Από τον Λευτέρη Σταθάρα
Live υψηλών προδιαγραφών
Είναι γενικά αποδεκτό ότι υπάρχει μια άνοδος στην ποιότητα τον κυκλοφοριών από τα ελληνικά συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια. Επόμενο βήμα για την περαιτέρω άνοδο της ελληνικής σκηνής είναι οι συνεργασίες για live εμφανίσεις. Ειδικά τα συγκροτήματα που έχουν ξεχωρίσει με τις δισκογραφικές τους δουλειές και έχουν το δικό τους κοινό μπορούν να συνεργάζονται και να προωθούν τη σκηνή σε όλη την Ελλάδα προσελκύοντας και νέο ακροατήριο. Μια τέτοια συνεργασία είναι αυτή μεταξύ των Tardive Dyskinesia και των Universe217, δύο πολύ επιτυχημένων συγκροτημάτων εντός Ελλάδας τουλάχιστον. Αμφότερα έχουν αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι και τα τελευταία χρόνια έχουν βγάλει ποιοτικότατους δίσκους που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού και έχουν αποσπάσει θετικές έως ενθουσιώδεις κριτικές.
Ειδική παράγραφος για δύο γεγονότα τα οποία με χαροποίησαν ιδιαίτερα από αυτή τη συναυλιακή βραδιά. Πρώτον: πολύ σημαντική η παρουσία του κόσμου, ο οποίος μαζεύτηκε από πολύ νωρίς στο Κύτταρο και από τις 22:00 ο χώρος είχε γεμίσει από περίπου 250 άτομα που υποστήριξαν και τις τρεις μπάντες που εμφανίστηκαν. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό: ο ήχος ήταν εξαιρετικός καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, πράγμα που δυστυχώς δεν είναι δεδομένο για όλες τις συναυλίες και όλα τα venues της Αθήνας.
Η βραδιά ξεκίνησε με σχετική καθυστέρηση, αφού αντί για τις 20:30, οι Θεσσαλονικείς Sklerotikz ανέβηκαν στη σκηνή μία ώρα αργότερα. Για τα επόμενα 45 λεπτά παρουσίασαν δικά τους instrumental post-metal κομμάτια, τα οποία είχαν αρκετά πειραματικά στοιχεία κυρίως λόγω των samples και του cello, που ενώ μερικές φορές έπαιζε το ρόλο της δεύτερης ρυθμικής κιθάρας, έντυνε πολύ ωραία τα κομμάτια. Οι πέντε μουσικοί φάνηκαν πολύ δεμένοι πάνω στη σκηνή και τα κομμάτια τους είχαν αρκετές ρυθμικές εναλλαγές, αφού περιελάμβαναν down-tempo ατμοσφαιρικά στοιχεία, αλλά και black metal ξεσπάσματα. Σίγουρα κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα τον κόσμου.
Στις 22:30 ανέβηκαν στη σκηνή οι έμπειροι Tardive Dyskinesia που πλέον με το “Static Apathy In Fast Forward” στη φαρέτρα τους έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την ποιότητα των live shows τους. Πολλή ενέργεια και εξαιρετική επικοινωνία με τον κόσμο ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να χειροκροτήσει και φυσικά να κοπανηθεί στους δυνατούς ρυθμούς των κομματιών τους. Ειδικά στα “Time Turns Planets” και “Smells Like Fraud” δημιουργήθηκαν και τα απαραίτητα pits με όλα τα μέλη να αποδίδουν καταπληκτικά και να απολαμβάνουν κάθε στιγμή του σετ τους.
Οι Tardive Dyskinesia με αυτή την εμφάνιση επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι απλά άλλη μία από τις καλές ελληνικές μπάντες. Πέρα από τις ικανότητες, έχουν και το attitude μεγάλης μπάντας που δημιουργεί ένα δέος όσο βρίσκεται πάνω στη σκηνή. Η μουσική τους εκτός από τα επιθετικά σημεία που θυμίζουν κάτι από Meshuggah, περιλαμβάνει επίσης και πολύ όμορφα μελωδικά σημεία που δένουν πολύ ωραία στα κομμάτια. Το “Prehistoric Man” (προσωπικό αγαπημένο από το “Static Apathy Ιn Fast Forward”) ακούστηκε καλύτερα από ποτέ. Κι αυτό όχι μόνο επειδή αποδόθηκε αψεγάδιαστα από τη μπάντα, αλλά και γιατί στη σκηνή ανέβηκε η Τάνια των Universe217, η οποία πραγματικά απογείωσε το κομμάτι.
Μια ώρα και δέκα λεπτά μετά, οι Tardive Dyskinesia μας αποχαιρετούσαν και ετοίμαζαν να δώσουν τη σκυτάλη στους Universe217. Η ώρα κόντευε δώδεκα, αλλά κανείς δεν είχε σκοπό να φύγει από το Κύτταρο. Η συγκεκριμένη επιλογή αποδείχθηκε σοφή, γιατί η εμφάνιση των Universe217 ήταν κάτι παραπάνω από τέλεια. Αν και πάντα τους θαύμαζα και παρακολουθούσα την πορεία τους, είχα πολλά χρόνια να τους απολαύσω ζωντανά (τουλάχιστον 6) και ήμουν περίεργος να δω την εξέλιξη τους και σε αυτό τον τομέα.
Η doom ατμόσφαιρα που καταφέρνουν και δημιουργούν είναι φανταστική, με τον πρωτεργάτη Μάνο να είναι εξαιρετικός στις κιθάρες και να προσδίδει και αρκετά πειραματικά στοιχεία στη μουσική τους. Το rhythm section της μπάντας ήταν και αυτό πολύ καλό με τις απαραίτητες πινελιές στα ατμοσφαιρικά σημεία αλλά και την απαραίτητη ένταση στα πιο δυνατά μέρη.
Ειδική μνεία φυσικά αξίζει στην Τάνια, η οποία έχει (πάντα) μία επιβλητική παρουσία πάνω στη σκηνή και βέβαια έχει και τη φωνή (και ΤΙ φωνή!) για να υποστηρίξει όλο αυτό που θέλει να περάσει καλλιτεχνικά η μπάντα. Το γεγονός ότι δύο φορές κατάφερε και ακούστηκε σε όλο το Κύτταρο χωρίς μικρόφωνο αποδεικνύει σαφώς τις δυνατότητες της φωνής της, αλλά και το ότι ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί παρακολουθούσε τη συναυλία μαγεμένος.
Οι Universe217 τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν μια mini περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για να προωθήσουν τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο “Never”. Όσοι έχουν την ευκαιρία να τους δουν live, να μην τη χάσουν. Τόσο οι Universe217 όσο και οι Tardive Dyskinesia είναι μπάντες που αξίζουν την προσοχή και την υποστήριξη του κόσμου, γιατί έχουν παρόν και μέλλον.
Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν www.livephotographs.com / Γιάννης Νέγρης http://www.i-jukebox.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο