Vulkan – Technatura

[Self-released, 2020]

Εισαγωγή: Πάνος Παπάζογλου

Είναι πλέον σαφές, ότι Σουηδία και Νορβηγία σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον στον ευρύ χώρο του προοδευτικού ήχου, με συγκροτήματα σαν τους Vulkan να συνηγορούν με τη νέα τους δισκογραφική πρόταση σε τέτοιες γενικεύσεις. Με τα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους Mask of Air (2011) και Observants (2016) να θέτουν τις ηχητικές βάσεις (αν υπάρχουν τέτοιες στη μουσική των Vulkan), το Technatura είναι η κρίσιμη καμπή τους, ο δίσκος που θα τους μετατρέψει σε όνομα με προσωπικότητα, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για το συγκρότημα.

Στιβαρό, ώριμο και συνολικά ενδιαφέρον, το Technatura είναι το καλύτερο άλμπουμ τους και αυτό που δεν αφήνει υποσχέσεις, αλλά αναλαμβάνει να τις εκπληρώσει.


 

Σουηδικό προοδευτικό rock με προσωπικότητα, ώριμες συνθέσεις και ταυτότητα

Αυτό και αν είναι ένα άλμπουμ, το οποίο όχι απλά εκπληρώνει τις προσδοκίες που άφησε το Observants προ τεσσάρων ετών, αλλά οδηγεί τους Vulkan σε ένα επόμενο επίπεδο, στο οποίο πλέον μπορούν πλέον εκ του ασφαλούς να κινούνται με την άνεση ενός συγκροτήματος που έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο. Γιατί οι Σουηδοί με το Technatura, όχι απλά ξεπερνούν τις προηγηθείσες δουλειές τους, αλλά αφήνουν και παρακαταθήκη για τους ίδιους, ένα σήμα κατατεθέν και σημείο καμπής της πορείας τους. Ένα φιλόδοξο, πολυπρόσωπο και ποικιλόμορφο άλμπουμ που τους βάζει πολύ δυνατά στον ευρωπαϊκό χάρτη του εν γένει προοδευτικού ήχου, με στοιχεία εκλεκτικισμού που ισορροπούν μεταξύ επιρροών και ταλέντου. Με κύρια έκφανση την ιδιάζουσα σκανδιναβική άποψη περί του Prog Rock ήχου, δεν παύουν να εμπλουτίζουν τις συνθετικές τους εμπνεύσεις με κάποιες πιο heavy πινελιές όπου χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ένταση.

Παρόλα αυτά, η ωριμότητα με την οποία αναπτύσσουν τις ιδέες τους και χτίζουν τα κομμάτια τους, είναι το ισχυρότερο επιχείρημα που συνηγορεί στην εξαιρετική σύμπλευση με τα άκρως ιδιαίτερα φωνητικά. Και ιδιαίτερα γιατί αυτή, η πιο alternative χροιά του Jimmy Lindbald προσδίδει στον ήχο των Vulkan εκείνο το επιπρόσθετο στοιχείο που αναδεικνύεται και αναδεικνύει το Technatura και τις μαεστρικές εξιστορήσεις του.  Αν και το άλμπουμ ζητά τις ακροάσεις του για να αντιληφθεί κανείς τη δουλειά που έχει πέσει στο συνθετικό κομμάτι και να ξεκλειδώσει τα μυστικά του, από την πρώτη κιόλας ακρόαση παρουσιάζει τη δυναμική του. Μαζί με τις εκτελεστικές δυνατότητες του συγκροτήματος, έχει να κάνει με τη ροή του και τα δομικά υλικά με τα οποία είναι διανθισμένο. Ένα ακόμα στοιχείο που απογειώνει το αποτέλεσμα είναι οι ερμηνείες σε αγγλικά και σουηδικά, με το πέρασμα στα σουηδικά να γίνεται στη μέση ακριβώς του άλμπουμ και να βοηθά στη ροή του.

