Devin Townsend – Order of Magnitude: Empath Live Volume 1

[InsideOut Records, 2020]

Εισαγωγή: Λευτέρης Σταθάρας

Ο ενθουσιασμός είναι πλέον δύσκολος για τα live album. Ειδικά την τελευταία δεκαετία που μπορείς πολύ εύκολα να δεις online την αγαπημένη σου μπάντα να παίζει live. Εάν όμως κάποιος μπορεί να επαναφέρει έναν μικρό ενθουσιασμό για τα live, αυτός είναι σίγουρα ο Devin Townsend. Ίσως είναι οι καραντίνα, ίσως ο τελειομανία και ο χαρακτήρας του Devy ή μπορεί και το ταλέντο των μουσικών να είναι κάτι που βοηθά.

Στο Order of Magnitude: Empath Live Volume 1 συμμετέχουν οι: Mike Kenneally (Frank Zappa alumnus), Markus Reuter, Morgan Ågren (Casualties of Cool), Nathan Navarro, Diego Tejeida, Ché Aimee Dorval, Samantha & Anne Preis και Arabella Packford. Η κυκλοφορία έρχεται και με ένα Blu-ray και ένα DVD artbook που κάνει το όλο πακέτο πιο ελκυστικό για συλλέκτες.


 

Μουσική πανδαισία από έναν γνήσιο performer

Γενικά δεν προτιμώ live albums, πόσο μάλλον να τα αξιολογώ. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η εμπειρία είναι μια αξεπέραστη μυσταγωγία (π.χ. Pink Floyd – Live in Pompeii) ή όπου ένα μέλος του συγκροτήματος είναι γεννημένο για να παρουσιάζει το έργο του στο σανίδι. Ο Devin Townsend ξεκάθαρα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο και εγκληματικά υποτιμημένο καλλιτέχνη με μια ιδιαίτερα εκφραστική αίσθηση του χιούμορ. Τι να πεις άλλωστε για έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μαζέψει δωρεές ύψους 10.000.000$ για να συνθέσει μια rock συμφωνία για πέη, αιδοία και θάνατο….; Ο Devin είναι πραγματικά απολαυστικός, αυτοσατυρίζει την ακατάσχετη φλυαρία του (τύπου Woody Allen), παρότι την αγαπάμε, ενώ αλληλεπιδρά με το κοινό ζητώντας τα αρκουδάκια που το μάτι του εντόπισε, τους ζητάει να γκαρίξουν death-μεταλλικά, συζητάει για τις αιμορροΐδες του και αναφέρεται σεξουαλικώς άνευ περιορισμών! Κι όλα αυτά σε ένα κοινό – το βρετανικό – που δεν έχει τη φήμη για την ανοχή του σε απουσία καθωσπρεπισμών. Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί τα αναφέρω αυτά καθότι δεν είναι μουσικά τεκταινόμενα. Θεωρώ πως αυτό που καθιστά ένα live αξιομνημόνευτο είναι ο ανθρώπινος χαρακτήρας, η οντότητα που θα διαφοροποιήσει την εμπειρία από την αντίστοιχη του studio. Ως εκ τούτου χρειάζεται έναν να καθοδηγεί και να διασκεδάζει το ακροατήριο. Σε αυτό παίρνει άριστα ο Devin.

