Skog Under Jord – Skog Under Jord

[Self-Released, 2017]

Εισαγωγή: Πέτρος Ππαδογιάννης
Μετάφραση: Νίκη Νικολακάκη

03
/ 03 / 2017

Αποδεικνύεται  ότι όσο προετοιμασμένος μπορεί να είναι κάποιος για τις εκπλήξεις που μας τροφοδοτεί το underground, πάντα θα υπάρχει κάτι το οποίο θα εμφανίζεται από το πουθενά και θα προκαλέσει την έκπληξη , έστω και σε μία μικρή μερίδα ακροατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ που κυκλοφορεί προς το παρόν μόνο μέσα από ψηφιακή μορφή. Η φυσική μορφή του άλμπουμ έπεται ή τουλάχιστον  ελπίζουμε ότι κάποια εταιρεία θα αξιωθεί να το κυκλοφορήσει στη μορφή που του αξίζει.

Επαρκείς πληροφορίες για την εν λόγω κυκλοφορία δεν έχουν δει το φως του διαδικτύου. Τίτλοι τραγουδιών στα σουηδικά, η σύνθεση του γκρουπ παραλείπεται ώσπου με τυχαία έρευνα να ανακαλύπτουμε ότι η μπάντα έρχεται από τη Σουηδία. Το πέπλο μυστηρίου δεν έχει να κάνει με τεχνάσματα του marketing, αλλά με τον πραγματικά underground χαρακτήρα των Σουηδών.


 

Το μέλλον με συνταγή από το παρελθόν

Skog Under Jord, Δάσος Κάτω Κόσμου, όπως απεικονίζεται και στο εξαιρετικό και ιδιαίτερο εξώφυλλο και ντεμπούτο για τη σουηδική αυτή μπάντα που αποτελείται από μέλη ηλικίας έως 30 ετών. Είναι σοκαριστικό το ότι τόσο μικροί ηλικιακά μουσικοί εμπλέκονται σε αυτό το prog / psych αριστούργημα που φωνάζει τη Σκανδιναβική καταγωγή του όχι μόνο λόγω τίτλων τραγουδιών αλλά και λόγω της φύσης της μουσικής του. Πρόκειται για μουσικούς που ασχολούνται ακαδημαϊκά και επαγγελματικά με τη jazz σε διάφορα projects για αυτό  και τα ψήγματα τεχνοτροπίας που συναντώνται από τους άψογα τεχνικά μουσικούς.

Ντραμς, δύο κιθάρες, μπάσο και hammond, μόνο. Ναι, πρόκειται για instrumental άλμπουμ το οποίο αποτελείται  από δύο συνθέσεις, το Snö och Mossa (En stig Kantrad Av Faror) που σημαίνει «Χιόνι και βρύα (ένα μονοπάτι που συνορεύει από τον κίνδυνο)» και το Under Låga Moln (En Vindlande Väg Genom Hemliga riken), που μεταφράζεται σε «Κάτω από χαμηλά σύννεφα (ένας ανεμώδης δρόμος ενδιάμεσων μυστικών περιοχών)». Μακροσκελείς συνθέσεις αμφότερες, διάρκειας πλέον των 17 και 19 λεπτών αντίστοιχα όπου εναλλάσσονται ρυθμοί και ταχύτητες και κάθε σημείο κρύβει  μία όμορφη ηχητική έκπληξη.

Αναφορές ηχητικές καταχρηστικά θα πρέπει να γίνουν στους Fläsket Brinner και Kvartetten Som Sprängde, ενώ από σύγχρονα ακούσματα Øresund Space Collective, Änglagård και Agusa θα πρέπει να συμπληρωθούν, όλοι τους ορμώμενοι από τη Σουηδία, με τη σημείωση της πεποίθησής μου ότι αυτές οι μπάντες δεν αποτελούν ευθεία επιρροή των Skog Under Jord. Η δεύτερη σύνθεση λάμπει και υπερτερεί έναντι της σπουδαίας πρώτης, σίγουρα από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, ανεξάρτητα από είδος μουσικής.

Στις δύο υποτιθέμενες πλευρές του βινυλίου αποθεώνεται η προοδευτική μουσική όπως αυτή παρουσιάστηκε  στο λυκόφως της δεκαετίας του ‘70. Μόνο η παραγωγή του μαρτυρά πως πρόκειται για δουλειά των ημερών μας. Αν ο δίσκος είχε πραγματικά κυκλοφορήσει στην εποχή εκείνη από μία γνωστή μπάντα θα μνημονευόταν έως και σήμερα, ενώ αν είχε κυκλοφορήσει από μία παραγνωρισμένη, το βινύλιο θα πωλούταν σε εξωφρενικές τιμές και θα κοσμούσε κάθε δισκοθήκη των ακόλουθων του obscure prog ήχου. Επιβεβλημένο άκουσμα, ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες τουλάχιστον αυτής της χρονιάς.

9 / 10

Πέτρος Παπαδογιάννης

 

2η γνώμη

 

Το ντεμπούτο των Skog Under Jord αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι τα περισσότερα σύγχρονα rock διαμάντια βρίσκονται στον underground χώρο, στον βαθύ underground χώρο εν προκειμένω. Το prog / psych των Σουηδών βασίζεται σε jamming χαρακτήρα, με συγκλονιστική ροή και ανάπτυξη και εκρηξιγενείς αλλαγές. Η τυπική σκοτεινή μελωδικότητα του σκανδιναβικού prog των 70s βασιλεύει και στα δύο epics που συναποτελούν αυτό το εκπληκτικό album, ενώ η υπέροχη folk απόχρωση στο Under Låga Moln (En Vindlande Väg Genom Hemliga riken) είναι αυτή που προσδίδει αστρόσκονη σε ένα ούτως ή άλλως σπουδαίο επίτευγμα. Εδώ η ατμοσφαιρικότητα είναι επιεικώς υποβλητική και η εξέλιξη του κομματιού απλά αριστουργηματική, καταφέρνοντας με εκπληκτική ευκολία να ταξιδέψει κάθε ακροατή, μυημένο ή μη σε ένα ανεμοδαρμένο ταξίδι σε μυστικές περιοχές, όπως περιγράφει και ο τίτλος. Προσπαθώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που όλα ήταν τόσο άψογα σε δύο one-side songs στο ίδιο album. Ειλικρινά δε θυμάμαι.

9 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης