Monograf – Nadir

[Throne Of Bone Recordings, 2019]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
Μετάφραση: Λευτέρης Σταθάρας

Το κουιντέτο των Monograf σχηματίστηκε στο Όσλο της Νορβηγίας και το Nadir είναι το πρώτο τους album το οποίο δημιουργήθηκε με τη συμβολή πέντε καλεσμένων μουσικών. Οι ίδιοι δηλώνουν ως μεγαλύτερες επιρροές τους τους Grails, Godspeed You Black Emperor, Nils Økland, A Silver Mt Zion, The Mars Volta και Midlake και αυτός ο ασυνήθιστος συνδυασμός αν μη τι άλλο κεντρίζει την προσοχή μας.

Πόσο αξίζει την προσοχή μας το «post-rock πασπαλισμένο με νορβηγική folk» των Monograf; Η σύγχρονη σκηνή της Νορβηγίας δεν παύει να μας εκπλήσσει θετικά.


 

Όταν η προσοχή δεν προκαλείται, αλλά επιβάλλεται αβίαστα

Οι Νορβηγοί Monograf έπειτα από μία τετραετή διαδικασία σύνθεσης και ηχογραφήσεων, κυκλοφόρησαν φέτος το πρώτο τους πόνημα με τίτλο Nadir. Στο άλμπουμ υπάρχει συμμετοχή  guest μουσικών, πλην των βασικών πέντε μελών τους, με πιο ενδιαφέρουσες να φαντάζουν αυτές στο mellotron και στο hammond.

Το εξώφυλλο απεικονίζει ένα αρχαίο νόμισμα που αναπαριστά τον Καίσαρα και εντάσσεται στο όλο concept του άλμπουμ που αφορά σκέψεις πάνω στην χρήση του χρήματος και στην απληστία και τη δυστυχία που προκύπτει από αυτό.

Το εννέα λεπτών εναρκτήριο Grails είναι μία εξαιρετική post rock σύνθεση που πατώντας στο βασικό ‘νοσταλγικό’ ύφος του είδους, ενσωματώνει το βιολί ως πρωτεύον όργανο αλλά και τα ανδρικά/γυναικεία φωνητικά σε ένα υπέροχο χορωδιακό δίπολο. Ο τίτλος θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως έμμεσος φόρος τιμής σε μία από τις μεγαλύτερες επιρροές τους, τους φοβερούς Grails. Στο κομμάτι αυτό χρησιμοποιείται μία αμφιλεγόμενη φράση που αποδίδεται στον Ιησού: Render therefore unto Caesar the things which are Caesar’s and unto God the things that are God’s (Αποδώστε στον Καίσαρα τα του Καίσαρα και στον Θεό τα του Θεού).

Το ομώνυμο τραγούδι που ακολουθεί, μοιάζει σαν ένας διάλογος μεταξύ των σπαρακτικών φωνητικών με το βιολί. Τα φωνητικά σιωπούν για να αφήσουν το βιολί συνοδεία της ακουστικής κιθάρας να εξιστορήσει τη δική του θρηνητική ιστορία και το αντίστροφο. Εδώ γίνεται κυρίαρχο το folk στοιχείο.

Το The Golden Calf επιστρέφει στο post rock αλλά εκεί που το ύφος «απαιτεί» instrumental ρυθμούς, οι Monograf το πλαισιώνουν με λιτά πλην παθιασμένα φωνητικά. Οι δυνατές κιθάρες δημιουργούν όμορφες μελωδίες, ενώ ευχάριστη εντύπωση προκαλεί η δουλειά που έχει γίνει στο drumming με τα δυνατά χτυπήματα να δίνουν μία επιθετική χροιά που ταιριάζει στον χαρακτήρα της σύνθεσης, αλλά και στην οργή και ματαιότητα που απορρέει το στιχουργικό concept.