Όσον αφορά στο μουσικό σκέλος, ο ήχος είναι πολύ καλός για δεδομένα ζωντανής μουσικής και φυσικά η απόδοση είναι αναμενόμενα καλή. Βέβαια, σε ένα live δεν μπορούν να αποδοθούν όλα τα εφέ και οι ενορχηστρώσεις, κάτι που θα παρατηρήσει κανείς στο Genesis, ίσως το πιο τρελό κομμάτι που έχει συνθέσει ο ιδιοφυής Καναδός. Παρόλα αυτά, δεδομένων των περιορισμών, όλες οι αποδόσεις είναι περίφημες. To setlist του Order of Magnitude: Empath Live Volume 1 περιλαμβάνει κυρίως επιτυχίες από το πρόσφατο αξιομνημόνευτο δίσκο του Empath, αλλά κατάφερε να χωρέσει και στιγμές από την πλούσια δισκογραφία του, τιμώντας ιδιαίτερα το Ki (2009), αλλά περιέχοντας και συνθέσεις από album όπως τα Infinity (1998), Physicist (2000), Accelerated Evolution (2003) και Epicloud (2012), ενώ έπαιξε και μια διασκευή στο Disco Inferno των The Trammps απλά επειδή μπορεί. Προσωπικά, οι εκτελέσεις των Gato, Deadhead, Why? και Lucky Animals ήταν οι πιο απολαυστικές για μένα, κυρίως για την ενέργεια που βγάζουν αλλά και τη συμμετοχή του κοινού στις παλαβομάρες του Devin (Why?). Σε όλο αυτό το show, ο Devin πλαισιώνεται από τέσσερις γυναικείες φωνές με κυριότερη αυτή της Ché Aimee Dorval, η οποία εκτελεί και κιθαριστικά καθήκοντα. Επιπροσθέτως, η σκηνή μετράει δύο ακόμα κιθαρίστες, με σπουδαιότερο όνομα τον Mike Keneally, γνωστό από τη συνεργασία του με τον Joe Satriani, φυσικά ένα rhythm section και τα απαραίτητα πλήκτρα.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η απόδοση είναι αψεγάδιαστη, όπως θα περίμενε κανείς από ένα επιτελείο που καλείται να αποδώσει την απαιτητική μουσική του Devin. Το σημαντικότερο όμως πέρα από την όποια απόδοση είναι το συναίσθημα που πρέπει να σου αφήσει ένας live δίσκος, που είναι το να σκεφτείς «μακάρι να ήμουν κι εγώ εκεί» και το καταφέρνει δίχως καμία αμφιβολία. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα πολύ καλοπαιγμένο και δομημένο live, ένα από τα καλύτερα live που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια, οπότε παρά τον ενδοιασμό μου για τις ζωντανές αποδόσεις, κάντε ένα καλό για τα αυτιά σας και ακούστε το Order of Magnitude: Empath Live Volume 1.

9 / 10

Μελέτης Δουλγκέρογλου

 

2η γνώμη

 

Με καμία ελπίδα για συναυλίες στο (προσεχές) μέλλον, ο Devin Townsend κυκλοφόρησε ένα live  δίσκο για να μας θυμίσει δύο πράγματα. Τι ωραία εμπειρία ήταν οι συναυλίες και πόσο χαρισματικός και αληθινός είναι. Σε μια προσπάθεια να παράγει πιο οργανικό και γήινο ήχο αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει προ-ηχογραφημένα samples. Η ιδέα ήταν πως τα μικρά λάθη και οι ατέλειες θα κάνουν το αποτέλεσμα πιο μοναδικό. Ενώ είμαι σίγουρος πως κάποια λάθη υπάρχουν εδώ και εκεί, όταν μοιράζεσαι την σκηνή με τόσο ταλαντούχους μουσικούς, το αποτέλεσμα τουλάχιστον στα απαίδευτα αυτιά είναι τέλειο. Το setlist περιέχει πολλά κομμάτια από το τελευταίο δίσκο Empath, με αρκετές πινελιές των προηγούμενων κυκλοφοριών του και μια διασκεδαστική διασκευή στο Disco Inferno. Ο Devin Townsend συνδυάζει καλοσύνη, αγνές προθέσεις και εφευρετικότητα με έναν μοναδικό τρόπο. Κάθε δημιουργική του προσπάθεια έχει ένα συγκεκριμένο στόχο τον οποίο τον φέρει σε πέρας λόγω της συνεργασίας του με εξαιρετικούς μουσικούς αλλά λόγω της προσωπικότητας του. Αυτό το live album περιέχει και εξαιρετικές live εκτελέσεις των κομματιών του αλλά και δίνει και μια ιδέα για την ενέργεια του Townsend στη σκηνή. Έτσι, εάν είσαι fan του Devin Townsend, ξέρεις και τι να περιμένεις από έναν τέτοιο δίσκο και αν θα σου αρέσει το αποτέλεσμα.

8.5 / 10

Λευτέρης Σταθάρας