Ο ήχος των Vulkan έχει σαφέστατο prog rock προσανατολισμό, πάντα σύμφωνα με τη σουηδική έκφρασή του και τις αναλογικές βουτιές στα 70s, με διάρκειες που ποικίλλουν και συμβαδίζουν με την πειραματική λογική στο ξεδίπλωμα του ταλέντου τους. Υπάρχουν ψυχεδελικές παραπομπές, αλλά και heavy περάσματα που θυμίζουν Porcupine Tree της μετά In Absentia εποχής, αλλά και από τους Opeth, που μετά και το ξεκάθαρο άνοιγμά τους στο prog folk κοινό με την τελευταία τους δουλειά, αρχίζουν να αποτελούν και αυτοί ένα στοιχείο επιρροής στις νεώτερες μπάντες της χώρας τους. Από από το εναρκτήριο This Visual Hex οι επιρροές φιλτράρονται και αντηχούν στην ταυτότητα των Vulkan χωρίς καμία φθηνή αντιγραφή. Έτσι λοιπόν και στη συνέχεια, η θεματολογία της τεχνολογίας απέναντι από τη φύση (όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο εξάλλου) παρουσιάζεται με τις αντίστοιχες εκφραστικές τους δυνάμεις και τα ιδιάζοντα και ποικίλα φωνητικά του Lindblad. Όπως προαναφέρθηκε, η σουηδική γλώσσα που παρεμβάλλεται στο μέσο του άλμπουμ είναι και το στοιχείο που αναμορφώνει τη ροή και κυλάει με tribal ρυθμούς, φολκλορικά περάσματα και εκλεκτικισμούς προοδευτικών διαθέσεων.

Συνολικά, το Technatura αποτελεί μια πρόταση για λίστες κορυφαίων κυκλοφοριών του είδους, με την ώριμη προσέγγιση, τις περιπετειώδεις συνθέσεις και το συγκερασμό ευκολοάκουστων μελωδιών και περίπλοκων δομών.

8.5 / 10

Πάνος Παπάζογλου

 

2η γνώμη

 

Οι Σουηδοί heavy proggers Vulkan επέστρεψαν με το Technatura, το τρίτο άλμπουμ τους που περιέχει 12 τραγούδια, περισσότερα από 60 λεπτά μουσικής και είναι ένα υπέροχο μεγάλο ταξίδι μεταξύ διαφορετικών διαθέσεων. Το άλμπουμ χαρακτηρίζεται από άψογη απόδοση κρουστών, ακριβή φωνητικά και πολύ δεμένη παραγωγή. Υπάρχουν τραγούδια με στίχους τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Σουηδικά και το συγκρότημα χρησιμοποιεί μια ποικιλία οργάνων για να δημιουργήσει ενδιαφέροντα ηχoτοπία. Είναι προφανές ότι η μπάντα έχει επιρροές από την prog / psych σκηνή της δεκαετίας του ’70 αλλά και από σύγχρονες μπάντες όπως οι Mastodon και οι Tool, ειδικά όσον αφορά το ρυθμικό κομμάτι. Συνθετικά, ο δίσκος είναι απλά υπέροχος, καθώς οι Vulkan δείχνουν πως έχουν εκπληκτική αίσθηση της μελωδίας. Δεν φοβούνται να πειραματιστούν και να συμπεριλάβουν ακραία φωνητικά σε κάποια τραγούδια. Τα κορυφαία κομμάτια εδώ είναι το This Visual Hex με υπέροχη χρήση φλάουτου και εκπληκτικό drumming και η υπέροχη μπαλάντα Blind Ornaments. Τα υπόλοιπα είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο και σε κάθε νέα ακρόαση θα ανακαλύψετε μερικά ακόμη κομμάτια μαγείας. Το Technatura είναι μια πραγματικά εμπνευσμένη, υπέροχη δουλειά από ένα πολύ ταλαντούχο συγκρότημα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλους τους prog ακροατές.

8 / 10

Goran Petrić