LUNG fanzine: “ειλικρινές στίγμα, μακριά από τακτικές lifestyle και αναπαραγωγή στεγνών προτύπων”

Ο έντυπος μουσικός τύπος την Ελλάδα δεν διανύει την πιο ένδοξη περίοδό του εσχάτως. Η οικονομική κρίση στη χώρα και οι αντικειμενικές δυσκολίες εκτύπωσης, διανομής κ.ο.κ. έκαναν τα πράγματα πολύ δύσκολα. Ωστόσο, η αγάπη κάποιων ανθρώπων για τη μουσική και ειδικά για την underground σκηνή σε διάφορα πεδία αποδεικνύεται ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες αρκετή για να γίνουν υπερβάσεις εκ πρώτης όψεως αντισυμβατικές έως παράτολμες και παράλογες.

Δεδομένου ότι ως διαδικτιακό μέσο, στο Progrocks.gr εκπροσωπούμε τις ίδιες ακριβώς αρχές, στηρίζουμε ένθερμα τέτοιες προσπάθειες και ταυτιζόμαστε με μεγάλη χαρά, πόσο δε μάλλον όταν στην ύλη μας υπάρχουν τομές και κοινά ενδιαφέροντα. Γι’ αυτό, μιλήσαμε με τους ανθρώπους του LUNG fanzine και τα όσα μάθαμε είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Ερωτήσεις: Δημήτρης Καλτσάς


Παιδιά συγχαρητήρια για το LUNG Fanzine, προσωπικά θεωρώ πως ήταν κάτι που έλειπε εδώ και αρκετό καιρό από τον ελληνικό μουσικό τύπο. Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς φτάσαμε στο πρώτο τυπωμένο τεύχος;

To έναυσμα για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο όραμα, προέκυψε ύστερα από μία φεισμπουκική ανάρτηση του Βασίλη Μπέκα τον Ιούνιο του 2018, από την οποία ο ίδιος έθετε το ζήτημα της αποτύπωσης ενός κειμένου περί μουσικής όχι στον άυλο χώρο ενός site, αλλά στον χειροπιαστό κόσμο ενός ειλικρινούς diy εντύπου. Μερικές φιλολογικές συζητήσεις μετά και έπειτα από μια συνάντηση τον Σεπτέμβρη του 2018, θα φέρουν ιδέες στο τραπέζι, για να έρθει να κουμπώσει σε κάποια θεμέλια το εγχείρημα στις αρχές Οκτώβρη. Ειλικρινά, θα λέγαμε ότι με μπόλικο αγώνα δρόμου, πείσμα, μεθοδικότητα και συνεχή ξενύχτια (τα τετράωρα ύπνου πήγαν… σύννεφο), μέσα σε λιγότερο από δίμηνο το υλικό πήγε στο τυπογραφείο. Εν τέλει, είχε και μια αίσθηση θαύματος το ότι στις 20 του Δεκέμβρη πρωτοφανερώθηκε, με χαρτί και χρώμα, για να έρθει σε επαφή με κόσμο στο πάρτυ παρουσίασής του, την αμέσως επόμενη μέρα στο επαρχιώτικο μπαρ Closer.

Παρουσιάστε μας τον βασικό πυρήνα της ομάδας του Lung. Πότε γνωριστήκατε και τι σας ώθησε στη δημιουργία του περιοδικού;

