Shaman Elephant – Crystals

[Karisma Records, 2016]

shaman-elephant-crystals

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
Μετάφραση: Νίκη Νικολακάκη

30 / 12 / 2016

Πριν κάποια χρόνια, η είδηση ενός ελπιδοφόρου ντεμπούτου μια prog μπάντας από τη Νορβηγία δε θα έκανε πολλά κεφάλια να γυρίσουν. Εν έτει 2016 και με όλα όσα έχουμε δει και ακούσει από νορβηγικές μπάντες, αν κάποιος είναι οπαδός του συγκεκριμένου ήχου είναι απλά αδύνατον να είναι αδιάφορος.

Οι Shaman Elephant είναι ένα κουαρτέτο από το Bergen και το Crystals είναι το πρώτο full-length τους για την Karisma Records που τους εντόπισε μετά το digital EP More του 2015. Την παραγωγή ανέλαβε ο Iver Sandøy (Enslaved, Krakow, Seven Impale) και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό vintage heavy psych / prog.


 

Το vintage μέλλον

Η σκηνή της Νορβηγίας (ξανά)βράζει. Ουσιαστικά ποτέ δε σταμάτησε να τροφοδοτεί με τουλάχιστον ενδιαφέροντα πράγματα όλο το φάσμα κατηγοριών της μουσικής, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι μία νέα γενιά απίστευτα ταλαντούχων μουσικών δείχνουν να έχουν όλες αυτές τις ικανότητες, την φαντασία και τη θέληση να εμπλέξουν 5 δεκαετίες ηλεκτρικού ήχου σε κάτι το ανανεωτικό, που τόσο σπανίζει στους καιρούς μας. Σε αυτό το γενικότερο κλίμα εντάσσονται και οι Νορβηγοί Shaman Elephant, το κουαρτέτο από το Bergen  με το φετινό παρθενικό τους άλμπουμ Crystals.

Οι μουσικές αρχές της μπάντας ξεκινούν από το ψυχεδελικό heavy rock και στην πορεία εμπλουτίζουν στον ήχο τους με σύγχρονα ακούσματα, κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνουν και οι σπουδαίοι ομοεθνείς τους Motorpsycho που θεωρώ ότι είναι η άρχουσα επιρροή τους. Εδώ, η ψυχεδέλεια των 60’s και 70’s φιλτράρεται μέσα από τη θεώρηση των Νορβηγών για τη σύγχρονη μουσική και το αποτέλεσμα ακούγεται περισσότερο φρέσκο παρά vintage. Αυτή ακριβώς είναι η διαφοροποίηση των shaman elephant με τις πάμπολλες μπάντες που προσπαθούν να ακουστούν ακριβώς σαν να ξεπήδησαν από τις δύο πρώτες δεκαετίες σκληρού ήχου, που τους προσδίδει χαρακτήρα στον ήχο τους. Τα jazz ακούσματα των μελών της μπάντας ως αίσθηση και τεχνοτροπία εμπλουτίζουν το όλο της μουσικής τους. Μην ξεχνάμε ότι η Νορβηγία έχει μεγάλη παράδοση και αγάπη για αυτό το είδος.

Τα φωνητικά σε αρκετά σημεία κάνουν το πνεύμα του Jeff Buckley να δηλώνει παρόν, κυρίως στα ψηλά φωνητικά που φτάνουν στο επίπεδο κραυγών, εμφανώς distorted οφείλω να πω, προσθέτοντας έξτρα πόντους στο σπουδαίο και ελπιδοφόρο Crystals. Πρέπει να πω ότι μου θύμισαν τις πρώιμες δουλειές του Dennis Lyxzén των Σουηδών The (International) Noise Conspiracy σε στιγμές, αλλά πρέπει να είμαι ο μοναδικός που λέει κάτι τέτοιο.

Ο πραγματικά νέος ήχος αρχίζει να διαμορφώνεται. Τα περισσότερα αν όχι όλα έχουν ειπωθεί. Η πρωτοτυπία πλέον στα δικά μου αυτιά θα προκύψει από αυτούς που περίτεχνα θα συνδυάσουν διαφορετικά ακούσματα που έχουν εντρυφήσει και μελετήσει και όχι σε αυτούς που πήδηξαν μάλλον άτσαλα στο τρένο της εκάστοτε μόδας, κάτι το οποίο συναντάται στον όλο αυτό ήχο του vintage περισσότερο από ποτέ. Οι ισχυροί του χώρου θα εξελιχθούν, μα στα σπάργανα του underground διαφαίνεται ότι γκρουπ όπως οι Shaman Elephant θα συνεχίσουν να μας τροφοδοτούν με σπουδαίες δουλειές.

7.5 / 10

Πέτρος Παπαδογιάννης

 

2η γνώμη 

 

Με songwriting που θα ζήλευαν τα πιο γνωστά groups που δραστηριοποιούνται στον heavy psych rock χώρο, οι Νορβηγοί Shaman Elephant κυκλοφορούν ένα μεστό ντεμπούτο που θαρρεί κανείς ότι έχει γραφτεί από έμπειρους μουσικούς. Με τις κιθάρες βγαλμένες από κάποιο όνειρο των 60s και εξαιρετικά εύστοχη αλληλουχία ρυθμών (με αποκορύφωμα το πέρασμα από το prog instrumental Tucson στο αργό The Jazz), το Crystals αποζημιώνει τους φίλους του vintage ήχου που έχουν βαρεθεί να μην ακούν πραγματικές «νέες» προτάσεις.

7.5 / 10

Αλέξανδρος Τοπιντζής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης