Caleb Dolister – Daily Thumbprint Collection 3: The Wandering

[SNP Records, 2020]

Εισαγωγή: A. Toπιντζής, Δ. Kαλτσάς

Ο drummer των Kandinsky Effect, Caleb Dolister, κυκλοφορεί φέτος το τρίτο μέρος της συλλογής με δικές του συνθέσεις, ηχογραφημένες σε διάφορα σημεία μιας διαδρομής, που είχε διάρκεια περισσότερα από 10 χρόνια. Ο Caleb ως επαγγελματίας session drummer ταξίδευε όλον αυτόν τον χρόνο σε διάφορα studio των Η.Π.Α για τις ανάγκες ηχογράφησης δίσκων κυρίως jazz και κλασικής μουσικής. Ο σεβασμός και η εκτίμηση που υπάρχει προς το πρόσωπο του, αποτυπώνεται στο έργο αυτό, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, 23 διαφορετικοί μουσικοί (συμπεριλαμβανομένου και του Dolister) συμμετέχουν στο album.

Η ιδέα του Daily Thumbprint Collection 3: The Wandering σχηματίστηκε το 2008 και οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2009-2014. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην είναι αντίστοιχα ιδιαίτερο (αν όχι μοναδικό).


 

Ένα ταξίδι με απροσδόκητο/ους προορισμό/ούς

Με ήχο που βασίζεται στην jazz, prog και post-rock μουσική, είναι λογικό το υλικό να σφύζει από σεμιναριακά παιξίματα, όμως μπορείς να διακρίνεις παρά τον instrumental χαρακτήρα του, ότι ο μουσικός με ειλικρίνεια καταγράφει μια πολύ συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, που ίσως εμπνέεται από ακριβώς αυτή την ζωή στον δρόμο, την συνεχή περιπλάνηση ενός μουσικού. Ακριβώς αυτή η αλληγορία δημιουργεί συνεχής εναλλαγές στυλ, στις 10 συνθέσεις που βρίσκονται στον δίσκο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο συνθέτης έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι ενιαίο ή απλά έβαλε σε σειρά κάποιες σκόρπιες ιδέες.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, γιατί ο Caleb Dolister δεν είναι ένας μονοδιάστατος καλλιτέχνης. Οι post-rock καταβολές του παραμένουν παρούσες και αυτό το χαρακτηριστικό τον βοηθά να δημιουργεί ομαλές εναλλαγές ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά όργανα, χωρίς να χάνεται η ατμόσφαιρα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το εναρκτήριο 080620 [the second place], το οποίο κλιμακώνεται σαν μια κλασική post-rock σύνθεση. Αντίθετα όταν συνθέτει με την jazz ή κλασική προσέγγιση, τα αποτελέσματα είναι αρκετά πιο ενδιαφέροντα. Το 090921 [the one that went away] θα μπορούσε να είναι κομμάτι ενός πολύ ενδιαφέροντος soundtrack, το 081227 [the formalist] με τα σαξόφωνα και τις τρομπέτες θυμίζει τις πιο ταξιδιάρικες στιγμές των Jaga Jazzist, ενώ στο 090510 [the drifter] οι δαιδαλώδεις δομές και οι συνεχείς εναλλαγές μας προσφέρουν την πιο prog σύνθεση της συλλογής.

Η ποικιλία δεν είναι το στοιχείο που λείπει από την μουσική του Caleb. Αυτό που λείπει από το υλικό του είναι ιδέες σαν αυτές του 081205 [the one that lost their way] όπου οι βαριές κιθάρες συμπορεύονται υπέροχα με τις μελωδίες του πιάνου. Υπάρχουν και σε άλλα σημεία, παρόμοιες post-metal εκλάμψεις, όπως π.χ. στο 080721 [the machinist], που προσφέρουν βάθος και χρώμα σε έναν γκρι δίσκο. Ωστόσο, στο σύνολο τους αυτές είναι λίγες σε έναν δίσκο που δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει μνήμες και να σε κερδίσει με τα hooks που περιλαμβάνει, αλλά περισσότερο να σου προσφέρει ένα ευχάριστο άκουσμα, να σε ταξιδέψει μουσικά στις επιρροές και τις εμπειρίες που είχε ο καλλιτέχνης και εντέλει να σε κάνει να ακολουθήσεις την δύσβατη πορεία του. Τα καταφέρνει σε τεράστιο βαθμό και σε όσα σημεία κι αν χάθηκα, λίγο αργότερα ξαναβρήκα τον δρόμο μου προς την ψυχαγωγία που μου προσέφερε.

7.5 / 10

Αλέξανδρος Τοπιντζής

 

2η γνώμη

 

Το Daily Thumbprint Collection 3: The Wandering αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα albums που κυκλοφόρησαν το 2020 και σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα. Το ορχηστρικό δημιούργημα του Dolister έχει φανερά αφηγηματικό χαρακτήρα και επιτυγχάνει απόλυτα το σκοπό αυτό κυρίως χάρη στην εντυπωσιακή, πλούσια ενορχήστρωση με πλήθος ηλεκτρικών και κυρίως ακουστικών οργάνων να υφαίνουν τις συνθέσεις. Το γενικό στυλ εκτείνεται από avan-prog έως jazz και post-rock με αρκετά κινηματογραφικό ύφος, αρκετά κοντινό στο ύφος ενός ιδιόμορφου ατμοσφαιρικού soundtrack, με το άλλοτε απλό και άλλοτε busy drumming του Dolister να έχει κεντρικό ρόλο με διαρκείς εναλλαγές ρυθμών. Δυστυχώς δεν είναι όλα επιτυχημένα. Τα πιο heavy (οριακά metal) σημεία δεν δένουν αρκετά πειστικά με τις μελωδίες και υπάρχουν σημεία που πιθανώς εξαιτίας του υπερβολικού editing ακούγονται πιο ασαφή από άλλα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό ελάχιστα μειώνει την απόλαυση της ακρόασης του δίσκου που εξακολουθεί να ηχεί πρωτότυπος και πολύ προσωπικός. Συστήνεται στους λάτρεις της ατμοσφαιρικής ορχηστρικής μουσικής ανεξάρτητα μουσικού είδους.

7.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς