Nova Collective – The Further Side

[Metal Blade Records, 2017]

Εισαγωγή: Ηλίας Γουμάγιας
27 / 06 / 2017

Το supergroup που ακούει στο όνομα Nova Collective σχηματίστηκε στα τέλη του 2016 και αποτελείται από τους  Dan Briggs (μπάσο) και Matt Lynch (ντραμς) των αγαπημένων μας Trioscapes, τον Richard Hensel (κιθάρα) των Haken και τον πρώην συμπαίκτη του τελευταίου στους Haken Pete Jones (πλήκτρα). Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο The Further Side εν έτει 2017 είναι γεγονός. Αποτελείται από έξι κομμάτια και όπως φαίνεται, πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας μουσικό γεγονός για τους λάτρεις του prog / fusion ήχου.


 

Σημείο τομής

Στα 47 λεπτά που διαρκεί το The Further Side, ένα υπέροχο rhythm section που παντρεύει το smooth με το heavy, ένας κημπορντίστας που κινείται μεταξύ της οξύτητας του John Medeski και του λυρισμού του Chick Corea και το over the top Maclaughlinesque (ελπίζω να υπάρχει αυτή η λέξη), με τις ολοστρόγγυλες νότες παίξιμο του Hensel σμίγουν μοναδικά και με απόλυτη ομοιογένεια δημιουργώντας ένα άνευ προηγουμένου μουσικό αποτύπωμα που βρίσκεται ακριβώς στο σημείο τομής των συναρτήσεων του prog και του fusion, χαρίζοντάς μας έξι ισάξιες μεταξύ τους συνθέσεις με αναμφίβολα σύγχρονη αισθητική και χωρίς κανένα στοιχείο αναχρονισμού.

Η τεχνοκρατική προσέγγιση του παιξίματος των Nova Collective είναι σαφής καθώς αυτή κινείται με ασφάλεια είτε σε jazz είτε σε rock ή σε prog metal μονοπάτια. Οι συνθέσεις  χαρακτηρίζονται από υψηλή και χωρίς ίχνος φλυαρίας τεχνική, αποτελούμενες από μουσικές φράσεις που ξεδιπλώνονται κινηματογραφικά πατώντας σε jazz, κλασσικότροπα και ethnic μουσικά ηχοτόπια τα οποία μέσα από μία γεμάτη πλουραλισμό ενορχήστρωση και μια ασύγκριτης καθαρότητας παραγωγή προσφέρουν μια ξεχωριστή ακουστική εμπειρία. Tο ύφος του δίσκου -εκτός από στοιχεία από τις μπάντες των συντελεστών τα οποία αναμφίβολα υπάρχουν- ισορροπεί ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως οι Return To Forever, Gordian Knot, Liquid Tension Experiment και Hiromi Uehara. Ανάμεσα σε όλα αυτά, τα χαρακτηριστικά prog ξεσπάσματα τα οποία διαρκώς αναδύονται είναι βέβαιο ότι θα ερεθίσουν το ακουστικό νεύρο των φίλων του είδους.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία υφαίνουν το πέπλο του The Further Side που μετά τη χαρακτηριστική αμηχανία της πρώτης ακρόασης (η εκτελεστική δεινότητα εντυπωσιάζει πρώτη) γίνεται όλο και καλύτερο, καθώς η αποκωδικοποίηση του μουσικού περιεχομένου γίνεται ολοένα και πιο απολαυστική.

To εντυπωσιακότερο στοιχείο όλων είναι η διαφαινόμενη δυναμική των Nova Collective ως μπάντα. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο σχήμα νέων ταλαντούχων μουσικών το οποίο φαίνεται ικανό μέσα από δισκογραφία ανάλογης ποιότητας και αισθητικής να δημιουργήσει το δικό του μουσικό status και να αποκτήσει ξεχωριστή θέση στη συνείδηση ακροατών υψηλών απαιτήσεων. Η ευχή να διεκδικήσουν και να πάρουν αυτό που αξίζουν θα τους συνοδεύει.

9 / 10

Ηλίας Γουμάγιας

 

2η γνώμη

 

Όταν πρωτοάκουσα για τους Nova Collective και το ιδίωμα στο οποίο κινείται η μουσική τους, ήμουν κάπως επιφυλακτικός σχετικά με αυτό που θα ακούσω, διότι αρκετές φορές το τεχνικό prog καταλήγει να είναι επίδειξη μουσικών ικανοτήτων. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα με έναν δίσκο υψηλότατου συνθετικού επιπέδου, όπου το progressive metal συναντά την jazz και τον αυτοσχεδιασμό, και όπου όλα τα κομμάτια είναι δουλεμένα και δε μοιάζουν με ιδέες που έχουν ξεμείνει από τις βασικές μπάντες των μελών. Από το Dancing Machines με την ανατολίτικη κλίμακά του, στο Ripped Apart and Reassembled με τον 80s ηλεκτρονικό ήχο και από το 70s prog rock Cascades στο «ασιατικό» Air, το The Further Side βρίθει μελωδιών, συνοχής, ταυτότητας, εναλλαγής συναισθημάτων και συνεχούς ξαφνιάσματος του ακροατή, δημιουργώντας έναν υπέροχο ορχηστρικό δίσκο, που δεν κουράζει και συντελεί μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς.

9 / 10

Γιάννης Βούλγαρης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης