφάνισης των Mother Οf Millions.

MOTHER OF MILLIONS   Kissadjekian0166 (13)

Με τον εξαιρετικό Γιώργο Προκοπίου (ο οποίος εμφανίστηκε στο Defcon και δύο ημέρες μετά με του POEM βέβαια…) και τα πολύπλευρα φωνητικά του, οι Mother Οf Millions ξεσήκωσαν σε στιγμές τον κόσμο, που είχε καθηλωθεί από την ενέργεια που έβγαζε το συγκρότημα. Κατά τη γνώμη μου, ο συγκεκριμένος (συμπαθέστατος τύπος) ένας από τους καλύτερους  Έλληνες frontmen που έδενε ιδανικά με τις όμορφες ρυθμικές εναλλαγές που σκάρωνε η υπόλοιπη μπάντα. Παρουσίασαν κομμάτια από το “Human” το οποίο έχουμε αγαπήσει από την κυκλοφορία του (οι κριτικές του ProgRocks.gr εδώ) και το εντυπωσιακά ουσιώδες προοδευτικό εναλλακτικό rock / metal τους. Οι Mother Of Millions έπαιξαν συνολικά κοντά στη μία ώρα, κλείνοντας με τον καταλληλότερο τρόπο την πρώτη μέρα ενός χορταστικού φεστιβάλ. 

Η άρτια διοργάνωση και η πραγματικά πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου (στους Mother Οf Millions δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το An ήταν ασφυκτικά γεμάτο) δίνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον της ελληνικής μουσικής σκηνής. Η πρώτη ημέρα του Defcon Fest ήταν το ιδανικό ξεκίνημα του τριημέρου και το ό,τι ζήσαμε ήταν αρκετό ως απόδειξη της αναγκαιότητας της ύπαρξης παρόμοιων εκδηλώσεων.


Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν www.livephotographs.com

1 Trackback / Pingback

  1. Defcon Fest (Day 3), 5-10-2014 | ProgRocks.gr

Leave a Reply