Συνέντευξη: New Past, Within Progress, Lacrimae, Glass Eye Filter – Κερδίστε προσκλήσεις για το live τους (12/01, AN club)!

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Σε λίγες ημέρες το AN club θα γεμίσει με τους prog rock / metal ήχους τεσσάρων νέων σχημάτων από την Ελλάδα που μας έχουν συστηθεί πρόσφατα, ξεχωρίζοντας για το ταλέντο και το -παραδόξως ίσως- έντονα προσωπικό ήχο και ύφος. Αυτή ήταν η ιδανική ευκαιρία να μιλήσουμε και με τα τέσσερα συγκροτήματα, να μάθουμε λεπτομέρειες για τη μουσική τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

(Στο τέλος της σελίδας μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό μας για τρεις διπλές προσκλήσεις για τη συναυλία των New Past, Within Progress, Lacrimae και Glass Eye Filter στις 12 Ιανουαρίου στο AN club.)

Ερωτήσεις: Δημήτρης Καλτσάς


 New Past

Θεωρώ ότι η μουσική σας έχει πολλά στοιχεία, πολύ έξυπνα ενσωματωμένα, μία εντυπωσιακή ισορροπία προοδευτικού rock και metal και έναν αρκετά 90s αέρα. Ποιες οι επιρροές σας και τι ακριβώς θέλετε να βγάλετε μουσικά με το σχήμα;   

Είναι ευχάριστο να βγαίνει έτσι προς τα έξω. Ο καθένας μας, προέρχεται από διαφορετικά μουσικά background και υπάρχει και διαφορά στις ηλικίες, οπότε μοιραία όλα αυτά αποτυπώνονται στη μουσική μας με έναν μοναδικό τρόπο που τελικά ορίζει τους New Past.

Ως προς το τι θέλουμε να βγάλουμε, δεν υπάρχει συνταγή. Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας αβίαστα, προσπαθώντας να τα δομήσουμε με έναν τρόπο που να γίνονται κατανοητά και από τον κόσμο που μας ακούει.

Αν και ξεκινήσατε σαν instrumental συγκρότημα, σήμερα η μουσική σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις φωνητικές μελωδίες και δίνετε βαρύτητα στο νόημα των στίχων. Πόσο εύκολη ήταν αυτή η μετάβαση;

Σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό. Δε θα λέγαμε όμως ότι πρόκειται για μετάβαση αλλά για προσθήκη. Πρακτικά με τον ερχομό του Αντρέα στα φωνητικά, συμπληρώθηκαν επιπλέον μελωδικές γραμμές και ολοκληρώθηκαν οι συνθέσεις. Ως προς τους στίχους, όντως το κάθε κομμάτι απέκτησε μια ιστορία που το αντιπροσώπευε και όλες μαζί δημιούργησαν τον πρώτο μας δίσκο “State of Falling”. Όπου τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά είναι μια ενιαία ιστορία που αναφέρεται στον συναισθηματικό κύκλο και τη ζωή του ανθρώπου.
Όλο αυτό προφανώς χρειάστηκε δουλειά, αλλά μας έδωσε πολύ μεγάλη ικανοποίηση όταν ολοκληρώθηκε.

Έχει περάσει πλέον πάνω από ένας χρόνος από την κυκλοφορία του State of Falling (οι κριτικές μας εδώ), το οποίο μας είχε εκπλήξει θετικά. Υπάρχει έτοιμο υλικό για τον δεύτερο δίσκο σας; Αν ναι, πότε θα κυκλοφορήσει και σε τι ύφος θα κινείται; 

Όντως κλείσαμε τα Χριστούγεννα ένα χρόνο κυκλοφορίας του State of Falling.
Υπάρχει καινούριο υλικό. Έχουμε ολοκληρώσει κάποια πρώτα κομμάτια και δουλεύουμε σε επόμενα. Μιας και όλα είναι πηγαία και όχι κατά παραγγελία, δίνουμε χρόνο στο κάθε νέο κομμάτι, συνεπώς δεν έχουμε deadlines. Το ιδανικό για εμάς θα είναι να ολοκληρωθούν όλες οι συνθέσεις μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς, ίσως και οι ηχογραφήσεις.

Ως προς το ύφος, θα λέγαμε ότι το καινούριο υλικό είναι μια πιο ώριμη προσέγγιση της προηγούμενης δουλειάς. Ενδεχομένως και πιο πειραματικό για εμάς. Έχουμε προσεγγίσει και τη θεματολογία των στίχων, η οποία θα παραμείνει ανθρωποκεντρική αλλά θα αφορά την εποχή μας.

Τι να περιμένουμε από τη setlist σας στην προσεχή εμφάνισή σας στο AN club; Θα υπάρξουν εκπλήξεις;

Σκοπός μας είναι να παίξουμε όλο το State of Falling και σαν έκπληξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ακούσετε και νέο υλικό.

Στις 12 Ιανουαρίου θα μοιραστείτε τη σκηνή του AN club με άλλες τρεις νέες μπάντες. Πού νομίζετε ότι οφείλεται η μεγάλη κίνηση στον underground progressive χώρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Ναι, είναι μεγάλη μας χαρά που θα μοιραστούμε τη σκηνή του ΑΝ με νέες μπάντες που κινούνται στο ύφος μας. Με τους Within Progress γνωριστήκαμε στην Θεσσαλονίκη όπου ανοίξαμε για τους Γερμανούς Soul Cages, και έκτοτε έχουμε κρατήσει επαφές. Θέλαμε από καιρό παίξουμε μαζί και στην Αθήνα και να που ήρθε η ώρα. Οι Lacrimae είναι άλλη μια μπάντα με την οποία είχαμε μιλήσει και παλιότερα προκειμένου να παίζαμε κάποια στιγμή μαζί. Τέλος, τους Glass Eye Filter τους γνωρίσαμε πολύ πρόσφατα και η μουσική τους είναι πολλά υποσχόμενη.

Γενικά στην Ελλάδα πλέον υπάρχει πληθώρα “underground” μπαντών, και αναπόφευκτα έχουν αυξηθεί και οι μπάντες που κινούνται στον πιο prog ήχο, με αποτέλεσμα να αυξάνει και το επίπεδο, και να ξεχωρίζουν περισσότερες μπάντες στο είδος. Βέβαια σε αυτό συμβάλει και το ότι μπάντες του εξωτερικού έχουν καταφέρει να “περάσουν” αυτό το είδος σε ακόμα πιο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλο και περισσότεροι ακροατές, κάτι που κάνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος.

Μια τέτοια προσπάθεια λοιπόν θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου όπου θα σας περιμένουμε όλους!

 

Within Progress

Είχαμε συνηθίσει να γνωρίζουμε νέα ταλαντούχα σχήματα από την Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε prog ύφος, αλλά όχι στο δικό σας στυλ και με τόσο φρέσκιες επιρροές. Τελικά ελέω Tool, Porcupine Tree, TesseracT, Leprous, Vola κ.ο.κ. ένα κομμάτι του σύγχρονου prog metal είναι rock (ή το αντίστροφο);

Μας κάνει εντύπωση το ξεκίνημα της ερώτησης καθώς, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουν έρθει στα αυτιά μας τόσα πολλά και ιδιαίτερα μεγάλα ονόματα από τη Θεσσαλονίκη όσον αφορά την prog σκηνή πράγμα το οποίο μας παραξενεύει μεν αλλά ταυτόχρονα μας λυπεί. Είναι κρίμα να μην υπάρχει ανάπτυξη ακόμα σε ένα τόσο πολυσχιδές και πολλά υποσχόμενο είδος. Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα ήταν λάθος να πούμε ότι ισχύει εξολοκλήρου αυτό, γιατί στην πραγματικότητα το σύγχρονο progressive metal περιλαμβάνει όχι μόνο τη rock αλλά και πολλά άλλα διαφορετικά είδη όπως ηλεκτρονική μουσική, pop, κλασσική, παραδοσιακή και γενικότερα έχουν ενταχθεί σε αυτό τόσα πολλά είδη μουσικής που το μόνο που σε περιορίζει ως συνθέτη είναι η φαντασία σου! Μία progressive metal μπάντα που θέλει να ακούγεται σύγχρονη και φρέσκια καλό θα είναι, κατά τη γνώμη μας, να εισάγει στοιχεία από άλλα είδη και στυλ μουσικής όχι μόνο ομοίων συγκροτημάτων της, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητά της να δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούργιο. Αν συνθέτει με βάση μόνο άλλες progressive μπάντες δεν προοδεύει. Δεν είναι progressive τότε, σωστά;

Το EP σας Oceans Of Time μας εντυπωσίασε με την ενέργεια, το υψηλό επίπεδο τεχνικής και τις τόσο καλοδουλεμένες συνθέσεις. Ποια ήταν η ανταπόκριση τύπου και κοινού μέχρι σήμερα;

