Ηρακλής (Iraklis)

  • Progressive Folk
  • Δραστηριότητα: 1973 – 1976
  • Πόλη: Αθήνα       
  • Περιγραφή: Progressive Folk / Progressive rock

[wptab name=”Βιογραφία”]

Iraklis3Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης είχε από πολύ μικρός μεγάλη κλίση στη μουσική. Έπαιζε διάφορα όργανα (φυσαρμόνικα και φλογέρα, ακορντεόν, κιθάρα, κ.ά.), έγραφε στίχους, ποίηση, πεζά και συνέθετε τραγούδια και μουσική.

Το πρώτο γκρουπ που συμμετείχε ήταν οι «The Green Birds» (Σιδηρόκαστρο, αρχές δεκαετίας ’60) με ρεπερτόριο από rock’n’ roll, τζαζ και ελληνικά της εποχής και στη συνέχεια δημιουργεί το γκρουπ «Les Etoiles» με ρεπερτόριο από το ροκ της εποχής. Εκείνη την εποχή περνά από διάφορα σχήματα της Θεσσαλονίκης, όπως το «Τρίο Σαλόνικα», (λατινοαμερικάνικα και ελληνικά εποχής), «The Saints» (rock / soul) και «The Slides» (ροκ και soul εποχής). Στις αρχές του 1971 σχηματίζει τους «Ηρακλής & DNA» που παίζουν Ελληνικό προοδευτικό φολκ. Δισκογραφικά ξεκίνησαν στην Polydor το 1972 με ένα single, που περιείχε τα τραγούδια: «Ο Γιάννης» και «Τα Ίδια Όνειρα» (ή «Αγναντεύεις»). Δυστυχώς, εκτός από το δισκάκι αυτό, η δουλειά εκείνης της εποχής δεν κυκλοφόρησε σε LP, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Μετά από την διάλυση του «Ηρακλής & DNA», δημιουργεί το γκρουπ «Ηρακλής & Λερναία Ύδρα».

Το καλοκαίρι του 1973 ο Ηρακλής γράφει το μουσικό έργο «Σε Άλλους Κόσμους», που παίζεται στην μπουάτ της Πλάκας «11η Εντολή». Εκεί ακούει τη δουλειά ο Τάσος Φαληρέας από την EMI και προτείνει στον Ηρακλή την ηχογράφησει σε δίσκο. Γίνονται συζητήσεις για να κυκλοφορήσει το Πάσχα του 1974, αλλά τελικά αναβάλλεται. Ο Τριανταφυλλίδης έφυγε για τη Γερμανία και παρά τις ευοίωνες προοπτικές επιστρέφει στην Ελλάδα το 1974 και πραγματοποιείται η ηχογράφηση του «Σε Άλλους Κόσμους», που ξεκίνησε το 1975.

Ύστερα από ένα χρόνο ηχογραφήσεων, το Γενάρη του 1976 κυκλοφορεί σε διπλό άλμπουμ από την EMI, με παραγωγούς τον Τέρρενς Κουίκ και Γιάννη Κιουρκτσόγλου. Συμμετέχουν σαράντα μουσικοί, ανάμεσα τους πολλά μέλη από τα διάφορα σχήματα των Λερναία Ύδρα, όπως, Μαγκλάρας (βιολί), Πρωτόπαπας (φλάουτο, πνευστά), Φιλιππίδης (Μπάσο), Θεολόγος Στρατηγός (κιθάρα). Χορωδίες, παραδοσιακά, κλασικά και ηλεκτρικά όργανα (συνολικά 80 τον αριθμό) και πολλοί τραγουδιστές σε τραγούδια και φωνητικά: Θρ. Αποστόλου, Γ. Ζώη, Ν. Ζιώγαλας, Π. και Χ. Κατσιμίχας, Χρ. Κουλουμπής, Μ. Ψάλτη, Δ. Πουλικάκος. Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν να τραγουδήσει το «Πανηγύρι», όμως τελικά η εταιρεία έφερε κώλυμα. Ο δίσκος αυτός για διάφορους λόγους δεν προωθήθηκε καθόλου. Αργότερα, ωστόσο, επανακυκλοφόρησε αρκετές φορές και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα κλασικότερα δείγματα ελληνικού προοδευτικού ροκ της δεκαετίας του ‘70.

Ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης παραμένει έκτοτε ένας δραστήριος μουσικός, το ποιητής και συγγραφέας.

  Πηγή: wikipedia.org


[/wptab][wptab name=”Δισκογραφία”]

1. Se Allous Kosmous

Σε Άλλους Κόσμους
[1976]

 


[/wptab][wptab name=”Media”]

http://youtu.be/M7CUsXW0mu4

http://youtu.be/Jae2FWNWFbE

http://youtu.be/vJUeMa1Ow8c

 


                                                                                                          [/wptab] [wptab name=”Σύνδεσμοι”]

     


[/wptab][end_wptabset]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης