Rumors & chewing gun @ Ghost House 23-01-2014

 

 “Ελπίδες για το μέλλον”

 

Από τον Λευτέρη Σταθάρα

IMG_4064Τα τελευταία χρόνια μιλάμε για την άνοδο της ποιότητας των συγκροτημάτων που ξεπηδούν στην Ελλάδα και για τις πολύ καλές, ποιοτικές και προσεγμένες τους κυκλοφορίες. Ευτυχώς λοιπόν, αυτό αντικατοπτρίζεται πολύ αντιπροσωπευτικά και σε ωραίες συναυλίες, με μπάντες να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν απολαυστικές μουσικές βραδιές και μάλιστα σε πολύ ωραίους και φιλικούς χώρους. Μια τέτοια συναυλία διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη στον πολύ όμορφο χώρο του Ghost House. Τη βραδιά θα άνοιγαν οι chewing gun, οι οποίοι στην αρχή του χρόνου κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο με τίτλο “volume”  (τον οποίο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τη σελίδα  της μπάντας στο Bandcamp) και εν συνεχεία τη σκυτάλη θα έπαιρναν οι Rumors, oι οποίοι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους video clip για το κομμάτι “Self-Destruct” πριν από λίγες ημέρες. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε και από αρκετό κόσμο, δεδομένων των συνθηκών, αφού μαζεύτηκαν περίπου 50 άτομα και διασκέδασαν και με τις δύο μπάντες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σχετική καθυστέρηση (θα τα πούμε μετά αυτά) με τους chewing gun να παίζουν κομμάτια από το “volume”, χωρίς τα φωνητικά.  Aν δεν κάνω λάθος, ο Τάκης Μάρκου (τραγουδιστής και κιθαρίστας της μπάντας) απουσίαζε. 

Γενικά ήταν λίγο αγχωμένοι και μαγκωμένοι πάνω στη σκηνή, πράγμα που φάνηκε κυρίως στην επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους ανάμεσα στα κομμάτια. Σίγουρα πάντως αυτό δεν φάνηκε όσο έπαιζαν τα πολύ καλά κομμάτια του νέου δίσκου τους. 

IMG_4062

Ο ήχος ήταν πολύ καλός από την αρχή της βραδιάς και βοήθησε τη μπάντα να δείξει τα δυνατά σημεία των κομματιών τους. Η μουσική τους κινείται σε experimental και προοδευτικά μονοπάτια με πολύ έξυπνα και groove-άτα μέρη.  Το rhythm section της μπάντας λειτουργεί πολύ καλά μαζί και οδηγεί τα κομμάτια σε πολύ τεχνικά και ταυτόχρονα δυνατά μονοπάτια. Εξαιρετικές ιδέες και πολύ τεχνικά και ωραία μέρη τόσο από τον drummer όσο και από τον μπασίστα. Επίσης, πολύ ωραία και ουσιαστική η (έστω μία) κιθάρα. Στα κομμάτια υπάρχουν και πολλά samples, στα οποία εντάχθηκαν και τα όσα φωνητικά έχει η μπάντα. Οι chewing gun έμειναν στη σκηνή για μισή ώρα και αποχαιρέτησαν τον κόσμο με ένα κομμάτι από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το “industrial chewing machine.

IMG_4115Μετά από τις απαραίτητες αλλαγές επί σκηνής, ένα τέταρτο πριν τις 23:00 ανέβηκαν στη σκηνή οι Rumors. Μουσική λίγο πιο άμεση από αυτή των chewing gun, αλλά επίσης με πολλά πειραματικά στοιχεία και αρκετά πολυεπίπεδη. Η μπάντα αποτελείται από έξι πολύ ταλαντούχα μέλη που παίζουν alternative rock με πολλά ατμοσφαιρικά στοιχεία. Άρχισαν το σετ τους με ένα σχετικά μακροσκελές κομμάτι, που ξεκινάει με έναν ωραιότατο αμανέ. Οι Rumors ήταν και αυτοί λίγο σφιγμένοι επί σκηνής, κάτι που όσο η βραδιά προχωρούσε αμβλυνόταν εμφανώς.

IMG_4195

Η φωνή της Νανάς ήταν φανταστική, με πολύ συναίσθημα και πολύ ωραίους χρωματισμούς. Το rhythm section και σε αυτή τη μπάντα ήταν φανταστικό. Ο Θανάσης στα πλήκτρα και τα δεύτερα φωνητικά γέμιζε πολύ έξυπνα τα κομμάτια. Οι κιθάρες αν και είχαν μερικές τεχνικές δυσκολίες, είχαν πρωταρχικό ρόλο στα κομμάτια, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν αρκετά εσωστρεφή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πιο heavy σκασίματα, όπως στο “Friedrich”.

Οι Rumors μετά από μιάμιση ώρα έκλειναν το σετ τους με μια εξαιρετική διασκευή στο “Which Side are you On?” και με τη Νανά να συστήνει τα μέλη της μπάντας, τα οποία επιδόθηκαν σε ένα ωραιότατο jazz τζαμάρισμα.

Το παράπονο της βραδιάς έχει να κάνει μόνο με την οργάνωση. Στην αφίσα υπήρχε εγγεγραμμένη ώρα έναρξης 21:00. Οι chewing gun ανέβηκαν στη σκηνή στις 22:00, με αποτέλεσμα οι Rumors να τελειώσουν μετά τις δώδεκα.  Ξέρω ότι δεν είναι πολύ ωραίο να παίζεις μπροστά σε λίγο κόσμο ή μπορεί να υπήρχε κάποιο πρόβλημα και να υπήρξε καθυστέρηση, αλλά η μία ώρα είναι αδικαιολόγητη. Καλύτερα  να παίξεις κάποιες φορές μπροστά σε λίγο κόσμο και να ξεκινήσεις στην ώρα σου, έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει να εμφανίζεται στην ώρα του στα live, παρά να ξεκινάς μια ώρα μετά και ο κόσμος που ήρθε με τα μέσα, να χρειάζεται να πληρώσει ταξί να γυρίσει σπίτι του. Αυτό ήταν το μόνο μειονέκτημα σε μια κατά τα άλλα πολύ διασκεδαστική βραδιά με δύο ποιοτικές μπάντες που έχουν μέλλον στα ελληνικά δρώμενα.

 

Φωτογραφίες: Άρτεμις Κονδυλοπούλου  www.artemis-schubert.com

Be the first to comment

Leave a Reply