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια! Ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια και κριτικές, από Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο μέσω διαδικτύου όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος όσο φάνηκε και σε πωλήσεις CD τους επόμενους μήνες μέχρι σήμερα. Φυσικά υπήρξαν σχόλια και συμβουλές που αφορούσαν την παραπάνω βελτίωσή μας τα οποία είναι περισσότερο καλοδεχούμενα από τα θετικά γιατί μας ενδιαφέρει να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι ακόμα πιο ωραίο από το Oceans of Time στη συνέχεια. Μας αρέσει όταν ο κόσμος είναι ειλικρινής, δεν «χαϊδεύει» τα αυτιά μας και το εκτιμούμε ιδιαιτέρως. Οι κριτικές από ιστοσελίδες και περιοδικά όπως το Metal Hammer παρέμεναν κι αυτές σε πολύ θετικό κλίμα πράγμα το οποίο, για να λέμε την αλήθεια, μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο και θέληση να συνεχίσουμε. Είναι η πρώτη μας κυκλοφορία σαν σχήμα, ήμασταν ανυπόμονοι να τη μοιραστούμε με τον κόσμο και εν τέλει χαιρόμαστε που είχε ανταπόκριση. Στις συναυλίες μας έχουμε παρατηρήσει μια ελαφριά προτίμηση για τα Divine Intervention και Oceans of Time πάντως τα οποία φαίνονται να είναι αγαπημένα.

Υπάρχουν άμεσα σχέδια για νέα κυκλοφορία; Το πρώτο full-length album σας ίσως;

Ήδη από την ηχογράφηση του ΕΡ είχαμε μπει σε διαδικασίες σύνθεσης νέων κομματιών που συνεχίζονται συνεχώς μέχρι σήμερα και τα οποία θα αποτελέσουν τον πρώτο μας LP δίσκο. Οι ιδέες είναι ήδη πάρα πολλές, τις δουλεύουμε και τις επεξεργαζόμαστε επί μήνες ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό κατά την άποψή μας. Είμαστε λίγο έως πολύ τελειομανείς και θέλουμε το κάθε κομμάτι να ικανοποιεί αλλά και να εκφράζει πλήρως τον καθένα από εμάς.  Γι αυτόν το λόγο δεν μπορούμε να πούμε ακόμα με σιγουριά ότι θα κυκλοφορήσει κάτι σύντομα αν και ανυπομονούμε (ξανά) να μοιραστούμε τη νέα μας δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ήχος θα είναι σαφώς διαφορετικός, οι συνθέσεις ακόμα περισσότερο δουλεμένες και πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε κάτι νέο και φρέσκο στην ελληνική σκηνή.

Τι να περιμένουμε από τη setlist σας στην προσεχή εμφάνισή σας στο AN club, εκτός φυσικά από τα κομμάτια του EP σας;

Σε όποιον άκουσε το Oceans of Time, του άρεσε και βιάζεται να ακούσει δείγμα νέας δουλειάς είναι μια καλή ευκαιρία να μας δει live καθώς στις τελευταίες μας συναυλίες πάντα παρουσιάζουμε ένα καινούργιο κομμάτι. Οι διασκευές επίσης δε λείπουν από το πρόγραμμα, έχουμε ένα κομμάτι των Deftones το οποίο αγαπάμε και γουστάρουμε πολύ να παίζουμε live! Μην το χάσετε!

