All Traps on Earth – A Drop of Light

[AMS Records, 2018]

Εισαγωγή: Πάρης Γραβουνιώτης
18 / 12 / 2018

Νεκρική σιγή επικρατούσε τα τελευταία 4 χρόνια στο στρατόπεδο των σπουδαίων Σουηδών prog rockers Änglagård, με την τελευταία τους δισκογραφική εμφάνιση να είναι  το ζωντανά ηχογραφημένο Prog På Svenska – Live In Japan. Φέτος λοιπόν, πραγματικά από το πουθενά εμφανίστηκε ένα project ονόματι All Traps on Earth ηγούμενο από τον μπασίστα και ηγέτη των Änglagård Johan Brand, έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Miranda Brand αλλά και τους μουσικούς συνοδοιπόρους του Thomas Johnson και Erik Hammarström.


 

Η σκοτεινή πλευρά των Änglagård

Το A Drop of Light έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στα μέτρια κατά τη γνώμη μου prog δρώμενα του τρέχοντος έτους, θυμίζοντας σε όλους τους φίλους του προοδευτικού ήχου ποιο είναι το πραγματικό DNA του αγαπημένου μας rock παρακλαδιού. Το απόλυτο παίξιμο, οι μελωδίες, οι εναλλαγές ρυθμών και διαθέσεων, η καθηλωτική ατμόσφαιρα και η πειραματική διάθεση ενώνονται και συνδυάζονται μοναδικά πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που ηχεί ονειρικό και εφιαλτικό ταυτόχρονα.

Έχοντας ως βασικό συστατικό την symphonic prog κληρονομιά του ήχου των Änglagård, εδώ η παρέα του Johan Brand κάνει ακόμη πιο μουντό το ούτως ή άλλως σκοτεινό ύφος των Σουηδών, προσθέτοντας μία avant-garde αισθητική στο όλο εγχείρημα. Μέσα από τέσσερις μακροσκελείς συνθέσεις (συν μία δίλεπτη), οι All Traps οn Earth απλώνουν όλο το εύρος των επιρροών τους καταφέρνοντας να καθηλώσουν τον ακροατή, καθιστώντας την κάθε επαναληπτική ακρόαση ως μία συναρπαστική εμπειρία. Στο King Crimson-ικό ομώνυμο κομμάτι επικρατεί η πιο περιπετειώδης και επιθετική πλευρά του σχήματος, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως σε σημεία θυμίζει αρκετά το ύφος των Univers Zero. Το Magmatic Warning παρόλο που μαρτυράει από τον τίτλο του σε ποια μπάντα αποδίδει έναν άτυπο φόρο τιμής, δεν περιορίζεται στο στυλ των Magma αλλά διανθίζει με αυτό μία ακόμη εξαιρετική σύνθεση. Στα Omen και Bortglömda Gårdar συνδυάζουν την έντονη μελωδικότητα με το σκοτεινό -όπως προαναφέρθηκε- ύφος, σε δύο ακόμη κορυφαίες στιγμές που στέκονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Θα ήθελα να σταθώ στο πόσο πετυχημένα έχουν ενσωματώσει την τρομπέτα και το σαξόφωνο στον κλασσικό Änglagård ήχο, προσδίδοντας μία έντονη jazz έως και κινηματογραφική νότα. Επίσης παρότι το A Drop of Light είναι ένας σχεδόν instrumental δίσκος, οι φωνητικές πινελιές της Miranda Brand εναρμονίζονται πλήρως με το στυλ των All Traps οn Earth. Ειδική μνεία και στο φανταστικό εξώφυλλο που αντικατοπτρίζει με τον πλέον πετυχημένο τρόπο το μουσικό περιεχόμενο.

Δεν γνωρίζω αν το εν λόγω project θα έχει συνέχεια, ή απλά αποτέλεσε μια παρένθεση. Ωστόσο εμένα προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε καθόλου οι All Traps οn Earth να είναι η σκοτεινή πλευρά των Änglagård και το πειραματικό πεδίο δράσης του Johan Brand, πόσο μάλλον αν συνεχίσουν να ηχογραφούν τόσο εξαιρετικά albums όσο το φετινό A Drop οf Light. Όσοι προτιμούν την ασυμβίβαστη και ρηξικέλευθη πλευρά του prog rock πιθανόν να έχουν μπροστά τους τον δίσκο της χρονιάς.

9 / 10

Πάρης Γραβουνιώτης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης