Aphrodite’s Child

  • Psych / Space Prog
  • Δραστηριότητα:  1967  1972                               
  • Πόλη:  Παρίσι (Γαλλία)         
  • Περιγραφή: Psychedelic / Pop / Progressive rock                                                

[wptab name=”Βιογραφία”]

Aphrodite's Child2Οι Aphrodite’s Child ιδρύθηκαν το 1967 από τον Αρτέμιο Βεντουρή Ρούσσο (γνωστός ως Ντέμης Ρούσσος) (μπάσο, φωνητικά), τον Ευάγγελο Οδυσσέα Παπαθανασίου (αργότερα γνωστός ως Vangelis) (πλήκτρα), τον Λουκά Σιδερά (ντραμς, φωνητικά) και τον Αργύρη “Silver” Κουλούρη (κιθάρα). Ο Παπαθανασίου και ο Ρούσσος είχαν ήδη σημειώσει επιτυχία στην Ελλάδα παίζοντας στους Forminx και τους Idols αντίστοιχα. Η πρώτη τους ηχογράφηση ως μπάντα ήταν στο album του Γιώργου Ρωμανού “In Concert And In Studio” το 1968, παίζοντας σε τέσσερα κομμάτια ως ‘Vangelis and his Orchestra’. 

Ήταν πιθανότατα ιδέα του Vangelis να μεγκατασταθούν στο Λονδίνο, το οποίο θα ήταν πιο κατάλληλο περιβάλλον για τη μουσική τους, μετά την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα το 1967. Η μπάντα οδεύοντας προς το Λονδίνο έμεινε στο Παρίσι, γιατί δεν είχαν άδεια εργασίας. Στο Παρίσι υπέγραψαν με τη Mercury Records και πήραν το όνομά τους από ένα τραγούδι του Dick Campbell (καλλιτέχνης επίσης της Mercury records) από το δίσκο του “Sings Where It’s At” [1966]. Ο Silver Κουλούρης αναγκάστηκε να αφήσει τη μπάντα για να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό και επέστρεψε για την ηχογράφηση του τρίτου και τελευταίου τους album, “666”. Ο Ντέμης Ρούσσος έπαιξε όλες τις κιθάρες στους δύο πρώτους δίσκους.

Οι Aphrodite’s Child κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single “Rain and Tears”, το οποίο είναι βασισμένο στο Canon in D major του Pachelbel. Το Rain and Tears” έγινε αμέσως επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πουλώντας περισσότερες από ένα εκατομμύριο κόπιες. Τον Οκτώβριο του 1968 η μπάντα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της με τίτλο “End of the World”. Η μουσική ήταν μία μίξη ψυχεδελικού ροκ, ποπ και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Η μπάντα ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη και το 1969 ηχογραφούν το hit single “I Want to Live”, μία διασκευή του γαλλικού τραγουδιού “Plaisir d’amour”. Ο δεύτερος δίσκος τους ηχογραφείται στα Trident Studios στο Λονδίνο. Το πρώτο single από το album, “Let Me Love, Let Me Live” κυκλοφόρησε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 1969 κυκλοφόρησε το “It’s Five O’Clock”. 

Μετά το δεύτερό της album, η μπάντα ξεκίνησε ξανά περιοδείες, αυτή τη φορά χωρίς τον Vangelis ο οποίος προτίμησε να μείνει στο Παρίσι και να ηχογραφείσει μουσική για την ταινία “Sex Power” του Henry Chapier. Ο Vangelis αντικαταστάθηκε στη σκηνή από τον Χάρη Χαλκίτη. Το έτος 1970 κύλησε με τη μπάντα να προωθεί το “It’s Five O’Clock” και τον Vangelis να δουλεύει στην πρώτη του δουλειά για τον κινηματογράφο. Τον Αύγουστο του 1970 κυκλοφόρησε το single “Spring, Summer, Winter and Fall”.

Στα τέλη του 1970 ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις του τρίτου album της μπάντας. Το “666” ήταν μία μουσική διασκευή του βιβλίου της Αποκάλυψης από την Καινή Διαθήκη, σε σύνθεση του Vangelis. Με τον Κουλούρη να επιστρέφει στη μπάντα, το “666” ηχογραφείται σε διάστημα τριών μηνών, αλλά κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 1972 από τη Vertigo Records, μετά τη διάλυση των Aphrodite’s Child.

Το “666” είναι ένα από τα πρώτα concept albums στην ιστορία της ροκ μουσικής, μία σύλληψη του Vangelis, με όλους τους στίχους να γράφονται από τον Κώστα Φέρρη. Η μουσική ήταν progressive rock με στοιχεία ψυχεδέλειας και πειραματισμού. Παρόλα αυτά, οι Ρούσσος και Σιδεράς προτιμούσαν η μπάντα να συνέχιζε στην ποπ κατεύθυνση που τους έφερε εμπορική επιτυχία. Περεταίρω διαφωνίες οδήγησαν στην οριστική διάλυση της μπάντας το 1972. Το “666” έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια κόπιες και θεωρείται ορόσημο του progressive rock.

Μετά τη διάλυση των Aphrodite’s Child, τα μέλη ακολούθησαν διαφορετικές πορείες. Ο Ρούσσος έγινε διάσημος ποπ τραγουδιστής και ο Vangelis συνέθεσε προοδευτική, ηλεκτρονική και new age μουσική, καθώς και μουσική για κινηματογραφικές ταινίες. Ο Κουλούρης έπαιξε κιθάρα σε προσωπικούς δίσκους του Vangelis, του Ρούσσου και του Σιδερά και αργότερα ως υπηρεσιακός κιθαρίστας (π.χ. Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Johnny Hallyday). O Σιδεράς ίδρυσε και συνέχισε να παίζει σε διάφορες ελληνικές ροκ μπάντες (Ypsilon, Sigma Fay, Diesel, Los-Tres).

 

Πηγή: progrocks.gr


[/wptab][wptab name=”Δισκογραφία”]

1. End Of The World

 

2. It’s Five O’Clock

3. 666

End Of The World
[1968] 

It’s Five O’Clock
[1969]

666
[1972]

 


 

[/wptab]

[wptab name=”Media”]

 

 

 

 

 

http://youtu.be/vikhaj8CLuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[/wptab]

[wptab name=”Σύνδεσμοι”]

facebook-iconmyspace-icon
    

        

 


[/wptab]

[end_wptabset]

Be the first to comment

Leave a Reply