Toehider – GOOD

[Self-Released, 2017]

Εισαγωγή: Τάσος Ποιμενίδης
Μετάφραση: A. Mαντάς, Δ. Kαλτσάς
15 / 11 / 2017

Τρίτο full length για το one-man project του πολυοργανίστα και πολυπράγμονα Αυστραλού Michael Mills μετά από τα To Hide Her (2011) και What kind of Creature Am I? (2014). Στο ενδιάμεσο ακολούθησαν πολλά EP από τους Toehider, συμμετοχές στα The Theory of Everything (2013) και The Source (2017) των Ayreon, αλλά και στο album The Diary (2015) των Gentle Storm, projects αμφότερα του επίσης πολυπράγμονα Arjen Anthony Lucassen ο οποίος έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές το θαυμασμό του για τις μουσικές ικανότητες του πολυτάλαντου Mills. Στο φετινό album GOOD ο Mills συνθέτει, τραγουδάει, παίζει (βαθιά ανάσα): κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, τύμπανα και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του album. Μένει να δούμε αν το album αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτό που έχει ως τίτλο, δηλαδή good.


 

Τhis conversation is not over

Οι Toehider είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση καλλιτεχνικής πρότασης. H ικανότητα του Mills σε τόσα μουσικά όργανα και το φωνητικό του ταλέντο είναι σίγουρα αξιοπρόσεκτα και προκαλούν από μόνα τους θαυμασμό. Το ζητούμενο βέβαια είναι το κατά πόσον οι συνθέσεις στέκουν σε ένα υψηλό επίπεδο, γιατί σε τελική ανάλυση αυτό είναι που ενδιαφέρει έναν ακροατή και όχι οι μουσικές δεξιότητες ενός one man music project. Επιτυγχάνει άραγε τον σκοπό του σαν album; Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

Το μουσικό όραμα του GOOD είναι ξεκάθαρο και περνάει πολύ εύκολα στον ακροατή. Prog metal, prog rock αναφορές, ακουστικά περάσματα, ακόμη και djent riffs ενίοτε συνθέτουν το μουσικό ύφασμα του GOOD. Όποιος έχει ήδη εικόνα από την σπουδαία και ακμάζουσα prog σκηνή της Αυστραλίας δε θα δυσκολευτεί καθόλου να μπει γρήγορα στο νόημα του δίσκου. Tα 37 λεπτά που διαρκεί βοηθάει στην αποτύπωση και απορρόφηση του υλικού σχεδόν με το πρώτο άκουσμα. H αμεσότητα συνεπώς του δίσκου είναι ένα από τα προτερήματά του.

Η απόδοση του Mills σε όλα τα όργανα είναι συνεπέστατη, η φωνή του ως απόδοση είναι εξαιρετική, δεν μπορώ να πω το ίδιο όμως για τις φωνητικές μελωδίες που θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο έντονες και ενδιαφέρουσες, ειδικότερα από τη στιγμή που η φωνή του Mills είναι το σημαντικότερο ατού αυτού του project. Οι στίχοι είναι αρκετά προσωπικοί, θα τους χαρακτήριζα καλογραμμένους και ενδιαφέροντες. Τα This Conversation is Over και How Do Ghosts Work? λειτουργούν άψογα, έχουν δομή prog metal hit ας μου επιτραπεί η έκφραση και πιστεύω ότι κερδίζουν τον ακροατή. Στο τελευταίο βρίσκει κανείς κάποια Leprous περάσματα και αναφορές, ενώ το à la Muse φωνητικό ξέσπασμα του στο κλείσιμο του κομματιού είναι από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου.

Το GOOD είναι αλήθεια ότι δεν περιέχει ούτε ένα κακό κομμάτι. Με την εξαίρεση όμως των δύο κομματιών που αναφέρθηκαν και διάσπαρτων σημείων στα υπόλοιπα κομμάτια, δεν μπορεί να ξεφύγει πάνω από το χαρακτηρισμό του “καλού”. Του λείπουν οι εντάσεις, τα tension / release σχήματα, οι  θεατρικές ερμηνείες και οι έντονες μελωδίες. Είναι δίσκος που δε θα απογοητεύσει τον ακροατή, αλλά νομίζω ότι μπροστά στον έντονο ανταγωνισμό τόσο της φετινής μουσικής χρονιάς, όσο και της εγχώριας σκηνής στην οποία ανήκει, κάπου χάνεται. Αξίζει να μην το προσπεράσει κανείς , αλλά μακροπρόθεσμα έχω την εντύπωση ότι δε θα κερδίσει τον ακροατή ώστε να επιστρέφει σε αυτό.

6.5 / 10

Τάσος Ποιμενίδης

 

2η γνώμη

 

Οι Toehider είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση μπάντας όπου η μουσική τους έχει μια καλώς εννοούμενη παραξενιά. Όπως κάποιοι άνθρωποι που κάνουν συνεχώς χαβαλέ και δε μπορούν με τίποτα να περιορίσουν τον εαυτό τους και να μπουν σε καλούπι. Είναι καλή αλλά για λίγο. Αυτό το πράγμα μου έφεραν στο μυαλό οι Toehider με το GOOD. Η μουσική τους κινείται στο ευρύτερο progressive metal, με ιδιαίτερη έμφαση στο ευρύτερο, όπου στη διάρκεια του δίσκου προσπαθούν να ενώσουν διαφορετικά είδη μουσικής, ακολουθώντας τη λογική των The Dear Hunter, χωρίς τη συνοχή και την ποιότητα όμως. Βέβαια υπάρχει το This Conversation Over, που είναι από τα ωραιότερα τραγούδια φέτος και η φωνή του Michael Mills που είναι το λιγότερο εντυπωσιακή και σώζουν κάπως την παρτίδα, αλλά δεν αρκούν για να κάνουν τον δίσκο υποφερτό. Προσωπικά απογοητεύτηκα, γιατί έχουν τις δυνατότητα να παράξουν κάτι πολύ καλύτερο, αλλά μάλλον πιστεύουν πως δεν έχει πλάκα να είσαι σοβαρός.

5 / 10

Γιάννης Βούλγαρης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης