Vespero – Azmari: Abyssinian Liventure

[Self-Released, 2016]

vespero-azmari-abyssinian-liventure-live

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
31 / 12 / 2016

Μας άφησαν με μεγάλες προσδοκίες μετά το By the Waters of Tomorrow του 2010, τις οποίες επιβεβαίωσαν με το Droga του 2013. Πέρυσι μας κατέπληξαν με το Fitful Slumber until 5 A.M. και λίγους μόλις μήνες μετά μας άφησαν άφωνους με την ποιοτική συνέπεια  του φετινού Lique Mekwas. Οι Vespero δεν είναι απλώς η καλύτερη μπάντα όλων των εποχών από τη Ρωσία, αλλά και μία δημιουργική μηχανή που γιγαντώνεται όταν εμφανίζεται ζωντανά. Το Azmari: Abyssinian Liventure, ηχογραφημένο στο The Union of Theatre Artists του Astrakhan στις 15-05-2015 είναι απλώς μία πανηγυρική επιβεβαίωση.


 

Το Space Ritual της Κασπίας

Μελετώντας την εξέλιξη της δισκογραφίας των Vespero γίνεται αμέσως αντιληπτή η μοναδικότητά τους στη σύγχρονή progressive και ψυχεδελική σκηνή. Μια μοναδικότητα που, πέρα από τον ξεχωριστό ήχο και αποτύπωμα που έχουν αφήσει στο space rock, ενισχύεται από την καταγωγή τους και τη γεωγραφική τους απομόνωση.

Με το Azmari: Abyssinian Liventure κάνουν σαφές ότι μπορούν να μεταφέρουν την ποιότητα των studio δουλειών τους και στο σανίδι, πράγμα λογικό αν λάβουμε υπόψιν τον αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα της μουσικής τους. Η εξαμελής μπάντα (συν τον guest σαξοφωνίστα Pavel Alekseev) δείχνει κάτι παραπάνω από καλοπροβαρισμένη, αφού το δέσιμό τους μοιάζει να απορρέει από μια πιο πνευματική σχέση μεταξύ των μελών, η οποία δεν μπορεί να κατακτηθεί απλά με πολλές πρόβες. Με μια περίσσια άνεση καταφέρνουν να αποδώσουν πειστικότατα τα πιο ψυχεδελικά σημεία, ενώ και η παικτική τους ικανότητα στις πιο fusion στιγμές είναι αποστομωτική.

Η επιλογή των κομματιών έχει γίνει κυρίως από το πρόσφατο Lique Mekwas και από το Droga του 2013, δημιουργώντας την προαναφερθείσα καλοδεχούμενη αντίθεση ανάμεσα στον πιο fusion χαρακτήρα του πρώτου και τον πιο ψυχεδελικό του δευτέρου. Το ακυκλοφόρητο Shum-Shir μοιάζει πιο πολύ ως κομμάτι που την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο Lique Mekwas. Η μοναδική βουτιά σε πιο παλιό υλικό γίνεται με το εκπληκτικό Tall Tree από το By the Waters of Tomorrow του 2010. Η έλλειψη περαιτέρω παλαιότερου υλικού μπορεί να απογοητεύσει κάποιους, αλλά για αυτούς υπάρχουν οι άλλοι πέντε live δίσκοι που έχουν κυκλοφορήσει οι Vespero μέχρι σήμερα.

Είναι κρίμα που αυτή η τόσο ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού σχήματος δεν έχει περιοδεύσει ποτέ εκτεταμένα, αφού ζωντανά δείχνει να κεντάει. Βέβαια αυτό ίσως προθέτει ακόμα περισσότερους πόντους στην ιδιαιτερότητά τους. Μέχρι λοιπόν να έρθουν κάποια στιγμή από τα μέρη μας ή να ταξιδέψουμε εμείς μέχρι το Astrachan, ας μείνουμε ικανοποιημένοι με το Azmari: Abyssinian Liventure, το Space Ritual της Κασπίας θάλασσας.

8.5 / 10

Κώστας Μπάρμπας

 

2η γνώμη 

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάρα πολλές οι σύγχρονες μπάντες που θα ήθελα πάρα πολύ να δω ζωντανά. Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ των κορυφαίων της λίστας αυτής είναι οι Vespero και η απόδειξη βρίσκεται και στο καταπληκτικό Azmari: Abyssinian Liventure, το οποίο αποτελεί ένα ξέφρενο space – prog πανηγύρι, με υλικό από το φετινό Lique Mekwas και το Droga συν το Tall Tree από το By the Waters of Tomorrow του 2010 και το ακυκλοφόρητο Shum-Shir. Jamming ενέργεια, τεχνική αυστηρότητα, επιβλητική ψυχεδελική ατμόσφαιρα και ασυναγώνιστο groove (ειδικά στα κομμάτια του Lique Mekwas) συνυπάρχουν και μαγεύουν μέσα από το απίστευτο δέσιμο των Vespero. Ακούγοντας το Azmari: Abyssinian Liventure είναι απλά αδύνατον να μη θέλει κανείς να τους δει ζωντανά.

8.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης