Elephant9 – Psychedelic Backfire I

[Rune Grammofon, 2019]

Εισαγωγή: Βαγγέλης Χριστοδούλου
Μετάφραση: Β. Χριστοδούλου, Δ. Kαλτσάς
13 / 09 / 2019

Ευθύς εξαρχής, οι Elephant9 είναι ένα από τα καλύτερα live τρίο (η κουαρτέτα, συχνά) εκεί έξω, οπότε μία ζωντανή ηχογράφησή του θα έπρεπε να είναι λόγος για χαρά, ειδικά για όσους αρέσκονται στο prog / fusion. Τέσσερα βράδια στο Kampen Bistro στο Όσλο τον Ιανουάριο που μας πέρασε, παρήγαγαν δύο ξεχωριστούς live δίσκους, το Psychedelic Fire I (με τον κορμό των Ståle Storløkken στα πλήκτρα, Nikolai Hængsle στο μπάσο και Torstein Lofthus στα τύμπανα) και το Psychedelic Backfire II (με την προσθήκη του Reine Fiske στην κιθάρα).


 

Actionpack1

Σε περίπτωση που δεν έχεις ακουστά τους Elephant9, μην αγχώνεσαι, αφού αυτό εδώ είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης. Αν δεν κάνω λάθος, και τα 5 άλμπουμ τους έχουν ως επί το πλείστον ηχογραφηθεί live στο studio, ενώ έχουν ήδη μία ζωντανή ηχογράφηση από το 2011 ονόματι Live at the BBC. Το Psychedelic Backfire I (αλλά και το ΙΙ) βρίσκει αυτή την εξαιρετική και έμπειρη μπάντα στο απόγειό της, και μας αποζημιώνει για το περσινό μικρό σε διάρκεια και κατά τι ανολοκλήρωτο Greatest Show on Earth (οι κριτικές μας εδώ).

Το παίξιμο του Storløkken είναι απλά εκπληκτικό και καταδεικνύει τί φανταστικός πληκτράς είναι, με την εξωπραγματική ικανότητά του να συνδυάζει διαφορετικούς ήχους και στυλ ενώ εναλλάσσεται αβίαστα μεταξύ χάους, ψυχεδέλειας και ultra-funky εξάρσεων. Δώσε βάση στο 13-λεπτο Skink/Fugl Fønix (το οποίο είναι αμάλγαμα δύο κομματιών από τον πρώτο και δεύτερο δίσκο αντίστοιχα) για ένα καλό παράδειγμα. Προφανώς και είναι ο βασικός συντελεστής σε αυτό το έργο, αλλά και οι συνοδοιπόροι του δεν υπολείπονται κατά το ελάχιστο. Οι Hængsle και Lofthus είναι τρομακτικά ικανοί στο να δημιουργούν δυνατά και σύνθετα grooves καθώς και να ρυθμίζουν  την αυτοσχεδιαστική ροή όσο κανείς άλλος, μυστηριωδώς δίνοντας στον Storløkken τον απαιτούμενο χώρο ώστε να αναπτυχθεί. Το 18-λεπτο Habanera Rocket είναι απόδειξη και, μιας και είναι (πιθανότατα) το αγαπημένο μου κομμάτι από τη δισκογραφία τους, η μεταχείρισή του εδώ με έκανε να θαυμάσω.

Στην πραγματικότητα, οι Elephant9 είναι μια μηχανή – σαν ντοπαρισμένοι ELP και Brian Auger. Ο ήχος στο Psychedelic Backfire I αναπνέει αν και λίγο μπουχτισμένος σε στιγμές, και παράλληλα έντονος και αλέγρος. Δυστυχώς, η μπάντα δεν περιοδεύει συχνά έξω από τη χώρα της (τα μέλη της εμπλέκονται σε πολλά projects, ή, σωστότερα, οι Elephant9 είναι το project) αλλά αν υπάρχει δυνατότητα να τους δεις live, μην τους χάσεις! Δεν πρόκειται για μουσική που ακούγεται απλά, αλλά χορεύεται!

8 / 10

Βαγγέλης Χριστοδούλου

 

2η γνώμη

 

Η δυναμική επάνοδος των δημιουργικά αστείρευτων Elephant9 έγινε με τα δύο φετινά live album τους. Στο Psychedelic Backfire I με τα 71 λεπτά συνολικής διάρκειας, υπό το κεντρικό πρόσταγμα του ιδιοφυή Ståle Storløkken η μπάντα επιδίδεται σε αυτό για το οποίο φημίζεται: την εκπληκτική απόδοσή της ζωντανά. Μπροστά σε ενθουσιώδες κοινό στο Kampen Bistro η μπάντα αναδεικνύει τα κομμάτια στον μέγιστο βαθμό. Το I Cover the Mountain Top και το ομώνυμο (Dodovoodoo, 2008), το Habanera Rocket (Walk the Nile, 2010), το Farmer’s Secret και το Actionpack1 (Greatest Show on Earth, 2018) και το πάντρεμα των Skink / Fugl Fønix είναι -αναμενόμενα ίσως- επιμηκυσμένα κατά μέσο όρο 3 λεπτά, γεμάτα ενέργεια και πάθος που πηγάζει πρωτίστως από τη φλόγα και το πληθωρικό παίξιμο του Storløkken. Όλα εξαιρετικά, μας έλειψε μόνο μία έστω επιλογή από το Silver Mountain (οι κριτικές μας εδώ) και φυσικά η παρουσία του τεράστιου Reine Fiske και της κιθάρας γενικά (είναι όμως παρών στο Psychedelic Backfire II).

8 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης