Iotunn – Access All Worlds

[Metal Blade Records, 2021]

Εισαγωγή: Χρήστος Μήνος

Iotunn είναι το όνομα που απάντησε στις προσδοκίες του Jens Nicolai Gräs στην αναζήτηση να βρει την κατάλληλη λέξη για να περιγράψει το διαμορφούμενο μουσικό του όραμα που αρχίζει από το 2009 και όνειρα για space rock και αποκρυσταλλώνεται λίγα χρόνια σε κάτι αρκετά διαφορετικό: μια σύγχρονη εκδοχή του προοδευτικού metal. Στο όχημα της δανέζικης μπάντας βρίσκεται μαζί του ο αδελφός του και έτερος κιθαρίστας της μπάντας Jesper, ο drummer Bjørn Wind Andersenm και ο μπασίστας Eskil Rask. Η έλευση της φωνής του Jón Aldará (Barren Earth, Hamferð) συμπληρώνει την μπάντα η οποία μετά το EP The Wizard Falls του 2016 επιχειρεί ένα μεγάλο άλμα που φέρει το τίτλο Access All Worlds.


 

Το μέλλον του prog metal έρχεται από το διάστημα

Ένα πρωτόγνωρο ταξίδι προς άγνωστους πλανήτες αθέατους από το ανθρώπινο μάτι. Μια ωδή προς τα μακρινά σημεία του διαστήματος που αποκαλύπτουν τα μυστικά για την απόκτηση της απόλυτης γνώσης που δεν έχει χρονικούς περιορισμούς στη σοφία της. Το Access Αll Worlds είναι μια συναρπαστική διήγηση για το αχανές σύμπαν και τις απαντήσεις που κρύβονται στις αινιγματικές του λεωφόρους.

Σε αυτή την περιπέτεια στο άγνωστο η μουσική των Iotunn φιλοδοξεί να συγκεράσει διάφορα μουσικά είδη με το προοδευτικό να κατισχύει και να λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία μεταξύ τους. O δίσκος κουβαλάει τη μουσική παράδοση της τεράστιας σε σημασία Σκανδιναβικής σκηνής. Μελωδικό death metal που γνωρίζει να αναδεικνύει την ατμόσφαιρα και μέσα από σκληρά riff αφήνει τη μελωδία να αναπνεύσει. Metal που κατέχει τη τέχνη να αγγίζει τις προοδευτικές αξίες χωρίς να χάνει την αρχική του ταυτότητα. Σίγουρα, η μουσική τους αντανακλά το περιπετειώδες πνεύμα των Enslaved, αλλά προσωπικά μέσα στις συνθέσεις του δίσκου αναγνώρισα ως επιρροή και τον Dan Swanö.

Oι διαθέσεις του δίσκου φαίνονται ακόρεστες στη μία ώρα διάρκειάς του. Όσο το στιχουργικό ταξίδι εισέρχεται ολοένα και πιο βαθιά στην αγκαλιά του διαστήματος, η μουσική γίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξη. Υπάρχει μια έντονη διάσταση μεγαλοπρέπειας στις συνθέσεις που άλλοτε ακούγεται καταιγιστική στο τρομερό Waves Below άλλοτε μελαγχολική και μυστηριώδης όπως Τhe Tower of Cosmic Nihility.

Από το Voyage of the Garganey I ως το τελευταίο Safe Across the Endless Night ακούμε μια οδύσσεια μουσικής πάθους και τεχνικής αρτιότητας που παρακαλάς να μην βρει την Ιθάκη της, αλλά να συνεχίσει να φανερώνει θαύματα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει φυσικά να γίνει στην ερμηνεία του Jón Aldará που σου δίνει την εντύπωση πως υπήρξε μάρτυρας των όσων τραγουδάει. Δραματικός και εν γένει θεατρικός στην εκφορά των στίχων η φωνή του ισορροπεί στα brutal φωνητικά και στα καθαρά για να δώσει διαφορετικά χρώματα στα τραγούδια.

Χωρίς αμφιβολία, το κιθαριστικό δίδυμο του δίσκου λάμπει με την έμπνευση του και την υλοποίηση σε ήχους που περνάνε από το death στο power και στο doom. Η επίδοση τους συγκλονίζει από το πρώτο τραγούδι και συνεπικουρούμενοι από ένα στιβαρό rhythm section βάζουν τα επιβλητικά θεμέλια ενός πρώτου δίσκου που ξεπερνά τον χαρακτηρισμό του ελπιδοφόρου. To Αccess All Worlds ακούγεται ακρόαση με ακρόαση όλο και πιο γοητευτικό. Δεκάδες κρυμμένα σημεία περιμένουν την ανακάλυψη τους και το ταξίδι φαίνεται ανεξάντλητο στους ορίζοντες που υπόσχεται. Αν το προοδευτικό metal του σήμερα αναζητούσε ένα μέρος για να ανθίσει, αυτός ο δίσκος του προσφέρει τους σπόρους του.

8.5 / 10

Χρήστος Μήνος

 

2η γνώμη

 

Κατά την ακρόαση του Access All Worlds υπάρχει η αίσθηση ότι η μπάντα θέλει να κρατήσει μία ισορροπία μεταξύ του ακραίου ήχου και του heavy / power / progressive metal. Στο σημείο που τα κλασικά ψυχρά σκανδιναβικά death / black riffs πρωταγωνιστούν, την επόμενη στιγμή κάποιο μελωδικό solo κλασικού heavy metal θα έρθει για να επιβάλλει αυτή την ισορροπία. Μην ξεχνάμε ότι οι ρίζες των Iotunn όπως μας τις φανέρωσαν στο EP που κυκλοφόρησαν το 2016, άγονται από το παραδοσιακό αλλά και τεχνικό heavy/power των 80’s. Το όλο ύφος είναι μεγαλοπρεπές, με μία διαστημική ατμόσφαιρα διάχυτη που υποστηρίζει και το σχετικό στιχουργικό concept. Τα φωνητικά μοιράζονται μεταξύ brutal και καθαρών / βαθιών σχεδόν doom / viking, μακάρι να υπερισχύσουν τα δεύτερα.

Εκεί που οι Iotunn κερδίζουν τον ακροατή είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος σε όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, κάτι καθόλου εύκολο αν συνυπολογίσουμε την ωριαία διάρκειά του. Χωρίς να υστερεί κάποιο τραγούδι, το Waves Below με τα επιθετικά φωνητικά του και τις μελωδικές εξάρσεις του, το The Tower of Cosmic Nihility με το κολλητικό του ρεφρέν και το δραματικό The Weaver System υπερτερούν.

Η Metal Blade δείχνει να τους πιστεύει ιδιαίτερα με το να κυκλοφορεί αρκετά υποστηρικτικά official video για το άλμπουμ, οι ίδιοι δείχνουν αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν, οπότε ίσως θα πρέπει να αναμένουμε αρκετά ωραία πράγματα από αυτούς τους Δανούς.

8 / 10

Petros Papadogiannis