Το Intermission μειώνει τις ταχύτητες, επιστρέφει στο folk στοιχείο και λειτουργεί ως προπομπός του δεκαπεντάλεπτου Horde, που αποτυπώνει όλα αυτά που είναι οι Monograf. Μία θαρραλέα μπάντα που τολμά να πειραματιστεί με άγουσα το post rock, μπολιασμένο με γενναίες δόσεις folk και υπό το πέπλο του μίας art-rock τεχνοτροπίας. Υπάρχουν και κάποιες ηχητικές επιρροές τους πλην των προαναφερθέντων Grails. Αυτές είναι σίγουρα οι Godspeed you! Black Emperor, οι Midlake (ειδικά του Courage of Others) και οι Sigur Rós. Σε αντίθεση όμως με τα εν λόγω γκρουπ ο ήχος τους δεν είναι τόσο γυαλισμένος. Η μουντή παραγωγή τους στερεί έναν διαυγή ήχο, από την άλλη όμως δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό αίσθημα, μία εικόνα σκοτεινής εποχής προηγούμενων αιώνων. Το άλμπουμ θα κλείσει με μία ανατριχιαστική διασκευή ενός Νορβηγικού τραγουδιού / μελωδίας του Ned I vester soli glader. Ουσιαστικά είναι μία μικρή προσευχή, μία μικρή ευχαριστία στον Θεό.

Οι Monograf δεν είναι μία απλή περίπτωση post rock μπάντας που δημιουργεί όμορφες μελωδίες που ενδεχομένως λειτουργούν συμπληρωματικά σε άλλες δραστηριότητες του ακροατή. Το Nadir δε διεκδικεί την προσοχή του ακροατή, αλλά την επιβάλλει αβίαστα μέσα από την καθηλωτική του ατμόσφαιρα, την αρχέγονη ομορφιά του και την αγνή μελαγχολία που αναβλύζει. Δεν το ελπίζω, αλλά θα ήθελα να αποδοθεί στους Monograf η απαιτούμενη προσοχή που τους αξίζει.

8.5 / 10

Πέτρος Παπαδογιάννης

 

2η γνώμη

 

Αδύνατον να παραβλέψεις αυτό που συμβαίνει στη Νορβηγία το τελευταίο διάστημα. Θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την προ ετών έξαρση μπαντών από τη Σουηδία, όταν έσκαγαν συγκροτήματα από το πουθενά και μας εξέπλητταν. Το νεοφανές κουιντέτο των Monograf αποδύεται σε ένα στοιχειωτικό και μελαγχολικό folk με art, prog και post-rock επίπεδα. Πρόκειται περί ενός πονήματος που πόρρω απέχει από περιχαρακωμένα μουσικά στερεότυπα, είναι άκρως κατασταλαγμένο και σε σημεία μοναδικά εμπνευσμένο. Πέραν των συμβατικών rock οργάνων, την ειδοποιό διαφορά του ήχου τους την προσφέρει το nyckelharpa, ένα παραδοσιακό σουηδικό όργανο, και το fiddle (αμφότερα συγγενεύουν με το βιολί) τα οποία προσδίδουν μία άραχλη και δελεαστική ατμόσφαιρα. Όμως, εν συνόλω, οι δύο από τις πέντε συνθέσεις του δίσκου ήθελαν πιο ουσιαστική δουλειά. Παρόλα αυτά η πρώτη προσπάθεια των Νορβηγών είναι καθ’όλα αξιόλογη με τα τρία από τα πέντε τραγούδια να αναριγούν τον ακροατή. Αυτές είναι το εναρκτήριο Grails και τα μελαγχολικά folk ευσύνoπτα άσματα Nadir και Intermission. Μολονότι δεν πρόκειται για μία αριστουργηματική προσπάθεια, το Nadir ξεχωρίζει από την ομοβροντία κυκλοφοριών που κατακλύζει την αγορά πολλά χρόνια τώρα.

7 / 10

Θωμάς Σαρακίντσης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης