Δικαστική διαμάχη για το “Stairway to Heaven”

Οι Led Zeppelin βρίσκονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι έκλεψαν ένα από τα πιο γνωστά τους κομμάτια, το “Stairway to Heaven”.

Ο Mark Andes, μπασίστας και ιδρυτής των (επίσης θρυλικών) Spirit, υπέβαλε μήνυση κατηγορώντας την μπάντα ότι έκλεψε την εισαγωγή του “Stairway to Heaven” από το κομμάτι “Taurus” από τον πρώτο δίσκο των Spirit το 1968.

Ο Andes διεκδικεί προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε να αναβληθεί η επανέκδοση του τέταρτου άλμπουμ των Led Zeppelin στο οποίο εμπεριέχεται το “Stairway to Heaven”. Ελπίδα του μουσικού είναι η αναγραφή σαν co-writer του κιθαρίστα των Spirit, Randy California  ο οποίος πέθανε το 1997.

Για να αποδειχθεί ο ισχυρισμός του Andes θα πρέπει όχι μόνο να αποδείξει ότι τα κομμάτια είναι ίδια, αλλά ότι και οι Led Zeppelin είχαν πρόσβαση στο κομμάτι. Για την ιστορία πάντως, στην πρώτη εμφάνιση των Led Zeppelin στην Αμερική το 1968 το opening act ήταν οι Spirit.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Led Zeppelin βρίσκονται σε αυτή τη θέση μιας και στο παρελθόν έχουν υποχρεωθεί να δώσουν credits για τα “Whole Lotta Love”, “Babe I’m Gonna Leave You”, “The Lemon Song” και το “Dazed and Confused”.

 Θυμηθείτε τα δύο κομμάτια και τα συμπεράσματα δικά σας…

Be the first to comment

Leave a Reply