Στις 12 Ιανουαρίου θα μοιραστείτε τη σκηνή του AN club με άλλες τρεις νέες μπάντες. Πού νομίζετε ότι οφείλεται η μεγάλη κίνηση στον underground progressive χώρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στη Θεσσαλονίκη τα συγκροτήματα με καθαρές progressive επιρροές είναι λίγα αλλά αυτό που βλέπουμε είναι πολλές μπάντες (συμπεριλαμβανομένη και η δική μας) στην Ελλάδα να πλασάρουν τη μουσική τους με την ταμπέλα “progressive”, είτε αυτό ακολουθείται από alternative είτε hardcore ή οτιδήποτε άλλο. Γενικώς συμφωνούμε ότι υπάρχει κίνηση σε αυτόν τον τομέα αρκετά παραπάνω από προηγούμενα έτη και αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται στη μορφοποίηση της progressive μουσικής σε πιο ευκολoάκουστο και δημοφιλές/mainstream είδος. Βλέπουμε καλλιτέχνες όπως ο Steven Wilson και οι Gojira να προσπαθούν να διευρύνουν το κοινό τους με έναν φαινομενικά πιο “pop” ήχο σε σχέση με τις πρώτες τους κυκλοφορίες αλλά κατά βάση η έννοια progressive παραμένει στη φιλοσοφία τους. Το prog δε σημαίνει απαραίτητα πλέον εικοσάλεπτα κομμάτια με 2-3 λεπτά σόλο στο κάθε όργανο ούτε απαραίτητα αψεγάδιαστα και αριστοτεχνικά παιξίματα. Ενώ φυσικά εκτιμούμε αυτήν την πλευρά του είδους θεωρούμε πως η ουσία δεν είναι εκεί αλλά στην προοδευτική σκέψη και στον τρόπο προσέγγισης της σύνθεσης και ενορχήστρωσης ενός κομματιού ή δίσκου. Επίσης ανερχόμενα σχήματα όπως οι Leprous βοηθάνε πάρα πολύ στην μοντερνοποίηση και έκθεση του είδους σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό από πριν κάτι το οποίο φαίνεται και στη χώρα μας όπου οι θαυμαστές ολοένα και μεγαλώνουν. Ελπίζουμε να τους δούμε στο ΑΝ Club στις 12 Ιανουαρίου!

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις!

 

Lacrimae

Η ύπαρξη female-fronted prog metal μπάντας δεν είναι καθόλου συνηθισμένη διεθνώς, πόσο δε μάλλον στο ελληνικό χώρο. Ποια είναι μέχρι σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή σας την πρωτοτυπία; 

Η Άννα εκτός από την ιδιαίτερη χροιά της, προσδίδει και μια θεατρικότητα στις συνθέσεις μας με τις μελωδικές τις γραμμές, την οποία θεωρούμε και χαρακτηριστικό μας γνώρισμα.  Δεν είμαστε female-fronted απλά για να έχουμε μια ωραία παρουσία επί σκηνής ούτε για να πρωτοτυπήσουμε. Άλλωστε δεν είμαστε η μόνη ελληνική female fronted prog μπάντα, (βλέπε Fragile Vastness π.χ.). Όσον αφορά την μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου, θεωρούμε πως είναι κάτι παραπάνω από θετική κρίνοντας από την αγάπη και στήριξη που λαμβάνουμε.

Το EP σας Entropia αν και ντεμπούτο, χαρακτηρίζεται από έντονα προσωπικό ύφος, ιδιότυπες φωνητικές γραμμές και έντονες μελωδίες. Ποιες είναι οι επιρροές σας και πόσο κοινά είναι τα ακούσματά σας;

Χαιρόμαστε που φαίνεται αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς θέλαμε και συνεχίζουμε να θέλουμε η μουσική που γράφουμε να έχει ένα δικό της, διαφορετικό αν θες, προσωπικό ύφος και αισθητική. Γενικά πριν γνωριστούμε πιστεύω πως όλοι μας είχαμε διαφορετικές επιρροές από τον χώρο του prog rock-metal. Όμως αφού έγινε η σύνδεση όλοι μας ανακαλύψαμε νέες μουσικές και δεχτήκαμε καινούρια ερεθίσματα τα οποία προσπαθούμε να εντάξουμε στις δημιουργίες μας. Χαρακτηριστικές μας επιρροές είναι: ο Steven Wilson, οι Pain of Salvation, Leprous, Riverside, Ayreon και Opeth.

Υπάρχουν άμεσα σχέδια για νέα κυκλοφορία; Το πρώτο full-length album σας ίσως;

Υπάρχει αρκετό νέο υλικό ικανό για να καλύψει τις απαιτήσεις ενός full-length album. Για αυτό τον λόγο ευελπιστούμε, η διαδικασία για να του δώσουμε σάρκα και οστά, να ξεκινήσει σύντομα.

Τι να περιμένουμε από τη setlist σας στην προσεχή εμφάνισή σας στο AN club, εκτός φυσικά από τα κομμάτια του EP σας;

Όσοι βρεθούν στο επικείμενο live μας στο AN club μαζί με τους New Past, Glass Eye Filter και Within Progress στις 12/1/2019, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μαζί με το Entropia και αρκετό νέο υλικό το οποίο θα συμπεριληφθεί στο full-length album μας όταν με το καλό ξεκινήσει.

Στις 12 Ιανουαρίου θα μοιραστείτε τη σκηνή του AN club με άλλες τρεις νέες μπάντες. Πού νομίζετε ότι οφείλεται η μεγάλη κίνηση στον underground progressive χώρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Θεωρούμε ότι οφείλεται στην γενικότερη άνθιση της progressive σκηνής στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Το progressive πλέον σαν φάσμα έχει εξελιχθεί με νέες προσεγγίσεις, ήχους, συνθέσεις και ιδέες, γεγονός που έχει επηρεάσει σημαντικά την underground σκηνή.

 

Glass Eye Filter

Αν και μέχρι στιγμής η μόνη επαφή που έχουμε με υλικό σας είναι το πρώτο σας single Day 278, η μουσική σας ακούγεται άκρως ενδιαφέρουσα και σύγχρονη. Ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές σας; 

Ευχαριστούμε για τα θετικά σχόλιά! Οι κυριότερες επιρροές μας είναι μπάντες της  σύγχρονης διεθνούς progressive rock και metal σκηνής, όπως οι Karnivool, οι Leprous, οι Pain of Salvation και οι Gojira μεταξύ πολλών άλλων. Και φυσικά η Britney.

Το lyric video του Day 278 δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Ποιο είναι το concept και γιατί επιλέχτηκαν αυτές οι σκηνές;

Το concept είναι η ιστορία ενός πατέρα και ενός γιου που βιώνουν και οι δύο, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Το πλαίσιο δράσης της ιστορίας είναι κατά κύριο λόγο η 2η μάχη στο Ypres της Γαλλίας. Οι στίχοι περιλαμβάνουν μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν από κοντά τη μάχη, παρμένες πολλές φορές και αυτολεξεί από επιστολές και γράμματα. Οι σκηνές του lyric video επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δραματοποιήσουν τον πόλεμο και την απώλεια, από το Ypres μέχρι τη Συρία, από το 1915 μέχρι το 2019.

Πότε θα απολαύσουμε το ντεμπούτο EP σας, πόσα κομμάτια θα περιλαμβάνει και πόσο διαφορετικά θα είναι σε σύγκριση με το ύφος του Day 278;

Το EP μας θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019 και θα περιλαμβάνει συνολικά 4 κομμάτια. Τα υπόλοιπα κομμάτια μας έχουν χαρακτηριστικές διαφορές αλλά και ομοιότητες με το Day 278 και μεταξύ τους. Στα πλαίσια της εξερεύνησης του ήχου μας, έχουμε συνδυάσει πολλές διαφορετικές μουσικές ιδέες με σκοπό να βρούμε το ύφος που μας ταιριάζει καλύτερα.

Τι να περιμένουμε από τη setlist σας στην προσεχή εμφάνισή σας στο AN club, εκτός φυσικά από τα κομμάτια του EP σας;

Πέρα από τα κομμάτια του EP μας, τα οποία φυσικά θα παίξουμε, έχουμε ετοιμάσει ένα ακόμα δικό μας κομμάτι που ίσως κυκλοφορήσει μελλοντικά ως single. Είναι ένα πολύ πρόσφατο δημιούργημά μας, το οποίο δεν έχουμε μοιραστεί ακόμα ούτε με τους κοντινούς μας φίλους!

Στις 12 Ιανουαρίου θα μοιραστείτε τη σκηνή του AN club με άλλες τρεις νέες μπάντες. Πού νομίζετε ότι οφείλεται η μεγάλη κίνηση στον underground progressive χώρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Η progressive μουσική έχει συγκινήσει πολύ έντονα το ελληνικό κοινό τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται από την ύπαρξη μεγάλων μπαντών, όπως οι Need, που έχουν ανέλθει από την underground σκηνή στα αυτιά ενός ευρύτερου ακροατηρίου. Ίσως η πολυμορφία του είδους, ο συνδυασμός πολυπλοκότητας και απλότητας να είναι μερικά από τα στοιχεία που ενθουσιάζουν το σύγχρονο ακροατή. Νιώθουμε πολύ τυχεροί που παίζουμε αυτή τη μουσική σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανάπτυξης του είδους στη χώρα μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε στο An Club το Σάββατο 12/1 με τρεις εξαιρετικές μπάντες της σκηνής μας. Ελάτε να μας μιλήσετε μετά το live, θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε!


 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Κοινοποιήστε το post με το άρθρο αυτό από τη σελίδα του Progrocks.gr στο Facebook (κλικ) (public share) και ταγκάρετε έναν φίλο σας μέχρι την Παρασκευή 11/01 και μπείτε στην κλήρωση! Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για το live των New Past, Within Progress, Lacrimae και Glass Eye Filter στις 12 Ιανουαρίου στο AN club!

Be the first to comment

Leave a Reply