Vespero – Lique Mekwas

 [R.A.I.G. Records, 2016]

Vespero - Lique Mekwas

Εισαγωγή: Ηλίας Γουμάγιας
20 / 06 / 2016

Μετά το αριστουργηματικό Fitful slumber Until 5 A.M. του 2015 (οι κριτικές μας εδώ), το τελευταίο πράγμα που θα περιμέναμε από τους Vespero είναι η κυκλοφορία ενός 75λεπτου έπους εφάμιλλης ποιότητας και σπουδαιότητας, ένα μόλις χρόνο μετά. Κι όμως. Οι Vespero κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ή μάλλον κόντρα στη λογική που λέει ότι πιθανόν να είχαν “αδειάσει” από έμπνευση μετά από έναν τέτοιο δίσκο, είναι και πάλι εδώ.

Αυτή τη φορά οι Vespero επιλέγουν να μας διηγηθούν μία ιστορία με ιστορικό, κοινωνικοπολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό υπόβαθρο: την ιστορία ενός νέου άνδρα, ο οποίος επελέγη ως σωσίας του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας (Lique Mekwas ήταν ο τίτλος αυτού του αξιώματος), για να ανακαλύψει μετά από καιρό πως ο ίδιος είναι ο νόμιμος βασιλιάς της χώρας του.


 

Back2Back champions

Στα πλαίσια του concept του Lique Mekwas οι Vespero αφαίρεσαν τα παραδοσιακά ρωσικά μουσικά στοιχεία (χαρακτηριστικά του Fitful Slumber…) και επιστράτευσαν tribal κρουστά και σαξόφωνο που σε συνδυασμό με την πανέμορφη κιθαριστική προσέγγιση “à  la Santana” σε πολλά σημεία χαρίζουν μία έντονη latin χροιά στο εγχείρημα, από το οποίο φυσικά δε λείπουν ο χαρακτηριστικός ακραίος ψυχεδελικός πειραματισμός και οι πλούσιες εναλλαγές στο ρυθμό.

Τούτη τη φορά η μπάντα είναι λιγότερο επικεντρωμένη στη σύνθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζουν τα πανέμορφα μουσικά θέματα που συνυφαίνονται με μοναδικό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός εντελώς αυτόνομου ήχου, ένα είδος jamming που δεν αναλώνεται σε φλύαρους αυτοσχεδιασμούς ούτε χαλιναγωγείται από τους αυστηρούς κανόνες της σύνθεσης αλλά ζει και αναπνέει ως ανεξάρτητη οντότητα, αφηγούμενο την ιστορία του δίσκου. H φιλοδοξία της μπάντας να παίξει fusion είναι σαφής και τα καταφέρνει με τρόπο που άλλοτε θυμίζει τα “πυρηνικά” sessions του Santana στις αρχές των 70s (The Course Of Abagaz),άλλοτε το “πανάκριβο” παίξιμο του Jean-Luc Ponty (Oromoo’s Flashing Eyes),ενώ σε κάποια σημεία το ηχητικό αποτέλεσμα αγγίζει το stardom των Mars Volta της Amputechture περιόδου, εκφράζοντας παράλληλα αυτό που οι Mars Volta προσπάθησαν να κάνουν εκείνη την περίοδο, χωρίς όμως να το πετύχουν όπως οι Vespero σήμερα. Κοινοβιακά στοιχεία πάντως υπάρχουν άπειρα (πρώιμοι Floyd και κυρίως Gong) και μάλλον δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Από τα κομμάτια που απαρτίζουν το άλμπουμ είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποιο. Μικρό προβάδισμα ίσως δίναμε στο The Emperor’s Second Self, ένα σεμινάριο κοσμικού μουσικού χτισίματος και αποδόμησης. Σίγουρα πάντως η δομή του δίσκου βοηθάει πολύ στο να αναδειχθεί το παίξιμο του κιθαρίστα Alexander Kuzovlef, ο οποίος εκτός από Santana (χαρακτηριστικό το “authority” που αποπνέουν οι δύο νότες στο εικοστό δευτερόλεπτο του Abyssinian Ground), διανθίζει και με πολλά άλλα στοιχεία τα κομμάτια,τόσο τεχνικά όσο και ηχητικά (στην εισαγωγή του Ras Dashien παραδείγματος χάριν, οι επιρροές από Steve Hackett είναι εμφανέστατες).

Μετά τη φετινή κυκλοφορία του Lique Mekwas, αυτό που είναι βέβαιο και ταυτόχρονα προκαλεί χαρά, σεβασμό αλλά και δέος είναι το γεγονός ότι οι Vespero βρίσκονται σε δημιουργικό οργασμό, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο βρίσκονται δίκαια στην κορυφή του space rock, αλλά και το ότι σπάνε τα στεγανά του είδους μπαίνοντας ηθελημένα -αν μη τι άλλο- και σε πιο jazzy μουσικά χωράφια. Είναι πολύ πιθανό να ετοιμάζουν το διάδοχό του τη στιγμή που που γράφονται αυτές οι γραμμές. Για την ώρα,έχουμε να κάνουμε με ένα σπουδαίο δίσκο που μοιάζει ιδανική μουσική υπόκρουση του καλοκαιριού που έρχεται.

9 / 10

Ηλίας Γουμάγιας

 

2η γνώμη 

 

Πέρυσι μας διακτίνισαν σε ένα ταξίδι-σπουδή στον ονειρικό κόσμο του υποσυνείδητου με το Fitful slumber Until 5 A.M. Φέτος με το ένα πόδι στη γη οι Vespero κατευθύνονται μουσικά σε πιο tribal μονοπάτια. Διατηρώντας το space-rock / ψυχεδελικό κίνητρό τους, το Lique Mekwas φανερώνει μια πιο afro αισθητική μέσα από την χρήση τοπικών μοτίβων που απελευθερώνουν την αυτοσχεδιαστική τους δεινότητα χωρίς να χάνεται ο μουσικός προσανατολισμός και το νόημα. Έχοντας υψηλό επίπεδο συνθέσεων που βασίζονται σε χαλαρά αλλά αισθαντικά θέματα και με μια ατμόσφαιρα οικεία για τους οπαδούς των Gong και Οzric Tentacles, οι Vespero μας προσφέρουν ένα πόνημα γεμάτο μεράκι και έμπνευση.

8.5 / 10

Γιάννης Ζαβραδινός

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης