Συνέντευξη: Andy McKee

Από τον Τρύφωνα Κακλαμάνο

 

Ένα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα του ευγενούς αθλήματος της fingerstyle ακουστικής κιθάρας, είναι σίγουρα ο Αμερικανός Andy McKee. Έχει συνεργαστεί με ιερά τέρατα όπως ο Don Ross,  ο Michael Manring και ο Lee Ritenour, τα βιντεάκια του στο Youtube έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ προβολών και είναι απo τους λίγους masters του ιδιότυπου οργάνου που λέγεται harp guitar. Με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή του στο Gazarte(κλικ), την Κυριακή 4 Μαΐου, το Progrocks.gr είχε την ευκαιρία για μια μίνι συνέντευξη.

 


Andy McKee_Interview

Όταν ανέβαζες τα video σου στο youtube το 2006, φανταζόσουν ότι θα είχες τόσο μεγάλη επιτυχία;

Όχι καθόλου. Ήλπιζα απλά να κερδίσω λίγο την προσοχή των φίλων της κιθάρας. Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ότι θα έφτανε σε τόσα εκατομμύρια κόσμου. Άλλαξε τελείως η ζωή μου.

 

Μίλησε μου λίγο για τις επιρροές σου. Κιθαρίστες και μη.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιρροές μου είναι ο Eric Johnson, ο Michael Hedges, οι Dream Theater, ο Preston Reed, ο Billy McLaughlin, ο Don Ross, η Bjork και ο Bruce Hornsby.

 

Πως ένιωσες όταν συνεργάστηκες με καλλιτέχνες σαν τον Don Ross και τον Michael Manring;

Ήταν λίγο σουρεαλιστικό. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, πόσο μάλλον να παίξω με τους μουσικούς μου ήρωες. Νιώθω πολύ τυχερός που έχω παίξει με σχεδόν όλες μου τις μεγάλες μουσικές επιρροές.

 

Ποια είναι η γνώμη σου για το ίντερνετ; Θεωρείς ότι βοηθάει την καριέρα ενός μουσικού ή τελικά την κάνει πιο δύσκολή;

Νομίζω ότι συμβαίνουν και τα δύο. Είναι πολύ καλό για την έκθεση του καλλιτέχνη, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να κάνει πολύ δύσκολη την επιβίωση του. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι μουσικές συνθέσεις δεν έχουν εγγενή αξία και ότι θα πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Αυτό ακούγεται ωραίο, αλλά η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να στηρίξω την οικογένεια μου με την μουσική μου και κάθε cent βοηθάει.

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Κάποιος νέος δίσκος; Κάποιες νέες συνεργασίες;

Τον Απρίλιο κυκλοφόρησα το καινούριο μου EP με τίτλο “Mythmaker”. Εκεί υπάρχουν τραγούδια που έχουν πιάνο και ένα τραγούδι που έχει πιάνο, ακουστική κιθάρα και ηλεκτρική κιθάρα. Σκοπεύω να κυκλοφορώ καινούρια EP πιο συχνά. Όσον αφορά τις συνεργασίες, με ενδιαφέρει να δουλέψω με τον John Petrucci και τον Eric Johnson. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό και τώρα απλά πρέπει να συγχρονιστούμε και να το κάνουμε.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ Andy για το χρόνο σου, ανυπομονούμε για την εμφάνιση σου αυτή τη Κυριακή στο Gazarte.

 

Be the first to comment

Leave a Reply