Hällas – Isle of Wisdom

[RMV Grammofon, 2022]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς

Οι Hällas σχηματίστηκαν το 2011 στο Jönköping και σήμερα η βάση τους είναι στο Linköping, και οι δύο πόλεις στη νότια Σουηδία. Το κουιντέτο, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτο το line-up του, ανήκει στο κύμα αναβίωσης του progressive rock / hard rock ήχου των 70s, αν και η περίπτωσή τους είναι αρκετά ιδιαίτερη. Τόσο ο ήχος όσο και το ύφος της μπάντας είναι αρκετά ιδιαίτερο, ενώ και το στιχουργικό κομμάτι είναι πολύ ενδιαφέρον. Το όνομα του συγκροτήματος αφορά τον κεντρικό χαρακτήρα των τραγουδιών τους, ένα ιππότη που ζει σε ένα παράλληλο, μεσαιωνικό σύμπαν, όπου «οι θρησκείες, όχι απαραίτητα αυτές που αναγνωρίζουμε, είναι πολύ διαδεδομένες, ενώ βασιλεύουν δόλιοι τύραννοι σε περιοχές στα πρόθυρα της αποκάλυψης όπου οι μάντεις έχουν αποκτήσει τόση δύναμη που μπορούν να υπαγορεύσουν το μέλλον και το παρελθόν».

Επτά χρόνια μετά το ομώνυμο ντεμπούτο EP τους, το Isle of Wisdom που κυκλοφόρησε φέτος είναι το τρίτο full-length album της μπάντας, δύο χρόνια μετά το Conundrum (οι κριτικές μας εδώ).


 

Ο πιο λιτός και ίσως κορυφαίος δίσκος των Hällas (μέχρι τον επόμενο;)

Δεν χρειάζεται να είσαι σοφός για να αντιληφθείς ότι όλο αυτό το ‘70s revival κύμα που άκμασε στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας και σταδιακά έσβησε, θα δημιουργούσε πέρα από πάρα πολλές μέτριες περιπτώσεις και κάποια ελάχιστα group που θα είχαν πραγματικό νόημα ύπαρξης. Οι Hällas από την Σουηδία από την πρώτη στιγμή είχαν δείξει ότι οι δυνατότητες τους ήταν απεριόριστες, μιας και δεν τους ενδιέφερε να δημιουργήσουν μια vintage αισθητική και μόνο, αλλά κυρίως να συνθέσουν ισότιμα με τα μεγαθήρια από τα οποία δανείζονταν το χρώμα της μουσικής τους. Και με συνέπεια, από το Excerpts From a Future Past (2017) έως το Conundrum (2020) πειραματίστηκαν με το πώς θα συμβεί αυτό. Άλλοτε πιο heavy prog, άλλοτε πιο proto-metal, με έμφαση στον ρυθμό ή με την προσοχή στραμμένη στις μελωδίες, κάθε κομμάτι που έγραψαν είχε το δικό του concept και την θέση του σε δύο σχεδόν τέλειους δίσκους. Και έρχονται με το Isle of Wisdom να ξεπεράσουν ό,τι είχαν κάνει, δημιουργώντας έναν δίσκο που τείνει να θυμίζει σε ιδέες αρκετούς από τους κλασικούς hard rock δίσκους εκείνης της θρυλικής δεκαετίας.

Ακριβώς εκεί που οι Wishbone Ash συναντούν τους Uriah Heep και οι Yes τους ΑΒΒΑ, θα βρεις τις επιρροές των Σουηδών και σε αυτόν τον δίσκο, μόνο που αυτή την φορά το συνθετικό επίπεδο είναι αρκετές κλάσεις παραπάνω. Μέγιστο παράδειγμα αυτού, το τραγούδι The Inner Chamber το οποίο εσωκλείει στην επτάλεπτη διάρκεια του, όλες αυτές τις αναφορές (εκκινεί με τον epic ρομαντισμό των Wishbone Ash, περνάει από το prog των Yes στον heavy ήχο των Uriah Heep ενώ κλείνει με μια disco μελωδία στα πλήκτρα) με τέτοιο τρόπο που το αποτέλεσμα πλέον έχει έναν εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα, ομώνυμο του group. Δεν λείπουν και οι πιο επικές, proto-metal στιγμές, με το Earl’s Theme να κλέβει τις εντυπώσεις με τα ρυθμικά riffs που χτίζουν σταδιακά την ατμόσφαιρα που εισάγονται θριαμβευτικά, τα παιανίσματα από πλήκτρα, ένα λιτό αλλά εμφατικό refrain και χορωδιακά φωνητικά, που σε μεταφέρουν στην αυλή κάποιου άρχοντα (earl) των Viking.

Οι Hällas ενώ δεν ακούγονται σαν ένα αγνό prog rock σχήμα (οι συνθέσεις τους δεν βασίζονται σε δαιδαλώδεις δομές που βρίσκεις σε αντίστοιχους δίσκους των Camel, Gong και Eloy) τελικά βρίσκουν τρόπο να συνδέσουν folk, space και epic υφές διατηρώντας την αμεσότητα που επιθυμούν να έχουν τα τραγούδια τους. Το μοναδικό αποτέλεσμα που προκύπτει στο Isle of Wisdom, απαιτεί ελάχιστες ακροάσεις για να γίνει αντιληπτή η αξία του και αυτό συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με έναν παραπάνω από «απλά καλό» δίσκο.

9 / 10

Αλέξανδρος Τοπιντζής

 

2η γνώμη

 

Στον τρίτο τους δίσκο οι Hällas αφήνουν στην άκρη τα έντονα space, pop και prog στοιχεία που διάνθιζαν τις κυκλοφορίες του μέχρι σήμερα και μας παραδίδουν τον πιο ομοιογενή δίσκο της καριέρας τους. Τα κομμάτια είναι άμεσα, χωρίς όμως να είναι αδούλευτα, τουναντίον οι μελωδίες των τραγουδιών, είτε υπό μορφή κιθαριστικής δισολίας είτε από τα πολύ «μπροστινά» πλήκτρα, είναι ιδιαίτερες και σου μένουν στο μυαλό κατευθείαν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Earl’s Theme και The Inner Chamber. Επίσης τα πολύ διαφορετικά και κάπως «άτεχνα» φωνητικά στο Isle of Wisdom προσθέτουν αντί να αφαιρούν, γιατί ο δίσκος έχει μια proto-metal χροιά και σε κομμάτια όπως τα Stygian Depths και Advent of Dawn δίνουν χαρακτήρα και δυναμική. Γενικότερα, το όλο εγχείρημα θυμίζει Wishbone Ash και από μόνο του αυτό είναι φοβερό παράσημο για τους Σουηδούς, αλλά προσωπικά μου λείπουν οι prog στιγμές τους, παρόλο που μου αρέσει πολύ ο δίσκος. Με την τελευταία τους υπέροχη κυκλοφορία οι Hällas κεφαλαιοποιούν την πολλή καλή περίοδο που βρίσκονται και ενώ ο δίσκος φαίνεται πιο safe από τους προκατόχους του, ίσως να είναι αυτός που θα μνημονεύεται περισσότερο από τους υπόλοιπους.

8 / 10

Γιάννης Βούλγαρης