Κανένας μας δεν γνώριζε τον άλλο μέχρι πριν 3 μήνες στην πραγματική ζωή, όμως το κοινό όραμα αλλά και η προτεραιότητα στην οποία βάλαμε το LUNG μας έκανε ομάδα. Όλοι μας λίγο πολύ μοιραζόμασταν καινούργια μουσική μέσω internet γράφοντας κείμενα σε blogs ή e-zines. Ωστόσο, η απόσταση που δημιουργεί το μέσο (pc, κινητό), αλλά και η πίεση που “ασκείται” πάνω μας από την συνεχή διάχυση τεράστιων όγκων πληροφορίας, το καθιστά έναν χώρο μάλλον εχθρικό προς το διάβασμα και την χωρίς περισπασμούς αναζήτηση που ένας μουσικόφιλος ενδεχομένως να επιδιώκει. Θεωρήσαμε ότι έλειπε από την εγχώρια καθημερινότητα μια τέτοια εστία ανθρώπων που θα μοιράζονται την αγάπη της για τη μουσική με απτό τρόπο και θα στέκεται αναζωογονητικά τόσο απέναντι στην υπερπληθώρα σκόρπιων απόψεων του διαδικτύου, όσο και θα άφηνε ειλικρινές στίγμα, μακριά από τακτικές lifestyle, αναπαραγωγής στεγνών προτύπων και προσκόλλησης σε πρόσωπα και καταστάσεις. Το πρώτο τεύχος μας και τα όσα το πλαισίωσαν, δηλαδή το πάρτυ παρουσίασής μας και η συναυλιακή βραδιά της 4ης Ιανουαρίου του 2019 στις Chimeres με ιδιαίτερα εγχώρια σχήματα και καλλιτέχνες, ανέλαβαν να τα πραγματώσουν επτά άτομα. Από αυτά, παρέμειναν τα έξι, για να προστεθεί ένα νέο μέλος και να προχωρήσουμε ακόμη πιο οργανωμένα και με ανάλογο πάθος ξανά ως επτάδα, στην δημιουργία του δεύτερου τεύχους που βρίσκεται καθ’ οδόν και τη διοργάνωση των ποικίλων εκδηλώσεων που φιλοδοξούμε να πραγματοποιήσουμε. Η συντακτική μας ομάδα, ωστόσο, πλέον είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το προκείμενο σύνολο ανθρώπων συμπληρώνουν ισότιμα και άλλοι συντάκτες, άνθρωποι με αγάπη για τη μουσική, που με τα κείμενα και τις απόψεις τους δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο όλον.

Το πρώτο σας τεύχος περιλαμβάνει αρθρογραφία, παρουσιάσεις δίσκων και αφιερώματα. Υπάρχει προτεραιότητα μεταξύ των τριών; Αλήθεια, εσείς τι προτιμάτε περισσότερο (ως συντάκτες και αναγνώστες);

Είναι αλήθεια ότι το LUNG κινείται σε αυτούς τους τρεις άξονες ύλης. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προτεραιότητα, και η έκταση των κειμένων προκύπτει από τη φύση του εκάστοτε θέματος. Επιδιώκοντας μια διαφορετική προσέγγιση αυτού του μουσικού εντύπου, αποφασίσαμε να μην έχουμε στήλη συμπυκνωμένων δισκοκριτικών με τη μορφή που τις συναντούσαμε σε παλαιότερα fanzines. Ούτε θα βρείτε εύκολα στις σελίδες του LUNG τυπικές και αυτοματοποιημένες ερωτο-απαντήσεις συνεντεύξεων ή ταχύρυθμες ανταποκρίσεις από συναυλίες. Εκτός βέβαια αν οι τελευταίες όντως έχουν μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα.

Από το πρώτο σας τεύχος είναι προφανές ότι καλύπτετε μεγάλο φάσμα της σύγχρονης και όχι μόνο μουσικής σκηνής. Υπάρχουν περιορισμοί; Με ποια κριτήρια επιλέγετε το υλικό;

Στόχος μας είναι να προτείνουμε μουσική αναλύοντας διάφορες αξιόλογες περιπτώσεις καλλιτεχνών και ηχητικών ρευμάτων, δίχως να εστιάζουμε εμμονικά σε κάτι. Το φάσμα μας είναι ευρύ και πρωταρχικό κριτήριο για τις επιλογές μας είναι η αισθητική και το γούστο μας. Από εκεί και πέρα προκρίνονται θέματα που συνδέονται με την ταυτότητα του LUNG, για τα οποία πιστεύουμε ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν μέσα στον κυκεώνα των αμέτρητων μουσικών κυκλοφοριών και εγχειρημάτων εκεί έξω. Γράφουμε αποκλειστικά για όσα μας εξιτάρουν.

Ποια είναι η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κόσμου; Απ’ ό,τι είδαμε το πάρτυ σας ήταν πολύ επιτυχημένο.

Μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει πολύ θετικό feedback και πολλές ενθαρρυντικές κριτικές. Χρειάστηκε να τυπώσουμε δεύτερη και τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα το τεύχος για να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προέκυψαν, μιας και παρόλο που πιστεύαμε στην προσπάθειά μας, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε μια τόσο ένθερμη ανταπόκριση. Θέλουμε να επενδύσουμε στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του LUNG και να συνοικοδομήσουμε με αυτό μια κοινότητα, η οποία θα μοιράζεται ιδέες και προσπάθειες. Δε θέλουμε απλώς να εκδίδουμε ένα έντυπο, στοχεύουμε σε μια γενικότερη δραστηριοποίηση που θα επικοινωνεί τη φιλοσοφία μας και μας φέρνει σε επαφή με ανθρώπους με κοινές προσλαμβάνουσες και ερεθίσματα. Νομίζουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ευχαριστούμε όλους όσους έχουν ανταποκριθεί στις πρώτες μας πρωτοβουλίες. Τόσο το release party μας στο Closer, όσο και το live που διοργανώσαμε στις Chimeres-με 200 περίπου άτομα να μαζεύονται στο χώρο- αποτελούν πυξίδα για τη συνέχεια.

Ποια θα είναι η συχνότητα έκδοσης και ποιες αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον στα προσεχή τεύχη;

Η συχνότητα κυκλοφορίας έχει οριστεί στους δύο με δυόμιση μήνες, με το δεύτερο τεύχος που σημειώσαμε πριν να καταφθάνει περίπου το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Μάρτη. Έχουμε ήδη δρομολογήσει αλλαγές και βελτιώσεις με κυριότερη την προσθήκη πολλών νέων συντακτών και περιφερειακών συνεργατών που θα συμμετέχουν στο δεύτερο τεύχος, κάτι που ευελπιστούμε ν’ απογειώσει την ποικιλομορφία και η πολυσυλλεκτικότητα των “φωνών” που εκφράζονται μέσα από το LUNG. Πέραν αυτού σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και σε θέματα που περιστρέφονται γύρω κι από άλλες μορφές τέχνης, όπως ο κινηματογράφος και τα εικαστικά, αναζητώντας τη σύνδεσή τους με τη μουσική και τον ήχο.

Από πού μπορεί να προμηθευτεί κάποιος το LUNG;

Από δισκοπωλεία κι επιλεγμένους χώρους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, ενώ έχουμε στα σκαριά και νέες συνεργασίες στην επαρχία. Όλα τα σημεία διανομής έχουν αισθητική ανάλογη με τη δική μας και είναι χαρά μας να έχουμε παρουσία σε αυτά και μπορείτε να τα βρείτε στο site μας, www.lungfanzine.gr. Επιπλέον, διατηρούμε mailorder μέσω του orders@lungfanzine.gr και του facebook προφίλ μας (www.facebook.com/lungfanzine) και αποστέλλουμε τεύχη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τέλος, τα parties και τα live που κάνουμε είναι ιδανική ευκαιρία για να γνωριστούμε με αρκετό κοινό και εκείνο να προμηθευτεί τα τεύχη μας.

Ποιοι είναι οι μακροπρόσθεσμοι στόχοι των ανθρώπων του LUNG;

Παρόλο που πιστεύουμε στο “ένα βήμα τη φορά”, το πάθος, η θέληση και η μεθοδικότητά μας, μας ώθησαν σε πολλά περισσότερα βήματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, αυτό που έχουμε κατά νου τώρα, είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, σταθερής κι εποικοδομητικής παρουσίας στην περιφέρεια της εγχώριας underground κι εναλλακτικής μουσικής σκηνής, φιλοδοξώντας να παρακάμψουμε πεπατημένες οδούς και να ξεφύγουμε από τη στενή λογική ενός ακόμα εντύπου. Δεν θέλουμε να αφήνουμε κάπου το τεύχος και να φεύγουμε, θέλουμε να βρισκόμαστε σε χώρους και να αλληλεπιδρούμε με ανθρώπους, να αναπνέουμε ιδέες και μουσική και να συνδιαμορφώνουμε οράματα.

Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα! Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας!

Be the first to comment

Leave a Reply